Kalandos versenybe torkollik a múzeumlátogatás Esztergomban
Kultúra
2015. szept. 9.

<p style="text-align: left;">Játékos versengéssel invitálják gyakoribb múzeumlátogatásra az esztergomi diákokat és pedagógusokat a helyi közgyűjtemények.</p>

Az esztergomi múzeumok és az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára – hagyományteremtő szándékkal – meghirdette Az Év Múzeumbarát Osztálya, valamint Az Év Múzeumbarát Pedagógusa pályázatokat.

 

Mindkét pályázat célja, hogy a helyi iskolák diákjai és tanárai gyakrabban és szívesebben járjanak az esztergomi múzeumokba, illetve a Levéltárba, az iskolai tanulás során hatékonyabban és kreatívabban használják a múzeumok biztosította ismeretszerzési lehetőségeket, ezáltal erősödjön az oktatási intézmények és a múzeumok kapcsolata. A pályázat keretében az osztályok esetében az adott tanév múzeumlátogatási alkalmainak – kiállításmegnyitók, rendezvények, tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, vetélkedők, iskolai közösségi szolgálat végzése – gyakorisága, a pedagógusoknál pedig a múzeumok oktatási célú, sokoldalú, kreatív hasznosítása – iskolai tanórák, házi feladatok és múzeumlátogatások során – alapján kerül kiválasztásra a díjazott.

 

Az Év Múzeumbarát Osztálya Díjra esztergomi általános és középiskolai osztályok pályázhatnak. A pályázatban résztvevők az első múzeumlátogatás alkalmával regisztrálhatnak, és egy pecsétgyűjtő füzetet kapnak, melybe a tanév során gyűjthetik a látogatást igazoló pecséteket. A pecsétek külön pontszámot érnek a múzeumlátogatás tartalmától függően. Valamennyi résztvevő múzeumból legalább egy pecsétet szükséges szerezni. A díjat az az osztály nyeri, amelyik a tanév során a legtöbb pecsétet gyűjti össze.

 

 

Az Év Múzeumbarát Pedagógusa Díjra az esztergomi általános és középiskolai tanítók, tanárok önállóan pályázhatnak. A kiírók arra kíváncsiak, hogy a pedagógus a tanév során  mely esztergomi múzeumokat és hogyan használta a tanítás során, milyen tapasztalatokat szerzett a múzeumokban és a diákok körében. A pályamunkákat szakértő zsűri bírálja majd el.

 

Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjátadóra várhatóan 2016. június 3-án, a Pedagógus Napot megelőző pénteken kerül sor. A nyertes osztály és a díjazott pedagógus az elismerő cím mellett értékes ajándékokra is számíthat a pályázat támogatói – többek között a Neuzer Kft. - jóvoltából.

 

Résztvevő intézmények: Esztergomi Dzsámi, Főszékesegyházi Kincstár, Keresztény Múzeum, Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára, MNM Babits Mihály Emlékház, MNM Balassa Bálint Múzeum, MNM Esztergomi Vármúzeum.

 

A részletes pályázati felhívás és folyamatos tájékoztatás a program Facebook-oldalán.

(forrás)