Észreveszi, ha a Széchenyi téren titokban felállítanak egy keresztet?
Kultúra
2015. aug. 31.

<p>Megeshet, hogy szinte minden nap elhalad a Szentháromság szoborcsoport előtt, mégsem veszi észre az alkotás folyamatos pusztulását. Ez esetben az apróbb javítások felett is elsiklik a tekintete. Mikro-rekonstrukció a Széchenyi térről.</p>

Régóta az ötletek rovatban is fellelheti a szoborcsoport felújításának vágyát. Úgy tűnik, hogy apró lépésekban, a média és persze a vizualitás nyomására elindult egy folyamat, amely a későbbiekben a Szentháromság-szobor teljes rekonstrukciójához vezethet.

 

 

Az alkotás 1900 óta díszeleg az esztergomi főtéren, pontosan 1900. augusztus 15-én avatták fel városatyáink, akik időnként maguk is előszeretettel pózoltak Kiss György alkotása előtt. A szoborcsoport elődjét még 1723-ban készíttette a város az 1710-es nagy pestisjárvány mementójaként. Az alkotás ezután több ízben is felújításra szorult, végül annyira lepusztult, hogy a város egy új köztéri emlékmű megrendelése mellett döntött. Ezt láthatják ma is a Széchenyi téren, a városháza előtt.

 

Esztergom város tisztségviselői a Széchenyi téren

Forrás: Dr. Magyar György: Esztergom polgármesterei 1808-1990. (108. oldal)

 

A Szeretgom már 2013-ban is szóvá tette az alkotás mostoha helyzetét. Idén júliusban – az éles szemű jáókelő észrevehette - a magyar államiság egyik jelképének, az országalmának a kettős keresztjét csak a szentlélek tartotta, és ő sem nagy bizalommal. A keresztet azóta rögztették az almához, megóvva így a teljes pusztulástól. A szobor azonban továbbra is betegeskedik a Széchenyi téren (néhol az alkotás alapvető elemei is hiányoznak, Szent Sebestyén testéből eltűntek a nyílvesszők), állapota napról napra rosszabbra fordul, miközben Esztergom programok garmadájával, új boltok, üzletek és vendéglátóhelyek sokaságával a tér központi funkcióját szeretné nyomatékosítani.

(forrás)