Nyegyedmilliárd új CT-re, százmillió természetvédelemre
Gazdaság
2015. szept. 11.

<p>Egy májusi kormányhatározat módosításával kevesebb pénz jut a Strázsa-hegyi lőtér kármentesítésére, viszont a természetvédelmi élőhelyek kezelésére érkezhet plusz 109 millió forint, illetve a kórház is új diagnosztikai eszközzel gazdagodik.</p>

Májusban adtunk hírt arról, hogy a Strázsa-hegyi volt szovjet katonai gyakorló- és lőtér kármentesítésére egymilliárd forintot támogatást igényelt  a Duna-Ipoly Nemzeti Parki Igazgatóság. A projekt keretében a támogatást igénylőnek kármentesítési munkálatokat kell elvégeznie, szennyezett talajt, illetve talajvizet kell megtisztítania az esztergomi Strázsa-hegyen található volt szovjet katonai gyakorló- és lőtér területén. A projekt eredményeként csökken a szennyezés okozta környezeti, illetve humánegészségügyi kockázat. A legfrissebb Magyar Közlönyben immár az olvasható, hogy a májusi kormányhatározat módosításával ez az összeg legfeljebb 600 millió forintra csökken.

A projektek közé viszont bekerült az esztergomi kiemelt jelentőségű száraz gyepek kezelési infrastruktúrájának fejlesztése, melynek célja a térségünkben található védett, illetve Natura 2000 száraz gyepek – mint természetvédelmi élőhelyek – legeltetéssel történő kezelése hatékonyságának növelése a meglévő állattartó telep gép- és eszközellátottságának javításával. A támogatási összege legfeljebb 109 000 000 Ft.

Városunk árvízvédelmi fejlesztésének első üteme továbbra is 9 milliárd forinttal szerepel az említett kormányhatározat mellékletében, mely összeget a Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma igényelt.

Szintén a héten tették közzé, hogy a Vaszary Kolos Kórház új CT beszerzésére 265 168 376 forint támogatást nyert. A projekt célja kórház meglévő, elavult képalkotó diagnosztikai eszközének új, CT-berendezésre történő cseréjével egyrészt az energiafelhasználásának csökkentése, másrészt a kórház eszközparkjának modernizálása.

(forrás)