Firkálmányok

Firkálmányok

2015. 09. 15. 12:33

A napokban olvasom, ötleteljünk, hogy minden szebb és jobb legyen, ..............

Kerestem egy "digitális" levelemet, és közben kezambe akadt egy régi firkálmányom. Elolvastam, és elgondolkodtam rajta hogy mi is változott az évek folyamán. 

Ha valakinek van olyan firkálmánya, ami hasonlóan elgondolkodtató, .....................

2017. 01. 26. 10:06

Hát igen... a félévszázad alatt, amelyet a zeneoktatásban eltöltöttem, én is sok olyan kacatot kaptam a tanítványaimtól, amelyeket csak "porfogók" voltak, és valójában csak a tanulóra való emlékezés miatt tartottam meg. Legtöbbje az enyészeté lett azóta. Mindig lakásfestéskor voltam kénytelen szelektálni.

De vannak értékes dolgok is, pl. mikor 2003-ban jártunk a párommal a Herendi porcelán manufaktúrában, csodálkozva fedeztem fel azt a Mozart fejet, amely a vitrinemben áll.
Hazamenet megnéztem, tényleg valódi, ott van a gyár emblémája a talpán. 1974-ben kaptam egy kislánytól az alsófok (6. évfolyam) záróvizsgájakor.
Úgy hogy nekem is van 'értékes emlékem".
A másik érték, melyet szeretek, egy grafika a STEINWAY AND SONGS -ról. Egy grafikusművésznek készülő fiatalembertől kaptam, ő a továbbképző 10. évfolyamának záróvizsgájakor ajándékozott meg ezzel, direkt nekem készítve, íg duplán érték számomra.
Sajnos, a grafikusi tanulmányait abbahagyta, mert nem látott benne perspektívát. Ugyanis az előtte végzősök közül SENKI nem tudott elhelyezkedni a szakképzettsége szerint.
Most eladó egy pesti hangszerboltban...
Ez van!
Volt kint az USÁ-ban is, de nem tetszett ott neki, így hazajött.

2017. 01. 26. 8:22

Húúú... Ilyet még nem is láttam... Borzasztóan "szép". Atyavilág... Pedig a szüleim is kaptak jó pár hasonló "értékes" ajándékot (pedagógusok voltak). Ma is van közülük pár darab, de csak azért őrződtek meg, mert sszép emlékek fűződnek hozzájuk.

2017. 01. 25. 17:14

Hát azt nem tudom, hogy mennyi az üvegek betéti díja, mert szinte csak ajándékba szoktam venni pl. pezsgőt.
Egy biztos!
Az üveggyárak sorra zárnak be, a közelünkben lévő pl. azért, mert gyógyszeres fiolákat gyártottak főleg, és ugye, a gyógyszerek meg többségben fólia levélkéken vannak már rég.
Igaz, gyártottak dísztárgyakat is, pl. azokat a rémesen giccses üveghalakat, amelyeknek nagy keletje volt az amerikai túristák közt, de hol van már ez is?
A férjem, mikor oktató volt az ATI-nál, kapott ilyen halat a tanulóitól ajándékba, na mi tovább is ajándékoztuk olyan szomszédnak, akinek voltak amerikai rokonai. Amíg nem akadt gazdájuk, addig meg a könyvek MÖGÉ dugtam, hogy ne is lássam, meg más se...


Ugye, milyen tsodállatoooos?! :DDD
Szokás mondani: "Ajándék lónak ne nézd a fogát!"
De az ajándék (üveg( halnak még foga sincs, legfeljebb üveg szeme! :DDD
/Az is többnyire rossz helyen..../


2017. 01. 24. 11:08

Hát hiszen ez az... Ugyan van bolt amelyik visszaveszi a PET palackot, forintért darabját az ásványvizesnek (ezek az átkozott multik ugye), de az üvegek betétdíja most már csak tíz forint, amiért a kutyának nem éri meg visszavinni, hát kidobja a szemétbe. Mivel pedig ez egy következmények nélküli ország (szemetelhetsz, ahogy jól esik, mehet a kutyád a játszótérre, stb.) ezért aztán olyanok is vagyunk. Legalábbis a többség...

2017. 01. 24. 9:04

Ez így igaz!
A lányom ugyanis németben mindenre igen kényes, ami a környezetet szennyezi.
Náluk már régóta PÉNZT adnak a pillepalackokért is, ha visszaviszik a boltba. Betétdíj nincs rajta!
Itt nem tudom, hogy áll most a dolog, de régebben a vastag műanyag palackokat visszavették, viszont betétdíj is volt rajta rendesen! :(((

Ez a cikk még egy éve sincs, hogy megjelent:
http://ripost.hu/cikk-szennyvizzel-arasztjak-el-a-dunat-szentendrenelÉs még:
Ömlik a mocskos, barna lé a Dunába Szentendrénél (Forrás: Facebook)

Ömlik a mocskos barna lé a Dunába Szentendrénél (Forrás: Facebook)

A így haladunk, "Az unokáink sem fogják látni!"
Hogy mit? EZT:

https://www.youtube.com/watch?v=b0o64i-LSGY
BUDAPESTI ÉJSZAKÁK, varázslatos esti hajóút a Dunán. Zene: ifj. Johann Strauss: KÉK DUNA keringő


2017. 01. 24. 8:28

Ez egy "magyar" specialitás... Ahol valóban környezettudatos a népség, de leginkább a kormányzat, ott támogatja a környezetre kevésbé káros dolgok elterjedését, nálunk meg (kevés kivétellel) szinte lehetetlenné teszi... 

2017. 01. 23. 9:15

Szép jó reggelt és kellemes (kevésbé hideg!) hetet kívánok mindenkinek, aki ellátogat a szeretgomra! :)
Mentovics Éva: Zúzmarás ágakon


Ami az "almás" gépeket illeti, hát nekem már csak az áruk miatt is "almás", hiába jobb, biztonságosabb!

Tudod, meg tudott ütni a guta régebben is, mikor elkezdték ezt a bizonyos környezetszennyezés elleni kampányt, hogy ha bementem a boltba pl. vízkő elleni szert venni, nos, melyik féle volt az olcsóbb, és melyik a drágább?!
A környezetbarát, vagy a környezetre káros?
Ugye, könnyű kitalálni?! :((
És mit vesz meg a szegényember gyereke?
Eeeeegen, az olcsóbbat...
Nem mintha nem lenne eléggé környezet tudatos, hanem az anyagi lehetőségei miatt, főleg, ha már ráadásul nyugger az illető!....


2017. 01. 23. 9:00

Igen, ez az Apple (alma) gépek jele. Amik, nem mellesleg, nem androidos operációs rendszerrel működnek. Amúgy európában viszonylag kevés van belőlük, ellenben az USA-ban meg nagyon sok. Amúgy ezért nem támadják (nem a fenét nem, csak viszonylag nem túl nagy eredménnyel) mert ez az operációs rendszer jobban védve van, mint a Windows. Állítólag (én még soha nem próbáltam) nagyságrendekkel jobb, mint a windows. Állítólag azért is drága.

2017. 01. 20. 23:30

Mostmár mindent értek...
Hát igen, az idő és a technika elszáll fölöttem!
Nekem az XP megszünése miatt kellett laptopot cserélnem, nem is értem, miért 8.1-et tettek rá... Ebben a témában számomra a három is páros, így nem tudok állást foglalni. Ha mondjuk zongora lenne, egy Zimmermannt pl. nem tudnának rámsózni, mert utálom azt a fémes, éles, cimbalomszerű hangját!
A zenegimiben is utáltam rajtuk gyakorolni, csak akkor mentem be az ilyen zongorás termekbe, ha nem volt máshol szabad terem...

Szóval nem értek a számítógépekhez, de úgy látom, sokan az androidhoz se, pedig az amerikai filmekben csupa olyan "kiharapott almás" gépeket mutogatnak az irodai jelenetekben, ez az, ugye? MAC gép, macintosh, ha jól tudom:
Egy Kapcsos fórumtársunknak ilyen van, azt mondja, ezt nem támadja a vírus, mert nem érdemes, kevés van belőlük.. Hát ezek után nem is csodálom, főleg, hogy piszok drágák is!:(((


2017. 01. 20. 9:14

No, kezdjük az elején. A GPS, vagy az újabb a GNSS egy helyzet meghatározó rendszer. Eredetileg katonai célokra fejlesztették ki, de a lebutított változatát (ami nem annyira pontos, mint a katonai, de a civil használatra amúgy tökéletesen megfelel) használhatjuk mi is.

Persze ettől még nem tudsz eljutni A-ból B-be, legfeljebb azt tudod, éppen most hol vagy. Amit használni kell ilyenkor az a navigációs rendszer, amelyik vagy előre betáplált térkép, vagy az internetről letöltött térkép segítségével kikalkulálja az utavonalat, attól függően, mivel mész. Mert ugye van autós, tömegközlekedési és gyalogos, meg kerékpáros választási lehetőség és aszerint javasol útvonalat.

A Google térkép az egy alkalmazás. Alapvetően bármelyik rendszerrel használható (Windows, vagy Android), amelyikben van GPS (helyzet meghatározó) beépítve. Ilyen ma már a legtöbb "okos" telefon például. Beírod, hova akarsz menni (akár egy étterem neve is lehet, mert ami megtalálható a Google keresőben, azt ez is megtalálja) majd választod az útvonal tervezés opciót és feldobja a legkedvezőbb útvonalat, attól függően, mivel akarsz közlekedni. Persze, ha nincs GPS, akkor azt nem tudja, hogy hol vagy, akkor azt magadnak kell beírni, de így is számít útvonalat. 

Igazából a Google térképen az a jó, hogy az aktuális közlekedési helyzethez igazodik. Példának okáért nekemmár javasolt útvonal változtatást Bécs felé, mert a normál átkelőnél órákig tartó sor torlódott össze az indulásunk után jó egy órával, így átzavart minekt Szlovákiába (ahova nem ment szinte senki), majd onnan Ausztriába és ez kb. tíz perces kerülő volt, de minden fennakadás nélkül eljutottunk Bécsbe. De javasolt már Budapesten is más utat, mikor éppen csúcsforgalom volt. Amúgy én a mobilommal navigálok. (A nem internetes letöltésű navigációkkal az a baj, hogy nem tudnak alkalmazkodni a hirtelen bekövetkező problémákhoz, viszont az az előnyük, hogy működnek internet nélkül is)

Amúgy az "Android" jelent robotot is, és valóban, ez egy robotizált rendszer, mert speciel a Tesla önműködő (vezető nélküli) autója is így működik...

Nem mellesleg. A Windows 10, ha a géped alkalmas rá, majdnem ugyanolyan, mint a windows 7 (már használatára és az ikonokra nézve) és állítólag (nekem nincs mert öreg a gép) nagyságrendekkel jobb, mint a 8.1

 

2017. 01. 20. 0:09

Namármost egy kérdés!
Elég tájékozatlan vagyok, belátom, de ha nem ciki, válaszolj kérlek, Dmolnár!

Szóval ez az általam említett GPS-nek a továbbfejlesztett változata ez a Google térkép, vagy teljesen más a kettő?

Szörfözgettem a neten, és ezeket találtam:
GPS-ről: https://hu.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System

"... globális műholdas navigációs rendszer (GNSS).

20 000 km-es magasságban keringő 24 műholdból álló flotta alkotja.
Egy "cuki kép" a műholdrendszer hálóról:


Namármost!

Kedves Dmolnár. a kérdésem az, hogy az általad említett Google térkép micsoda tulajdonképpen?
Az ugye teljesen más valami, mint a GPS?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Google_T%C3%A9rk%C3%A9p
"A Google Térkép (angolul: Google Maps; IPA: [ˈɡuːɡl ˌmæps]) a Google által fejlesztett ingyenes internetes térképszolgáltatás. Az elérhető térképek és műholdfelvételek az egész Földet lefedik."

Nos, miben más a térkép, és melyiket célszerűbb használni, valamint mikor és hol?
Nekem már 2004 óta nincs autóm. Nem is érné meg már tartani...
Ingyen utazom régóta a tömegközlekedési eszközökön.

Te hogy éred el ezt a térképet? Az "okos" mobiloddal, vagy tabletten?

Hogy mi mindent újdonságot kell még megérnem?!
Bevallom, ez eléggé riaszt engem.
Képtelen lennék megtanulni ezeket, azt hiszem... Hisz a laptrottyal is állandóan szkanderozok! Most az új gép a W 8.1-es op. rendszerű. Azt mondják, a 10-es sokkalta másabb, mint az XP volt, amit szerettem. Ezt hamar megszoktam, bár vannak célszerűtlen hülyeségei, amiket nem tudom, mire valók!? :(((

Igaza van PlalyÁnak, a VILÁG halad, MI NEM! ...
Legalábbis én MÁR nem! Mert nem is szeretnék új dolgokat megtanulni!! ELEGEM VAN BELŐLÜK!
Mennél bonyolultabb egy rendszer, annál több a hibalehetőség benne, ennyit megtanultam a kb. 50 éves felnőttségem alatt.
Én a XX. század gyermeke vagyok, és az is szeretnék maradni.
PL. Az ún. "Android" szótól magától is kiver a verejték, az nem ROBOTOT jelent?
A párom is gyorspostán megszabadult az ilyen operációs rendszerrel működő tablettjétől, és vett egy kis laptopot W. 7-es op. rendszerrel.

Na de ilyet?!

Holland biciklis felüljáró-körforgalom


2017. 01. 19. 23:13

Na tehát kezdjük a táblákon:

Szóval nálunk a táblák szerint közekedni nem ildomos, mert vagy nincsenek, vagy rossz helyre mutatnak.... Amit ugye nem értek, mert mindenhol nem lehetnek vásott, viccek kedvű kölykök, akik elfordítják...

Viszont a GPS, ami nemtom, hány éve van, tény, sokaknak van, és enélkül már sehová se indulnak el.

Ezzel kapcsolatban volt egy jópofa esetem:
A szomszéd faluba hívtak egy fúvószenekari koncertre, és megkértem a szomszéd fiatalembert, jöjjön értem este 10-re, mert vasárnap lévén, nincs már busz hazafelé.
El is jött.
Közben én összefutottam egy esztergomi ismerőssel a koncerten.
Mikor megjöttek értem, megkértem a srácot, ne hazafelé menjünk, hanem előbb az esztergomi buszmegállóba.
Kiderült, a fiatalembernek GPS-e volt, és már beprogramozta a lakásom címét.
Na, elindultunk.
A GPS-t képviselő hölgy hangja mondta, mondta a magáét, erre menjünk, arra menjünk, de mi bizony nem arra mentünk, mert a buszmegálló nem felénk van.
Szegény automata nem győzött korrigálni, mert nem fordultunk jobbra, nem mentünk egyenesen, stb. stb. ahogy javasolta a női hang, így elkezdett korrigálni:
"- Újratervezés, újratervezés!"...
Rég nem nevettem annyit, mint akkor, míg végre eljutottunk a buszmegállóba, majd az otthonomba.

Azóta ha valamit módosítani kell itthon, szállóigévé vált nálunk:
"ÚJRATERVEZÉS!" :DDD

2017. 01. 17. 15:52

Hát az útjelző táblákkal én is bajban vagyok. Mert hol vannak, hol nincsenek, de leginkább ott nincsenek, ahol már nem autópálya van és igen könnyű eltévedni, ha az ember nem ismeri jól a helyet. Mondjuk az utóbbi időkben én kétszer szálltam be ebbe a csapdába. Egyszer a zalakomári bivalyrezervátumnál, ahol volt egy tábla, hogy arra, de utána, pedig több elágazás is volt se tábla se semmi. Akkor még nem volt navigációm, hát ugye csak pislogtam, és persze nem is találtam meg. A másik a veresegyházi medvepark volt (amit különben állítólag minden normális ember megtalál, kivéve engem, bár lehet, nem vagyok normális). Egy tábla a főúton, azután sehol semmi... 

Persze ugye ma már a google térképével bármit meg lehet találni, és még azt is jelzi, hol mekkora a forgalom, stb. (No jó, némi késéssel)  De az biztos, a régi navigációs rendszerek, amelyeknek nem volt meg a óra szinten karbantartott térképük, hát azoknál azután lehetett forogni mindenfele, mire kimászott az ember egy elterelésből... De az említett térképet és navigációt én még Budapesten is használom, mert például csúcsforgalomban képes egészen jó kitérőket kikalkulálni. Mert ugye figyelembe veszi az éppen aktuális közlekedési informácókat... A világ halad (csak mi nem)

2017. 01. 17. 13:34

Kedves percjelző!

Nekem erről egy dal jutr az eszembe.

"Ország út vigyél haza, hol az otthonom vigyél oda.

Elfáradtam, és hív a múlt- országút vigyél haza."

Na ez Magyarországon nem jellemző - ha az országútra, meg a táblákra hagyatkozol, akkor nem hogy haza nem jutsz, de még lhető helyre sem.

Szó szerint ,eg képletesen értve is.

2017. 01. 14. 0:15

Kedves "Vörös" Erik!

Remélem, azóta a jégtábládon találkoztál a "Jégkorszak" mókusával, aki a makkja áldozata lett, de legalább szerzett némi tapasztalatot abban, hogy nincs új a nap alatt!


És hogy peches ember ne menjen (GPS-es autóval) a jégre, peches ember (még ha svéd is!) örüljön, hogy él! :)))

Mert Esztergomban (és ebben az egész országban is!) még mindig ez dívik: "Előre"...
Hogy pont emiatt zsákutcába kerültél?

Hát istenem... TE legalább észrevetted!
2015. 09. 15. 12:38

Egy külföldi naplójából!
(részlet)

2007 Augusztus 1. Magyarországra érkeztem, Szlovákiából, a Mária Valéria hídon keresztül. A jól bevált GPS navigált végig egészen Svédországból. Direkt megvettem a kelet közép európai, meg mindenféle bővítéseket, nehogy eltévedjek. Eddig minden rendbe ment. Végre Esztergom, ez a régi patinás királyváros. Már otthon készültem rá! Megnéztem a város honlapját. Jó-jó, nem volt svéd nyelven, de ez nem okozott problémát, mert az a nagyon sok kép, mindenről tájékoztatott. Már otthon eldöntöttem a látott képek alapján, mi mindent fogok megnézni. Beértem a városba, és a híd végén már láttam egy táblát, amit a képeken nem láttam, kibetűztem, valami FORGALMI REND VÁLTOZÁS volt ráírva. Nem tudom mit jelenthet, de biztos nem fontos, ha a város lapján nincsenek róla képek. Valami furcsa épület mellett mentem el, a GPS folyamatosan mondja, csak menjek előre. Valami baj van, ki van téve a zsákutca jelzés. GPS: előre-előre. Stop, behajtani tilos tábla! GPS: előre-előre. Finoman megütögetem, valami baja lehet, eddig olyan jól viselkedett. Megállok egy hídon. Előre nem lehet menni, jobbra zsákutca, balra oszlopok zárják az utat, a hídon tolatni nem lehet, GPS: előre-előre. Most már határozottan nagyobbat csapok rá. Kissé körülményesen megfordulok. A kedves itteni emberek mosolyognak rám. Hogy ezek milyen vidám emberek! Megyek visszafelé, a GPS hangosan kiabál, forduljak meg. Ütök, de nem hallgat el. Átmegyek valami híd alatt, a GPS elhallgat, aztán rákezdi, előre-előre. Megyek a folyó mellett, GPS: balra. Fordulok, GPS: balra, aztán kis idő után jobbra. Na végre, haladok. Valami furcsa, ezt az épületet, mintha már láttam volna. Zsákutca, híd, behajtani tilos, GPS üvöltözik: előre-előre.
2007 augusztus 19. Itt körözök a városba. A GPS összetörve. Érdekes emberek laknak erre. Nagyon segítőkészek. Megkérdezem, hogyan jutok el a szállodába? Mutogatnak, de arra nem lehet menni, mert sok-sok behajtani tilos tábla állja az utamat. Este nagy tűzijáték, sok-sok sétáló ember.
2007 szeptember 30. Már nagyon sok ismerősöm van. Mosolyogva üdvözölnek, már a rendszámomon szólítanak. Van akitől ételt, van akitől italt kapok.
2007 november 20. Megszánnak. Menetközben lecserélik az elkopott gumijaimat, téligumikra. Nem adom fel. A szánakozó lakosok, meleg ruhákat és hideg élelmet dobnak be a kocsim kitört ablakán. Ejnye, mintha egyre idegesebb lennék, ezt az üveget is miért törtem ki?
2007 december 24. Apró kis fenyőfákat adnak be az ablakomon, érdekesen feldíszítve. Már nagyon szeretnék kitörni ebből a keringésből. Elhatároztam, nekimegyek egy falnak, és akkor majd elviszik a kocsit megjavítani, onnan meg már csak megtalálom a hazavezető utat.
2008 január 30. A kocsi kész, elindulok. Nem merek senkit megkérdezni merre menjek, mert ha ketten vannak, rögtön összevesznek, hogy nem is úgy kell menni, és közben valami cseresznyést, vagy valami meggyest emlegetnek.
2008 február 28. Feladom. Végrendelkezem. A naplómat begyömöszölöm egy üvegbe, hogy majd a folyó mellett elhaladva bedobjam a vízbe. Meg kellene tanulnom magyarul. Azt már tudom hogy „KURVA ANYJÁT”, mert azt nagyon sokszor hallottam, de nem tudom mit jelent. Álltalába mérgesek mikor mondják. És ha megkérdezem miért van ez a sok behajtani tilos tábla, mérgesek lesznek és mutogatnak, meg mondják az említettet. Nagy-nagy jégtáblák úsznak a folyón! Megmenekültem! Egy ragyogó ötletem támadt! A kocsimmal felhajtok egy nagy jégtáblára, és elmenekülök! Itt didergek, mindennek vége. Ez az út is egyirányú, nekem végem! Aki megtalálja a naplómat, értesítse a családomat, meg a kedves esztergomiakat, hogy az egyirányú táblák áldozata lettem.

Utolsó üdvözlettel: Erik