Fantasztikusan sikerült a jótékonysági futás: közel félmillió forint gyűlt össze
Kultúra
2015. okt. 5.

<p><span>Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület a hétvégén Nyílt Napot rendezett a Dobó Gimnázium sportpályáján, idén is jótékonysági futással kapcsolták össze az eseményt.</span></p>

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület 2007 óta szervez versenyeket városunkban, mely évről évre egyre több érdeklődőt vonz az ország minden tájáról.

 

Tavaly rendeztek először jótékonysági futást egyik klubtagjuk megsegítésére, akinek a háza részben leégett.  A helyszínt a Dobó Katalin Gimnázium biztosította sportpályája átengedésével. Mivel nem kizárólag a jótékony cél vonzotta az érkezőket, hanem sokan érdeklődtek a futás iránt is, így a sikeres rendezvény után úgy döntött az egyesület, hogy megpróbálnak minden évben Nyílt Napot rendezni, melyen bemutatkozhatnak.

 

A Nyílt Nap célja a bemutatkozáson túl, hogy segítséget nyújtsanak az életmódváltást fontolgatóknak és a futással kacérkodóknak a kezdeti nehézségek leküzdésében, a középhaladóknak a szárnybontogatásban, illetve a haladóknak tanácsokat tudnak adni a maratonra való felkészüléshez.  Emellett lehetőség van beszélgetésre, tapasztalatcserére a futóművek tagjaival, versenyeket tudnak ajánlani a különböző szinten lévő futóknak, és segítséget tudnak nyújtani futócipő és –öltözet választáshoz is.

 

Ebben az évben a Nyílt Nap szervezése során kiderült, hogy ismét van valaki, akinek nagy szüksége van segítségre. Ő Pohner Hédi tanárnő, akit szinte mindenki ismer a városban.

 

A Nyílt Nap innen kezdve összekapcsolódott a jótékonysági futás gondolatával. A gondolatot tett követte, és elkészült a rendezvény felhívása, melyet a helyi internetes felületeken, illetve a közösségi portálon is megjelentettek:

 

Fuss 1 kört Pohner Hédi családjáért!

1 kör „ára” 1000 Ft,

de természetesen ez lehet kevesebb is, és több is.

 

2015. október 3-án, szombaton, gyönyörű időben – a helyszín újra a Dobó-pálya volt – kezdődött a nap programja, melyben szerepelt zenés bemelegítés Szekeresné „Hugi nénivel”, jumping gyerekeknek és felnőtteknek Lukács Erikával, volt távolugrás kicsiknek és nagyobbaknak, terepfutás a futóművek klubtagjával, Maráz Zsuzsannával (az idei Ultrabalaton női győztesével). Jelen volt gyógytornász is, akit az érdeklődők megkereshettek kérdéseikkel.

 

 

És természetesen lehetett kicsit futni is. Aki kérte, annak mérték az idejét, így a nap végére kiderült, ki ugrott a legmesszebbre, ki futotta a legjobb 60, 200, 400, 600, 1000 métert, illetve ki teljesítette a legjobb Cooper-tesztet (12 perc futás). A kicsik apró ajándékokat kaptak (hűtőmágnes, gumicukor, fagyijegy), illetve az egyik klubtag és a Nosztalgia Zöldséges felajánlásából gyümölcsöt (alma, banán, körte, szilva) fogyaszthattak, amit aztán leugráltak a máltaiak által rendelkezésre bocsátott ugrálóvárban.

 

Közben a gyűjtőládába dobott pénz is gyűlt. Volt, aki nem is akart futni, de eljött, és bedobta az ide szánt összeget („Életem legjobb tanárnője volt!”, „Persze, hogy eljövünk. Nagyon szeretjük Hédi nénit!”).

 

A délelőtt folyamán érkezett egy tortafelajánlás az Erika Jump Clubtól, amit ad hoc döntés után árverésre bocsátottak a facebookon.  Egy névtelenséget kérő licitáló végül 50.000,- Ft-ért vitte haza a tortát.

 

17 órakor megérkezett Hédi is a lányával, Rékával, és néhány mondattal, énekkel, gitárszóval köszönték meg a számukra nyújtott segítséget.

 

A közel kétszáz magánszemélynek, a Gyakorló Iskola közösségének, a Szentgyörgymezői Olvasókör természetjáró csoportjának köszönhetően a Dobó-pályán 418.000,- Ft adomány jött össze, melyet Hédiék rögtönzött koncertje után meghatottan, de nagy örömmel adott át nekik Érdy Gábor, a futóművek elnöke és Hegedűs Roberta, a futóművek elnökségi tagja.

 

Aki pedig nem tudott elmenni a Dobó-pályára, de mégis szeretne segíteni a családnak, az október 10-ig megteheti akár utalással, akár személyes befizetéssel az Esztergomi Futóművek Duna Takarékbanknál vezetett számlájára, a közleményben „jótékonysági futás” megjelöléssel.

 

Számlaszám: 58600575-11170808

 

Nyílt Nap és - ha szükség lesz rá - jótékonysági lehetőség pedig lesz jövőre is.

 

Köszönet minden résztvevőnek.

 

Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület

Képek forrása: Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület/Facebook

(forrás)