Új elemmel gazdagodott a születésnapos Mária Valéria Híd
Kultúra
2015. szept. 29.

<p>Szeptember 28-án lett 120 éves az impozáns híd, az évforduló tiszteletére Párkányban emléktáblát avattak. Ha nem tudná, a hidat egyébként 1895-ben avatták fel.</p>

Hétfőn a délelőtt folyamán konferenciát rendeztek a Szent Adalbert Központban, ahol neves előadók csillogtatták meg tudásukat a vasmonstrumról, illetve a határmenti együttműködés lehetőségiről. A Szeretgom részt vett a szimpóziumon, hamarosan beszámolót olvashatnak majd felületünkön az eseményekről. A kora esti órákban a sokaság Párkányba vonult, hogy felavassák a szlovák hídfőnél frissen felapplikált Szt. Kristóf-emléktáblát.

 

 

Kristóf, akinek létezése mai napig egetverő viták tárgyát képezi, a hajósok és utasok védőszentje, a népies vallásosság egyik legnépszerűbb alakja, akinek képét sok utazó ma is magánál hordja. Elvileg a 3. században élt Szamoában, volt ott egy erős sodrású folyó, Kristóf a zarándokokat segítette át az egyik partról a másikra. Egyszer tudtán kívül magát a Teremtőt cipelte át a túlpartra. Isten a tettéért megajándékozta őt a vértanúság koszorújával.

(forrás)