Olvasol még magyar népmeséket?
Kultúra
2015. szept. 24.

<p>Szeptember 30-án, szerdán 17 órától a városi könyvtárban megrendezik a Magyar Népmese Napját.</p>

A népmese napját immár tizenegy éve szeptember végén, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük. A magyar népmesekincs gazdagsága tagadhatatlan. A népmesemondás hagyományos szerepe a közösségekben az összetartozást erősítette, normaképző, erősítő céllal, szórakoztató formában élethelyzetek megoldására beszélt el tanulságos példákat. Az egészen kicsiket az alapvető konfliktusok, a képek, a szimbólumok közvetítésével, a maradandó érzelmi pecsétek működésével az árnyalt nyelvhasználat elsajátításában is segítette, máig segíti.


A népmese, bár kezdetektől fogva kultúrákon, határokon, nyelveken keresztül vándorolt, beépítette és megőrizte az egyes népek sajátosságait, ebből következően gazdag forrást nyújt az identitás kérdéseivel kapcsolatban is. Döntő szerepet játszik a személyiség alapjainak formálódásában, megteremtésében, valamint szükség esetén helyreállításában.


A Népmese Napja alkalmából Mács Katalin mesemondó lesz a vendégünk. Szeretettel várunk minden meseszerető gyermeket és felnőttet!

 

Helischer József Városi Könyvtár

(forrás)