Vasszerkezetek a Mária Valéria hídon: bármikor lezárhatják a határt
Bulvár
2015. szept. 17.

<p><span style="color: #000000;">A Magyarországot Szlovákiával összekötő esztergomi és komáromi hidak szlovákiai oldalán nagyméretű vasszerkezeteket helyeztek el.</span></p>

Mindkét híd szlovák hídfőjénél kamion magasságú, talpas fémszerkezetek láthatók, amelyek elemenként összekapcsolhatók. Az MTI úgy tudja, a szerkezeteket nem helyi rendőri erők, hanem a szlovák belügymisztérium egységei telepítették. Helybéliek azt feltételezik, hogy a vasszerkezetekkel lezárhatóak a hidak, ezt azonban szlovák hatóságok nem erősítették meg.

 

A szlovák országos rendőr-főkapitányság kommunikációért felelős részlegének munkatársa szerdán az MTI pozsonyi tudósítójának erre vonatkozó kérdésére közölte: a hatályos törvények alapján a rendőrség látja el az ország határainak ellenőrzését. Martin Waldl hozzátette, "ezzel a feladattal összefüggésben a rendőrség napi szinten különböző biztonsági intézkedéseket tesz, ezek részleteiről azonban a testület nem kíván bővebb tájékoztatást nyújtani".

 

 

A szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője, Ivan Netík hétfőn jelentette be, hogy a migrációs helyzet miatt ideiglenesen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetnek be a magyar és az osztrák határon. Azt mondta, a szlovák belügyminisztérium azután hozta meg döntését, hogy Németország a migrációs válsággal összefüggésben vasárnap délutántól ideiglenesen visszaállította az ellenőrzéseket saját határain. Azt, hogy a szlovák intézkedés meddig lesz hatályos, a szóvivő nem pontosította.

 

(MTI)

(forrás)