Új vezérigazgatója lesz holnaptól a Strigoniumnak
Közélet
2015. szept. 9.

<p>Furcsa helyzet alakult ki a képviselőtestületen belül a régóta igen komoly problémákkal küszködő Strigonium Zrt. vezérigazgatói pályázata körül. A beérkezett öt pályázat közül kettő van igazából versenyben: egy esztergomi és egy szentendrei jelölt körül alakult ki komolyabb támogatói kör. Az esztergomi jelöltet információnk szerint a testület ellenzéki és korábban fidesz tag része is egységesen támogatja, míg a szentendrei jelöltet elsősorban a polgármesterhez köthető civil (nem párttag) képviselők látnák szívesen a városi holding élén. </p>

dr. Szántó Tamás

Az 1998 óta Esztergomban élő pályázó nem ismeretlen a Szeretgom közönsége előtt, mivel 2007-es alapítása óta tagja volt a Polgári Esztergomért Egyesületnek. 1991-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, amit 1993-ban doctor universitatis, majd 2001-ben Ph. D. fokozattal egészített ki.  Pályája első 15 évében felsőfokú oktatással, kutatással foglalkozott, emelett rendszeres szakértői tevékenységet végzett hazai nagyvállalatoknál elsősorban pénzügyi, üzleti, stratégiai tervezési, kontrolling területeken. 2006 után saját tulajdonú cégével főleg önkormányzatok, állami, önkormányzati és egyházi intézmények számára végzett gazdasági szakértői tevékenységet (gazdasági átvilágítások, intézmény-finanszírozási és kontrolling témakörökben). 2015 februárja óta a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság tagja.

Szántó kiemeli, hogy ismeri a Strigonium helyzetét, és meglátása szerint a holding-szerű vagyonkezelés "vállalkozói" tevékenységre alapozott működési modellje megbukott. Milliárdos vagyonvesztés, tetemes adósságok, fenntarthatatlan működés és áttekinthetetlen finanszírozás a hagyatéka ennek az összeomlásnak. Tisztában van vele, hogy a cég rendbetétele konfliktusokkal fog járni és jelentős emberi, szakmai odafigyelést, munkabírást igényel. Szakmai programjának közzéteteléhez hozzájárult, a dokumentum cikkünk végén letölthető.

Szántó pályázatát egyhangúan támogatta a Jogi Bizottság, és többségében támogatta a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi bizottság is.

 

dr. Filó András

A Szentendrén élő pályázó mélyépítő üzemmérnök és szerkezetépítő mérnök végzettségét az Ybl Miklós Főiskolán és a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, majd diplomáit menedzser-gazdaságimérnök, jogász, ingatlanforgalmi szakjogász és építőipari igazságügyi szakmérnök oklevekkel bővítette. Ezen felül kőműves mester és kéményseprő mester végzettséggel is bír. Legutóbb a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője volt, előtte a Pest megyei Kéményseprő Vállalatot vezette. Önkormányzati képviselő volt Szentendrén a Független Kisgazdapárt színeiben 1998 és 2002 között majd 2010-2014 között a Jobbik tagjaként. A Jobbik szentendrei vezetője is volt éveken át, azonban a pártból 2012-ben kizárták. Alapító tagja a Magyar Gárdának, perbeszédet is mondott a Gárda védelmében a bíróságon.

Filó szakmai programjában kiemeli, hogy már korábban is dolgozott holdingban Vácon, és ismeri az ilyen működés előnyeit és hátrányait. A Strigoniumról az interneten próbált adatokat begyűjteni, és úgy látja itt is a váci helyzethez hasonló promlémák merültek fel. A tagvállalatok beszámolóit nem tudta beszerezni, de azért vannak információi a tagvállalatok anyagi helyzetéről. Legfontosabbnak tartja a tagvállalatok helyzetének független átvilágítását (ezek szerint azt már nem találta meg az interneten, hogy ez az elmúlt évben már megtörtént). Ezek után kell szerinte dönteni az egyes vállalatok megtartásáról vagy megszüntetéséről, a feladatok ellátásáról. 

Filó pályázatát részben a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi bizottság támogatta: Sztojka Lajos, Tordainé Vida Katalin, valamint a bizottsági ülésen részt vevő alpolgármester kifejezetten mellette foglaltak állást.

 

Pócsik György

A másik esztergomi pályázó, aki emiatt szintén nem ismeretlen az esztergomi közvélemény előtt: 2001 és 2008 között a Gran Tours ügyvezetője volt, majd 2008-tól a MÁV Start Zrt.-ben látott el vezetői feladatokat. A Gábor Dénes Főiskolán szerzett informatikus-közgazdász oklevél mellett a MÜTF online marketing szakértői oklevelével is rendelkezik. 

 

Simon Ferenc

Budapesti lakos, jelenleg vezérigazgató helyettesi feladatokat lát el, emellett saját cégével IT biztonsági szolgáltatásokat és tanácsadást nyújt. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerzett kohómérnök diplomát, majd MBA fokozatot a Budapesti Műszaki Egyetemen pénzügyi és gazdasági szakirányon, majd az Egyesült Államokban szerzett Doctor of Philosophy in Business Administration fokozatot. Szakmai programjának előszavában felismeri, hogy bár a Strigonium holding szerkezetű, de a holdingot alkotó társaságok jelentős része valós működési tartalommal nem rendelkezik. Úgy véli a cégek  múltbeli kötelezettségvállalásai és a nem az alaptevékenységükhöz kapcsolódó problémák az alaptevékenységük ellátását részben vagy teljesen ellehetetlenítik. Kiemeli, hogy a társaságok honlapja nem tartalmaz aktuális adatokat (például a honlapon még mindig Knapp János Pál a vezérigazgató). Maga a szakmai program kettős célrendszer felállítását célozza meg: az önkormányzat számára kötelező vagy stratégiailag fontos, de a holdingba kiszervezett munkák ellátásának biztosítása az egyik fő cél, és a pénzügyi rendszer holding szinten ezek üzemeltetését kell biztosítsa. A második cél pedig azon hasznot hajtó üzleti tevékenységek és kompetenciák felépítése és biztosítása amelyek ellátására a kötelező/stratégiai feladatkörök számára létrehozott humánerőforrás és eszközpark lehetőséget biztosít. Ilyen lehet akár a lakossági bejáról aszfaltozása, lakóházakon belüli javítások, feltéve, hogy a holdingban dolgozó munkavállalók munkaköre és alapképzettsége erre lehetőséget biztosít. Ehhez humánerőforrás gazdálkodás bevezetését javasolja, ahol egy adott munkavállalóról nem csak a munkaköre, hanem a képességei is számon vannak tartva és hasznosíthatóak a cég és a város érdekében. A cég működésének értékelésére hasonló méretű városok hasonló tevékenységi körű cégeit figyelembe vevő benchmark felállítását javasolja. A hajózási és kikötői tevékenységet közvetlen holding irányítás alatt tartaná, mivel az a többi tevékenységtől eltérő, nem szokványos városüzemeltetési feladat. Egyik első feladatnak tekintené a nyilvános adatbázisokban és a cég honlapján a valóságot tükröző állapot kialakítását.

 

Vaszkó József

Kiskunfélegyházi pályázó, agrármérnök és környezetvédelmi szakmérnök végzettséggel. Az elmúlt tíz évben Kiskunfélegyháza Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezetét irányította igazgatóként - ott ugyanis nem szervezték ki ezeket a tevékenységeket külső cégbe. Szakmai programjában első soron a Strigonium egyetlen céggé alakítását szorgalmazza. Továbbá modern vállalatirányítási rendszert vezetne be. Ingatlangazdálkodási feladatkörben szociális bérlakás helyett a szociálisan rászorult bérlő fogalmát vezetné be, és a lakbér rendszer jövedelemfüggővé tételét javasolja. Országos állat és kirakodó vásárt hozna létre. A parkolási rendszert átalakítaná, előregyártott jegyes rendszerré.

 

 

 

 

(forrás)