40 milliárd forint érkezik a megyébe, na de mennyi jut ebből Esztergomnak?
Gazdaság
2015. aug. 28.

<p><span style="color: #000000;">A napokban elfogadott integrált területi programok alapján Komárom-Esztergom megye uniós forrásokból közel 40 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre a következő hét évben - mondta a megyeházán tartott sajtótájékoztatóján pénteken a megye fejlesztési biztosa.</span></p>

Fotó: MTI

 

Völner Pál tájékoztatása szerint a forrásokból Tatabánya megyei jogú városként 13 milliárd forintot meghaladó összeget használhat fel. A fejlesztésekre októberben írják ki az első pályázatokat.


A keretösszeg legnagyobb részét, 46 százalékot a fenntartható és minőségi foglalkoztatásra lehet felhasználni, húsz százalék feletti részaránnyal szerepel környezetvédelmi, illetve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével járó fejlesztések támogatása. A források tíz százalékát költenék a társadalmi együttműködés előmozdítására, valamint a szegénység és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre.


Völner Pál ismertette, hogy a kormány a korábbi gyakorlattal ellentétben 2017. június 30-ig a 2014-2020-as uniós ciklus teljes támogatási keretösszegét pályázatok formájában meghirdeti a vállalkozások, önkormányzatok részére.

 

Völner Pál rámutatott, Európai Bizottság Magyarország 2014-2020-as időszakra vonatkozó vidékfejlesztési programjának elfogadásával támogatta, hogy a kormány a nagybirtokok helyett a kis- és közepes birtokokat segítse. Magyarország a mezőgazdasági nagyvállalkozók helyett a kis és közepes családi birtokokra fordíthatja  támogatások 80 százalékát.

 

Völner Pál korábban a Hídlapnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy Esztergomba és Dorogra körülbelül 13 milliárd forint érkezhet. Mindezt a lakosságszám alapján számította ki a fejlesztési biztos.

 

(MTI/Szeretgom)

(forrás)