Bréking: Újabb ponton csinosodhat Esztergom
Gazdaság
2015. okt. 19.

<p>Tudja már, melyik esztergomi tér felújítására pályázunk legközelebb? Pedig ha kocsival közlekedik a városban, szinte biztos, hogy a héten egyszer elhajt mellette. Mutatunk látványterveknek is beillő fényképeket a régmúltból.</p>

Hamarosan felvehetjük a ritmust az első világháborús centenáriummal. Ha minden igaz, és nem halasztják el a döntést, a csütörtöki testületin szavazhat a képviselő-testület, hogy elindulunk-e a pályázaton. Ebben az esetben nem gázolunk majd térdig a sárban, és talán padokat is kihelyeznek majd a térre.

 

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány közreműködésével megjelentette az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása elnevezésű pályázati felhívását. A pályázat keretében maximum 2 millió forint, vissza nem térítendő, előfinanszírozott támogatást tud kérni az önkormányzat, első világháborús emlékmű és környezetének rendbetételére.

 

A Csalamádé temető (Hősök kertje lett volna) jelenleg rekonstrukció alatt áll, valamilyen formában a közeljövőben talán látogatható lesz. A szobrot viszont valószínűleg novemberre a helyére emelik. Így most ez kiesik a lehetőségek listájáról, marad tehát a Hősök tere.

 

Forrás: Esztergomi Morzsák/Facebook

 

A téren található hősi emlékmű talapzatát újítanák fel, illetve területrendezést is kilátásba helyeztek: a zöldterület megújítása és utcabútorok (virágládák, padok) érkezhetnek a helyszínre. A csütörtöki testületin dönthet a testület, hogy indul-e a pályázaton.

 

Tények a szoborról:

  • eredetileg a Szenntamáson emelték volna az emlékművet
  • többen nem akarták, hogy a földművesek házai közé kerüljön a gyönyörű alkotás
  • a város ismét monumentálisabbnál monumentálisabbat akart, ezért folyamatosan csúszott az építés, aztán a város közönsége sem erőltette meg magát túlságosan, hogy elküldje a halottak névsorát
  • Horthy Miklós avatta fel 1927-ben
  • máig hiányos a névsor, sok esztergomi hős neve nem került fel az emlékműre
  • témába vágó cikkünket elolvashatják ITT

Halásztunk az interneten pár fényképet az emlékmű elmúlt 90 évéről. Régen minden szebb és rendezettebb volt.

 

Forrás: Fortepan.hu

 

Fotó:  esztergomi-kepeslapok.hu

 

Pedig pár éve sokáig napirenden volt egy esetleges felújítás, a Meggyes időszak végén ugyanis fontolóra vették, hogy elmozdítják a kőmonstrumot, és egyenesen betolják a körforgalom kellős közepére. Ebben az esetben milyen módszerrel olvastuk volna el a hősök névsorát? Meg persze még rengeteg ötlet született az övező terület rendbetételére is. Az utóbbi időszakban viszont csak a pusztulás és a leépülés felé került közelebb a tér.

(forrás)