Esztergomot is érinthetik a migránsok
Gazdaság
2015. szept. 4.

<p>A MÁV Budapestről közvetlenül nem indít vonatot Nyugat-Európába. Nyugatra Hegyeshalmon és Párkánynánán át vezet a vasút mostanság. Utóbbi megoldásnál Esztergomot is útba kell ejteni.</p>

Fotó: Mészáros János/MTI (Migránsok Szolnokon - illusztráció)

 

Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója  a közlekedésbiztonságot veszélyeztető körülményekkel indokolta a szigorú intézkedéseket. Mint elmondta, a vonatok túlterheltsége miatt sokszor a kocsiajtókat sem lehetett becsukni, a pályaudvaron tolongó migránsok pedig gátolták a szerelvények biztonsági ellenőrzését is. Az elnök vezérigazgató jegyekkel kapcsolatos visszaéléseket is említett a sajtótájékoztatón, voltak olyanok, akik a migránsok jóhiszeműségét kihasználva, nagy számban vásároltak Münchenbe 29 eurós kirándulójegyeket, majd később drágábban újra értékesítették azokat a migránsoknak.

 

Ha Nyugatra akar utazni, két lehetősége van. Egyrészt az Ausztrián át Németországba közlekedő vonatok Hegyeshalomig, illetve onnan járnak, odáig pedig a vasúttársaság biztosítja a belföldi járatok használatát a Nyugat-Európába tartó utasoknak.

 

A Szlovákián és Csehországon keresztül Németországba közlekedő vonatok esetében a szlovák partnervasút a szerelvényeket jelenleg Párkánynána állomásig és onnan közlekedteti. A MÁV azt javasolja az erre utazóknak, hogy Esztergomon keresztül közelítsék meg Párkánynánát.

 

Az Esztergomot és Párkányt összekötő busz menetrendje

 

Hegyeshalomig, illetve Esztergomig a menetrend szerinti járatok közlekednek, nem indítottak új járatokat, de a meglévőket több kocsival indítják.

 

(MTI/Szeretgom)

(forrás)