Ha tűz ütne ki a bazilikában
Bulvár
2015. okt. 13.

<p>A múlt héten a bajnai, a nyergesújfalui és az esztergomi hivatásos tűzoltók mindhárom szolgálati csoportja az esztergomi bazilikában szituációs begyakorló gyakorlaton vettek részt.</p>

Fotó: Oláh Zsolt tű. szds. - KMSZ

 

A létesítmény több szempontból is jelentős kihívást jelent a tűzoltóknak, hiszen a pince rendszere, a befogadó képessége, az építmény jellege megnehezíti a beavatkozást. Éppen ezért különös fontossággal bír a gyakorlatot megelőző helyismereti gyakorlat, ahol a bazilika összes helyiségét bejárják, valamint felmérik a környékén lévő tűzcsapok működőképességét. A gyakorlat alkalmával az épület áramtalanítási, szellőztetési lehetőségeit is megismerik. Mivel Magyarország első és egyben legnagyobb egyházi épületéről van szó, így a főszékesegyházban egy időben előfordulhat több száz fő turista is, ezért egy nagy létszámú kiürítésre is számítani kell.

 

A gyakorlat során, a feltételezés szerint karbantartási munkák alkalmával, az északi padlástérben egy eldobott cigaretta miatt tűz keletkezik. A tüzet az ott tartózkodó munkások jelzik a tűzoltóságra, majd elhagyják a helyszínt.

 

A gyakorlat célja, a magabiztos, meghatározott taktikai feltételek, körülmények melletti beavatkozásra való felkészülés. Mindhárom gyakorlat alkalmával hat tűzoltógépjármű vett részt huszonegy fővel, köztük egy magasból mentő gépjárművel.

 

Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(forrás)