Firkálmányok

Firkálmányok

2015. 09. 15. 12:33

A napokban olvasom, ötleteljünk, hogy minden szebb és jobb legyen, ..............

Kerestem egy "digitális" levelemet, és közben kezambe akadt egy régi firkálmányom. Elolvastam, és elgondolkodtam rajta hogy mi is változott az évek folyamán. 

Ha valakinek van olyan firkálmánya, ami hasonlóan elgondolkodtató, .....................

2017. 10. 31. 0:48

Hát az anyagiak miatt ez bizony csak tavasszal lesz aktuális. Jön a karácsony, arra köll a pénz...
Majd szólok, ha segítő tanácsra lesz szükségem.
Azért még itt nem tartok, tökéletesek a mai mosóporok, áztatással kimegy ám a kosz! :))


Mosás a Dunán - 2012. 08. 23.

"A kis patakba a leányka
Fehér ruháját mossa, mossa!" :DDD

(Petőfi: János vitéz)

2017. 10. 30. 8:37

Nem feszegeted a tűréshatáromat... :0) El se tudod képzelni, néha menyire türelmes tudok lenni. Viszont ha a párod némiképpen jártas a műszaki dolgokban, ő szerintem tud segíteni. Vagy valamelyik jó ismerős. De a legegyszerűbb megoldás, elmész valamelyik áruházba és megnézed, meg megméred mekkora és mi kell hozzá. Mint mondtam, esetleg (karos csapnál majdnem biztosan) a víz bekötése lesz a legnehezebb (be kell akkor szereltetni egy olyan közcsapot, ami majd adja a vizet a gépnek). De az se olyan bonyolult, sőt, ha a vezetékek kívül vannak a falon. Akkor, mondhatni, gyerekjáték.

Használt gépet pedig ne! Isten ments. Most olcsó és egy év múlva dobhatod ki... Ezen nincs mit fontolgatni. AÉs felültöltőset. Mert az jóval keskenyeb és kényelmesebb.. 

No, ennyi tanács elég is, pedig van még jó néhány... :0)

2017. 10. 29. 0:31

Jajj, nem akartam feszegetni a tűréshatáraidat, bocs!

Elhiszem, hogy nem kell szerelő, de az én technikai képességeim eléggé - hogy is mondjam? - szegényesek, sajnos!.(((
Ráadásul VIZUÁLIS típus vagyok! Azaz LÁTNOM KELL, milyen az "olyan"!
Pl. még mindig emlékszem, hogy az érettségin töriből egy harmadikban tanult történelmi esemény tételét húztam, ami a tankönyv közepetáján volt, és a baloldalon középen kezdődött a fejezet.
Namármost!

Mivel NEM láttam még az általad "olyan"-nak mondott csapot, lövésem sincs, hogy nézhet ki.
Nos, a fürdőszobában mindkét csap (mosdó és fürdőkád) karos nyitású, nem csavaros.
A 80 l-es Hajdú boylerhoz vezető vízvezetékek SZABADON, a csempén kívül mennek. Ugyanis régen volt egy szén vagy fatüzelésű SZÖRNYETEG vízmelegítő fürdőszobakályhánk, melynek a vékony falú tartálya hamar kilukadt, és a víz a tűztérbe folyván, még a hamutartó vasrácsot is elrohasztotta. Aztán mikor már a tüzet is kioltotta a víz, akkor vettük a 80 literes villanyboylert, onnan vezettük kívül a csöveket a falon lévő boylerhez. De már azt is újra cseréltük, mert valami gond lett azzal is. Elfogyott valami nyavalya (aktív anód, vagy mifene?!), ami a vízkövesedést hivatott volna megakadályozni. De nem sok sikerrel, nagyon meszes itt a víz, mert a volt bányától kapjuk még mindig. Azaz kemény víz, elég hamar vízköves lesz minden csap... Le is szedtem a szitákat, csak a konyhában van meghagyva, mert ott fontos, hogy szennyeződés nélküli víz legyen.
    
Ráadásul a helyem is igen kicsi, mert az egyik kémény is helyet foglal, ugyanis a fürdőszoba azon sarkában fut fel a padlásra (ott volt a fürdőkályha, a túloldalon pedig a konyhában egy teatűzhely), ahol a mosógépnek kellene lenni. A keverőtárcsás hajdú elfér mellette a kis zugban, de az automata aligha férne annak a helyén, a kád és a fal között...De hát majd megmérem. 
A lányom mondta is, mikor meglátta az új csempét: 
- Látom, te tényleg nem gondoltál automata mosógépre, mert itt ugyan el nem fér!

Igaz, kint németben neki jó nagy, elől töltős van, 4 tagú családra mos.
- Nekem nem is kell! - mondtam. - Úgyse tudnám programozni, ahhoz hülye vagyok! :(((
Erre jól kinevetett!:(((

- A keverőtárcsást csak ágynemű mosásra használom úgyis, az én ruháimat EGYMAGAMRA ki tudom mosni kézzel is, van fürdőkádra helyezhető kis műanyag kádam. - mondtam.
Igenám!
De azóta "megduplázódtunk", a páromra is mosni kell, ráadásul többet, mint magamra.
Hát egyenlőre itt tartok most.
És hát sajnos fáradékonyabb is vagyok már, mint 5 éve voltam! :(((

S különösen a szárítás gond esős időben. Ma is kiteregettem, és esni kezdett, még ki se centrizhette a szél!:(((
A hőtárolósak mentettek meg ismét a ruhák víztől való beáporodásától... Az meg ugye emeli a levegő páratartalmát... az meg ugye a penészesedést, és már ott is vagyok, ahonnét kiindultam!:(((
A fene se gondolta volna, hogy megérem a 75. évemet!?:(((
Ezért nem akaródzott "beruházni" drága készülékbe!:(((
De úgy néz ki, muszáj lesz!:(((

Rámentem egy oldalra, ahol találni eladó használt gépeket is, 15-20-30 e ft-ért, de azoktól ódzkodom...
Ki tudja, mi fene bajuk van, vagy lesz. Igaz, ez az újjal is előfordulhat, szerencse dolga...
Ilyenre gondoltál, ugye?


http://p1.vatera.hu/photos/be/08/1679_1_300.jpg?v1

2017. 10. 26. 14:39

Jaj, jaj,... Mostan mondtam, hogy "NEM KELL SZERELŐ". Ha olyan a vízcsap... 

2017. 10. 25. 12:54

Köszi a tanácsot, majd megnézem alaposan az 50 éve barátnőmét, neki ilyen van, és meg is mérhetem majd.
Már CSAK pénz kell, no meg nem "buhera" szerelők! :(((


2017. 10. 25. 8:48

Akkor az áram kérdés nem kérdés. A víz sem, mert mint említettem volt, lehet olyan csapot kapni, vagy akár csak egy csatlakozót a vízcsapra, amivel össze lehet kötni a mosógépet a csappal. No és a méret sem akadály, van kisméretű felülről betöltős mosogép, mint a nyű... (A felülről betöltős azért jó, mert egyrészt nem kell letérdelni a ruha betöltésekor és kiszedésekor, másrészt, ha a záró szigetelés az ajtónál meglazul, akkor sem folyik ki minden a földre..)

2017. 10. 24. 23:53

Hát ugye zenetanár lévén, nem sokat értek a villany dolgokhoz...
Bár a fizika jól ment annó, de az elektromos fizikát kissé száraznak tartottam, a kémiát pl. jobban szerettem...

Nos, úgy adódott, hogy én ragaszkodtam ahhoz, hogy ne gázpalackos tűzhelyünk legyen, mert Debrecenben eleve megszoktam a villanytűzhelyet, és mikor modták az ÉDÁSZ-nál, akkor a 380-as fázis bevezetése miatt nagy villanyóra szekrényre lesz szükség, így az akkor lehető legnagyobb szekrényt szereztük be.
Aztán ugye a 60-as évek végén nehéz volt mindenféle beszerzés, így ez is. Nyár lévén, én értem rá, s így én intéztem mindent az Édász-irodán.
Aztán jöttek a biztosítékok, kismegszakítók, jól megtanultam a leckét:

A villanytűzhely miatt min. 10 amperosak kellenek, sőt! Az egyik fázis közös lett a villanyboylerral, így oda 16 amperos kellett.
Aztán 76-ban jött a hőtárolós kályha, előbb egy 6 kw-os, majd két 3,15-ös. Na, úgy telerakták 15 amperos meg 25-ös kütyükkel a szekrényt, van ott 2 villanyóra (nappali és irányított áramú), valami fura kapcsoló óra az "éjszakai" áramhoz, ami már rég nem éjszakai, hanem amikor kedvük tartja, adnak töltést a boylernak és a kályháknak... Ünnepnap pl. elég gyakran bekapcsolják. Ez jó is, mert pl. a déli főzés után 3 körül újra felmelegszik a boylerban a víz, és a kályhák is ontják a meleget.
Régen volt két mágneskapcsoló, de most már azokra nincs szükség, valami más van már a helyükön.
No meg ott vannak a biztosítékok, de már billenősek, nem betekerősek, mint rég, szóval dugig van az egész.
Az a jó benne, hogy nem kell vezetékkel vacakolni, ha valami gond van. Csak lenyomni, vagy felnyomni...

Ennyit az áramról.
Víz:
Hát ettől nagyon félek, mert nálunk nehéz jó szakembert kapni, megy a "Buhera mátrix" rendesen!:(((
Egyszer a házba vizet bevezető főcsap elromlott, hát ne tudd meg, milyen nehéz téma lett belőle!
Egy hétig állt a csempézés, mert az meg leomlott, és ki kellett cseréltetni az egészet! Mindezt nyár közepén, mikor minden mester foglalt. De szerencsénk volt, éppen dolgozott a szerszámoskamránkon egy kőműves, és kiderült, hidegburkoláshoz is ért (a "kóterban" tanulta meg...).

Így már csak a csempét kellett megvenni, egyúttal már a járólapot is felújíttattuk, az addigi kockás cementlapok helyett csempe lett az is. Nagyon szép lett! És képzeld, egy roma kisebbséghez tartozó fiatalember csinálta meg. Örökre hálás lettem neki, mert olyan jó ízlése volt, hogy csuda!
Minden szimmetrikus, és a fürdőkádat is ő építette be, addig csak a lábain állva csúfoskodott.


Hát majd gondolkodom a dolgon, ha sikerül pénzt szereznem, tényleg jó lenne egy kisméretű automata mosógép, mert sok helyem a fürdőszobában a kádtól nincs...
Régen volt ún. "Minimat", akkora nekem most is elég lenne, de olyan már nincs sajnos!:(((

2017. 10. 24. 9:07

Hát, ha a villanyvezeték a hőtárolós kályhát kibírja, akkor a mosógépet is. Ez egészen biztos (édesanyám háza is öreg de attól vidáman megy a mosogatógép az alumínium vezetékkel). Más vízvezeték se kell, van olyan, amelyiknek a csöve rácsatlakoztatható a csapra, vagy vehető olyan csaptelep, ami erre is jó. Csatornát átalakítani meg pláne nem kell. Kivezető cső a mosogatóba (mosdóba, kádba) oszt jónapot... Mindenestre elsősorban anyagi kérdés persze, mert ha nincs rá pénz, akkor az összes többi is csak álmodozás..

2017. 10. 23. 14:19

Tudod, nem is a drága beruházás ( bár az is egy nyugger esetében) a fő probléma itt, hanem az, hogy a ház régi, és mikor épült, szó se volt se automata mosógépről, se egyéb ma már mindennaposnak számító sokat fogyasztó háztartási gépről. Így az akkori szabványnak megfelelő alumínium vezetékhálózat van kiépítve, kivétel a villanytűzhely és a kályhák... Így a háztartási világítást biztosító konnektorok nem bírnak el akármennyi teljesítményű kütyüt, mert baj lehet belőle! Ennyit egy zenetanár is tudhat, ha akar....

Azt már a ház épültekor tudtam, hogy minden villannyal fog menni, a főzés is villanytűzhelyről, ami 3 fázist követel meg, ezért 69-ben a házba (egyedül az utcánkban!) rögtön a 380-at vezettettem és köttettem be. Így 76-ban gond nélkül megkaptuk az engedélyt , és problémamentesen lett bekötve a szintén 3 fázist igénylő hőtárolós kályha.
Na de!
Ki a fene gondolta, hogy automata mosógép is létezni fog, és annak meg teljesen más VÍZVEZETÉK és csatornarendszer szükséges, mint ami 69-ben ki lett építve???
Na, ITT a gond! Verjük szét az egész vizesblokkot, falat, csempét, meg csövek? Jajj, jajj!
A harmadik gond meg én magam vagyok, mert a férjem halála után már magamnak sem adtam sok évet,.. Azaz nem szándékoztam semmit beruházni.
Kivétel a hőtárolósok, mert a 2 db legkisebbet már egyedül vettem, és a beszerelésük elég könnyű volt, nem kellett falat bontani, fúrni, ilyesmi....
A víz, az más... Azzal sokkal több gond lenne, ha... de nem igazán akaródzik belemenni, mondván Bodrogi szavait:
"Minek erre a KIS időre?!"

2017. 10. 19. 9:19

Lehet bizony... Mert a hálószoba ezek szerint nem tud kiszáradni, és a többi helyiségből a párás (annál ahőfoknál normál) levegő átmegy a hálóba, és ott a hűvösebb levegő miatt azonnal magasabb lesz a páratartalma és már csapódik is ki. A megoldás egyrészt az egész napos fütés (22-23 fok), ami persze árammal irgalmatlan drága, és ezzel egyidejűleg párátlanító alkalmazása. Méghozzá sürgősen, mert ha a falak átnedvesednek... 

 

A WC-be a 1,5 méter magas konnektor valóban előírás, de ettől még lehet hősugárzó, a nyitott ajtó nemmegoldás, sőt, mint írtam, gyakorlatilag oda megy a víz és ott csapódik le, mert ott mindig hűvösebb lesz pár fokkal, mint a lakás többi részében. Segtí még télen a sok szellőztetés, mert a kinti levegő ilyenkor viszonylag száraz és a lakásban felmelegedve képes vizet felvenni bárhonnan.. No meg igen. Szóval kellene egy automata mosógép, bármilyen piszok drága beruházás, mert az is sokat lendítene a dolgon, de legalább egy centrifuga. Bár annak az ára közelít egy olcsó automatáéhoz ( a centrifuga úgy 30 pénz, az automata meg 55-nél kezdődik)

2017. 10. 17. 23:51

Ja, még csak annyit, hogy a lakótelepi lakások lakói is panaszkodnak penészről, pedig ott radiátoros fűtés van, elég magas hőmérséklettel!
(Szomszédok teleregény, operaénekes lakó).

2017. 10. 17. 23:48

Nos, a ház 69-ben épült, és a villanyszerelő nem akart hidegpadlós helyiségbe konnektort tenni, csak bizonyos magasságba, a fürdőszobába és wc-be meg még villanykapcsolót se akart tenni, arra hivatkozva, szabványos előírás: NEM LEHET!
Végül aztán abban egyeztünk meg, a fürdőszobai két égő (egyik búra a mosdókagyló fölött lévé tükröt világítja meg a borotválkozás és sminkelés miatt, a másik a szembe falnál lévő mosógépet - akkor még keverőtárcsás volt csak - ) villanykapcsolója az előszobában lesz, a konnektor meg a fürdőszobában, de 1,5 m magasan. A wc-ben lesz villanykapcsoló, de távol a víztartálytól, és a wc kagylótól, de 1,5 m magasan. 
A fürdőszobában van fűtőtest, a falon magasan egy hősugárzó, konnektorról üzemel, de nem megy állandóan, mert az előszobában lévő hőtárolós pont az ajtóval szembe van, és az ajtót mindig nyitva tartjuk, már csak a macsek "biztonsági" alom miatt is. Ott egyébként nincs is penészfolt.
Vizesedés a wc hideg sarkában van a csempén, penészfolt meg a hálószoba északi sarkában a parketta fölötti falon.
A wc-ben, mint említettem, nincs semmilyen fűtés, se konnektor... Viszont átok hideg van télen, és az ablak se lehet ugye nyitva, mert pont a kagyló fölött van, lefagyna a sejhajunk! 
A hálóban bevált a kis hőtárolós... EDDIG! Illetve tavaly télig. Több, mint 10 éve megvan már, de tavaly nedvesebb tél volt, és hidegebb, ezt mutatja a villanyszámlám is, mert átalányt fizetek mindig az egész évet hónapokra boltva, és májusban 12-13. havinak számíthatom, olyan MAGAS volt az áramdíjam! :(((

Igazad van, két személyre a mosás és szárítás is több, sokkal több! Mert ráadásul a párom üzemben használt pólóit fehérneműit pl. naponta mosnom, s szárítanom kell.
A hőtárolós remek erre a célra, csak hát elromlott a centrifugám gumija, így vizesebben kerül a kályhára a ruha, mert tán mondtam, nincs automatám, kézzel, áztató mosással mosok, centrim meg nincs. 
A centrizést jóidőben a jóisten végzi kint az udvaronvagy a Nappal, vagy széllel! :DDD
Ez van!

Ha kevés a mosott ruha, a hálószobában lévő kályhán nem is szoktam szárítani. Még az idén be se volt kapcsolva, így is van 20 fok.
És képzeld, megnéztem a hygrométert, a hálóban 75%-on állt, itt a nappaliban (ahol a 6 kw/h-s hőtárolós most csak egyesen megy, 22 fok van, - a maximum 3-as!) meg csak 65%!
Pedig éppen a még kicsit nedves zokniáradatot szárítottam rajta, az előbb szedtem le...
Hogy lehet mégis ekkora különbség?!

Ja, hygrométer! 
40%-ig alacsonyat ír, 40 - 70-ig normált, 70 - 100 között magasat.
Képzeld!
A zeneiskolában a zongorás termekben pl. ún. "hidegpárásítókat" kellett venni, és rendszeresen vizet kell a készülékekbe önteni, hogy meglegyen a kb. 60%, ez szükséges a zongoráknak, különben szétszárad a fa, valamint a filckalapácsok, hangfogó párnák!
Furi, mi?
Sok zongora vagy pianinó azért kezd el zúgni a billentyű leütés és elengedés után is, mert a hangfogó párna már összetöpörödött!
Kicserélni igen költséges manőver!
Na ilyen a digizongorával nem fordulhat elő!!!:DDD

A másik nagy probléma a "bevert" kalapács, ugyanis a filcbe mélyedéseket üt az éles húrozat, és randa kemény hangja lesz a hangszernek.
Ezt lecsiszolással lehet javítani, de nem soksor, mert elfogy a kalapács! ;o)
https://cdn.grid.fotosearch.com/CSP/CSP488/k18485295.jpg

Ahol három húr van, ott 3 éles mélyedés lesz a filc kalapácsban.
Ahol kettő, ott kettő, de tompább, mert az már fonott húr, és a mély hangoknál egy vastag fonott húr van:


https://img.jofogas.hu/images/C_Bechstein_zongora_67223961397194.jpg

Kereszthúros angol mechnikás Bechstein zongora


2017. 10. 17. 8:41

Miért nem lehet a WC-ben konnektor? Szerintem ilyen szabvány nincs. Legfeljebb a konnektor milyensége lehetne kérdés, de ez ma már nem kérdés... Ha a fürdőszobában lehet, amott is lehet... Amúgy, amit leírtál a lakásról, egyértelmű... Túl sok a víz. Szárazabb teleken persze kevesebb a gond, de ugye most több emberre mosol (kettőre, gondolom) és az egyéb vízhasználat is sokkal több... Szóval a megoldás, fűtés a fürdőszobába és a WC-be... (már, ha megoldható). A jelenségek nálunk is ismertek voltak, a megoldást egyrészt a szobák habszivacsos szigetelése, másrészt az állandó meleg biztosítása a nedves helyiségekben hozta meg...

2017. 10. 16. 17:19

A gond többféle ugyan, de sajnos az OK egyféle!
És pediglen a téli időszakban a BENTI szárítása a mosott ruháknak.
Ugyanis csodás találmánynak tartom a hőtárolós kályhát, nekem 3 is van belőlük, és bizony, kb. féléven át (vagy gyakran tovább is) azokon szárítom a ruhákat, és az egyenes felülete a villanykályháknak ki is vasalja szépen a cuccot.
A többféle gond:
1./ Az egyik az, hogy a wc-ben NINCS semmilyen fűtőalkalmatosság, ezért, hogy ne legyen bent vad hideg, az ajtaját ebben az időszakban nem csukjuk be teljesen (csak ha a dolgunkat végezzük...), viszont van csempe a falon félig, amely a nedvesség hatására úgy viselkedik, mint a kávéfőző: Azaz lecsapódik rá a ruhaszárítás, valamint a főzés gőze, és csorog a víz rajta, nem győzöm feltörölni abban a hideg sarokban a csempékről és a járólapról a vizet. És ugye a csempe közti fehér fugák meg befeketedtek.
Na, ezt leszedni! Egy darabig csináltam, aztán ráuntam, Fekete... és az ugye penész! :((( És ez ellen az a habszerű tapéta nem jó!
2./ A fémből lévő mosogatót keretező műanyag is feketedik, és arról az istennek se jön le ama vegyszerrel sem!:(((
3./ A hálószobában valóban kevesebbet fűtünk, pedig a légtérnek megfelelő méretű 3,15-ös kályha van bent, de nem bírunk aludni, ha nagy a meleg, ezért kis fokozaton megy, vagy sehogy...
Most a nyáron állandóan szellőztettem, s befújtam azzal a kék flakonos "izével" (ez itt nem a reklám helye!), és most egyenlőre eltűnt a fekete folt a fal alsó sarkából, ahol volt. Gondolom, a parkettán maradhattak régről spórák!
De mint említettem, az elmúlt tél nedvesebb volt, és talán ez okozta a penészfoltok megjelenését, mert azelőtt is szárítottam a kályhákon, és csak tavaly lett gond. Egyenlőre ott nem látható folt a nyári kezelés hatására (több alkalommal be kellett fújnom, és száradni hagyni ahhoz, hogy eltűnjön!). De azt, hogyan fog ezen a télen viselkedni, milyen nedves lesz a tél, ki tudja?!:(((
Valamikor, mikor még nem volt ott hőtárolós kályha (arra számítottunk, a nagyszobai 6 kv/h oda is elég lesz, de keskeny az ajtó, rossz a cirkulálási hatásfok), használtam nedvességelszívót, egy bizonyos katalógusból szereztem be, nem volt olcsó mulatság, ezért mikor alkalom adódott, vettem a hálóba is egy kis hőtárolóst, 10 évig (!) nem is volt semmi penészesedés! Csak a télen újult ki...

Egyébként a tavasszal itt sokan panaszkodtak, hogy penészesedést tapasztaltak a szekrények mögött.
Szerencsére nedvesedés nálunk nem volt.

Köszi a tanácsot, sokban segítettél, illetve megerősítettél, hogy van, amit jól csináltam (pl. fűtés), a wc-be kéne ezt is megoldani, de ott nem igazán van fűtési lehetőség, mert a szabvány szerint ott konnektor nem lehet! Egyébként nálam minden villany, a főzés is.

   

2017. 10. 13. 9:16

Penész ügyben segíthet a fal szigetelése. Lehet kapni tapétaszerű kb. 5mm vastag habszerű anyagot tekercsben (mint a tapétát). Ha azt fel tudod ragasztani, majd rá egy egyszerű tapétát és utána meszeled, gyakorlatilag nem valószínű, hogy elő fog jönni. (Nálunk is volt, sőt a szekrények hátoldala vizesedett, se ez megoldotta). A másik az, hogy szerzel be nedvesség elszívó kütyüt (nem túl drága) és az kiszedi a levegőből a nedvességet. Nem túl hatásos, de van, ahol hat. És hát ugye a fűtés. Annak bizony ilyen helyiségekben állandóan mennie kell...

2017. 10. 12. 23:26

Látod Dmolnár, éppen féléve maradt abba ebben a topicban a párbeszéd, kár!
Igaz, én maradtam adós a válasszal...
Az is igaz, puska ügyben nálam a három is páros, talán azért...
De nagyon köszönöm a kielégítő választ, bizonyára így volt, és az is igaz, a technika túlhaladta már ezt a módszert, ezért van mára másképpen.
Talán ma meg az a baj, hogy túlzásba viszik a vegyi alkalmazásokat, ezért van ennyi környezetszennyezés... 

Most én pl. a penésszel küszködök a lakásban.
Megvettem az ellene való fújós vegyszert, de rizikós használni, irtóra büdi, és "dáthás" is leszek tőle. De muszáj, mert a tavalyi nedves, hideg tél kihozta két hideg sarokban. Évtizedek óta nem jelentkezett, mikoris lekapartattam az enyves festéket, és csak meszelve van színezővel a fal. Most mégis megjelent, a szomszéd is panaszkodik.
Az egyik góc a wc-ben a csempefugáknál, a másik az északi sarka a hálónak a falon alul. Szerintem a parkettáról húzódott vissza, ott maradhattak pemészspórák! :(((
A nyáron elkezdtem kezelni, de azt mondják, kiújul...
A gond ott van, hogy nehéz hozzáférni a szobában a hatalmas ruhásszekrény mögött. Pedig jó nagy rés van hagyva a szekrény és a fal között, de akkora nincs, hogy hozzáférjek. Így csak fujkálom, és szellőztetek...
MIT tehetnék még?!...

Régebben 20%-os ecettel tisztítottam le a penészfoltokat, de azután is kijött, ráadásul nem is lehet akárhol alkalmazni az ecetes lemosást. Pl. a textilből nem mindig sikerül vele kiszedni!:(((
Vízkő ellen jobbnak bizonyult, mint a penésznél. Pl. a fém mosogatót és a csapokat jó vele vízkőtleníteni.

2017. 03. 13. 17:15

Minden számrendszerben lehet számolni négyig... legfeljebb másként kell leírni... :0)

2017. 03. 13. 17:13

Jó... :0)

2017. 03. 13. 17:12

Puskát... Mert hogy a téglapor kitágítja, tönkreteszi a csövet (hiába csillog), míg a szénpor sokkal finomabb... Így a puska tovább marad működőképes és pontos... (ma már senki nem tisztít puskát szénnel se, arra vannak a különböző fegyverolajok)