Tessék már szebben aszfaltozni az Isten szerelmére!

Tessék már szebben aszfaltozni az Isten szerelmére!

2015. 10. 13. 14:30

Ritka ocsmányul újították fel ezt az esztergomi járdát, olvasónk hívta rá fel figyelmünket. Hát vettük a bátorságot, és elbattyogtunk az eset színhelyére. Ezt tényleg csak az veszi észre, aki sasszemmel figyel, állandóan hegyezi a szemét, hiszen az egész városban ilyen gyalogutak vannak, így a kivitelezők csak a városi trendet vették alapul. Mégis ki a felelős?

A város esztétikával foglalkozó, Esztergomban mikro szinten is komfortosan mozgó polgároknak azonnal szemet szúrnak a felújításnak (esetleg rendbetételnek) csupán félig-meddig nevezhető, vérszegény rekonstrukciós munkálatok, legtöbbször mégis szó nélkül hagyják a formabontó lózungokat. Viszont ez az eset most nem kerülheti el a felelősségre vonást, ideje lenne "megállj"-t kiálltanunk.

 

Pedig Esztergomban komoly hagyománya van az összecsapott munkáknak. Menjünk csak végig egy utcán, biztosra vehetjük, hogy találkozhatunk egy tökéletesen esztétikátlanul betömködött útszelvénnyel, vagy egy csúf patchwork mintás járdával. Nincs kontroll, a felújítást elvileg elvégezte a vállalkozó. Az persze más kérdés, hogy gyakorlatilag elcsúfította a közterületet. De hát kérdezhetnénk: eggyel több vagy kevesebb? Ugyan, mit számít ez? Kapásból kismillió példát hozhatnánk más városrészekből, ahol ráncfelvarrás helyett még a közterület érezte rosszul magát, miután nagynehezen átesett a régóta várt operáción.

 

Személyes kedvencem a piac utcán

 

Kérdés marad tehát: újítsunk, vagy ne újítsunk? A másik végletre is van képünk, eldöntheti, melyik megoldás lopja be sebesebben magát a szívébe. Eklatáns bemutatóhely erre a bazilika alatt, a volt Balassa Iskola sarkánál kialakított átkelő. Pedig tényleg csak negyed órát gyalogoltam a városban, és példa példa hátán jöttek szembe velem a zavarosabbnál zavarosabb mintázatok az esztergomi utcákon. Melyeket gondos gyűjtögetés és összefűzés után akár egy kiállítás keretében is bemutathatnánk a városlakóknak.

 

 

A Kopácsy József utcában:

  • régebben kivágtak egy hatalmás fát
  • előtte még rondábban nézett ki a járda, ezt a Google Map Streetview nézetében talált képen is láthatjuk
  • a helyreállítási munka felemás módon sikerült, még a kerítés szegélyét is leaszfaltozták, miközben az aknánál spóroltak az anyaggal

 

A „jó lesz az úgy is” mentalitás katartikus példányával találkozhatunk, közben Esztergom óriási dózist kapott az Életveszélyben a piac utcán című cikkünk második epizódjának (Szinte fénysebességű problémamegoldás) sikere után.

 

 

 

Azt gondolják, ha valamiről hírt adunk, napokon belül pozitív kimenetele lesz az ügynek. Így könnyebb élni Esztergomban, így erősödik a bizalom, hogy egy városlakó szava elérhet a vezetéshez is. Trágár beszéd és vég nélkül való bosszankodás helyett rögvest a klaviatúrához nyúlunk, és bepötyögjük felháborodásunk tárgyát. Persze ennek van előzménye, a felmérések szerint a királyvárosban a szokásosnál is elégedetlenebbek a lakosok, ha lakóhelyüket illetően kérdezik őket. Csak nem szeretnek erről nyíltan beszélni

 

Azért van, amit máig nem lehet überelni. A millennium évében a Pöttyös téren sikerült rosszul visszahelyezni a szimbólumokat. Azóta is úgy áll.

 

Végezetül. Mire számítsunk még az idén, hol fognak faragni a járdák minőségén Esztergomban?

 

A költségvetés szerint legalább kilenc helyszínen állnak majd neki a burkolat felújításának. Többek között az Aldi és a Praktiker között, a Tesco és az Aldi között, a Szentgyörgymezei Óvoda előtt, a Kolozsvári utcában, a Bánomi lakótelepen az iskolához vezető járdát teszik rendbe, illetve a Sugár úton és a Terézia utcában számíthatunk szebb gyalogutakra a jövőben.

2015. 11. 17. 20:09

Kedves Percjelző!

Már ne is haragudj, de szvsz hamar örülsz!

Kérlek, nézd már meg a SZINTKÜLÖNBSÉGEKET az aszfaltjárda és a járdaszegély melletti szabadföld között!
Én - még hozzá nem értő szegény zenész létemre is - úgy látom, ebből gond lehet!
Nem helyes a járdát mélyebbre tenni, mint a mellette lévő földes terület szintje!
A hiányzó 4 záróelemre való különös tekintettel!!!

Már látom "lelki szemeimmel", hogyan fog a sáros szennyes lé rácsorogni a járdára a likon keresztül, de kiadós eső esetén enélkül is megtelhet a járda vízzel!
És ugye télen meg még rá is fog fagyni...
Igaz, a gyerekek örömére remek kori pálya lehet majd belőle! :P

De mit fog szólni ehhez a 75 éves bizonytalan járású Mari néni, aki majd a boltba igyekezne a napi kenyérkéjéért, tejéért?! 

Bocsi, én CSAK tapasztalatból szóltam, ugyanis nálunk Dorogon a temetővel szembeni Gorkij út új  járdáján hasonló a helyzet, azzal tetézve, hogy a hotel csatornája ráadásul éppen a járdára folyik! :(((
Bevallom, mindig halálfélelemmel járok arrafelé jeges időben...
Jelezve a problémát illetékes helyen, úgy "oldották meg" (SICC!), hogy egy kicsike rést nyitottak a szélszegőn!
Ha-ha-ha!
Háááát kíváncsi vagyok, ez elég lesz-e a csapadék járdáról való kivezetésére a parkoló felé?
Szerintem aligha!2015. 11. 12. 15:40

Nos a Széchenyi tér volt kivitelezője ismert, a minőség is ismert, viselt dolgai is  http://www.vegyede.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=112:-a-legtoervenysertbb-cegek-listaja-tesco-strabag-telekom-allianz-ibm-mav-bat-rossmann-ing-&catid=26:erdekes&Itemid=67. A számomra hírhedt kivitelezőt újból látom Esztergomban. Ha valaki nekem sz@r munkát végez, többet nem bízom meg. Az önkormányzati megbízások úgy látszik amnéziásak, miért csodálkozunk?

 

 

2015. 11. 12. 12:41

Van azért jó hír is, ha némi ürömmel van keserítve is!

E fórumban panaszkodtunk, hogy "tessék már szebben aszfaltozni, az istenszerelmére". Kicsit másként ugyan mint Lajtán túl, de megcsinálták, mind azt a mellékelt képen látni lehet. Kimentek az illetékesek, végigvágták egy koronggal az aszfalt szélét, és járdaszegélyt tettek be. Ha ezt rögtön így készítették volna el, ......, de így is:

KÖSZÖNJÜK!!

Leaszfaltozták a József A. és a Dobó suli előtti részt, AZT IS KÖSZÖNJÜK!!! de: amit 25 éve hiányolunk sokadmagammal, miért nem alkalmaz valakit az önkormányzat, az elvégzett munka ellenőrzésére? Előre mondom, senki ne vágja a fejemhez, "neked semmi nem jó", mert örülök neki, ha valami elkészül, megszépül, csak a végére mindíg marad egy kis üröm. Jelen esetben, 3-4 járdaszegély hiánya. El nem tudom képzelni azt a munkavezetőt, akinek nem tűnik fel ilyesmi. Nem tudom azt sem elképzelni, hogy ezek pótlása, felborította volna a munka költségvetését! 

2015. 10. 19. 12:19

Az  Irinyi utca ismét ki marad? A terület  önkormányzati képviselője nem  veszi észre, hogy esős időben járhatatlan.       

2015. 10. 14. 23:20

Sokáig nézegettem a képeket, melyiknek dobjam Paris királyfi almáját?! Meglepett
Végül kéz a kézben végzett nálam a piac utcai intarzia, és a gyalogátkelő hely.
Az előbbi egész jó ötletet adott nekem egy modern mintájú pulóver megkötéséhez! Nevetés
Csak talán teszek bele egy-két piros foltot is, ne legyen ilyen egyhangúan szürke az amúgyis lehangoló téli ködös időben...
Vagy tegyek egy kis zöldet is, hogy "nemzeti" legyen?
 
Majd kedvencemmé vált a "Hege" nicknevű fórumozó társunk által hozott két kép a gyalogátkelőkről, melyeknek nevet is adtam:
"Itt biztos pofára esel, ha fennhordod az orrod"! Nyelvöltés
 
 

2015. 10. 13. 21:05

 Csak annyi lenne a véleményem,hogy ha lehetne akkor ilyen  "minöségi "járda buherálást az önkormányzat a továbbiakban ne végeztessen!!! Ezért a munkáért egy forintot sem volna szabad kifízetni az adó fízetök pénzéből !! Továbbá a kivitelezöt és társait meg kérném,hogy mielöbb keressenek más elfoglaltságot maguknak !! A város vezetése járdafelújítást igért, - ANNO!!  ezt nem nevezném " felújításnak " legfeljebb szégyelném magunkat,hogy ilyen munkát elfogadnak az " illetékesek "!!!

2015. 10. 13. 15:57

Az legalább leellenőrizhető, hogy ki vette át: másnap már viheti is a kis motyóját a munkaügyi központba, kerülhet a helyére valaki akinek van némi affinitása is ehhez a munkához. De komolyan nem hiszem el, hogy ilyenekért se lehet senkit se kirúgni. Igény pedig lenne rá.

2015. 10. 13. 15:51

Igen, belefásultunk, és az  ember már egykedvűen elmegy a borzalmak mellett, vagy a borzalmakon, DE ez az új aszfaltozás, még a fásultságból is feléleszt! Elképesztő!! És nem halkan kérdezném: KI VESZI ÁT AZ ILYEN MUNKÁT?????

2015. 10. 13. 15:26

Másik szomorú példa a kereszteződés másik oldalán lévő gyalogátkelőhely is.