Jöjjön velünk egy körre Esztergom rejtett francia városrészébe!
Kultúra
2015. aug. 12.

<p>Mielőtt végleg eltűnik, ugyanis mint korábban beszámoltunk róla, a Víziváros erre a hétre egy francia kisváros imidzsét öltötte magára. A forgatás lassan a végéhez közeledik, és Esztergomba kicsit újra visszatér a normális kerékvágás. A napokban bejártuk a környéket, meglestük a Víziváros francia, német-megszállta arculatát.</p>

Kanadai-magyar koprodukcióban készülő kémfilmet forgattak Esztergomban, pontosabban az X Company címre hallgató sorozat második évadának egyes jeleneteit vették fel a Vízivárosban. A sztori lényegében egy csapat magasan képzett kém második világháborús tevékenységét követi végig, akik az Ontario tó környéki kiképzőtáborból érkeznek Európába, és a frontvonal mögött teljesítenek küldetést. A forgatások idejére több helyen is korlátozták a forgalmat Esztergomban, viszont a gyalogosoknak így is aranyéletük volt.

 

 

 

 

 

 

Pár napra franciára változtak az utcanév táblák, illetve a városrész emléktábláira is francia feliratokat applikáltak a filmesek. Többek között a Balassi emléktábla is új foglalkozást kapott, ugyanis első világháborús francia emlékmű lett. A Pázmány Péter utcát pedig francia plakátokkal szórták tele, többek között a németbarát Vichy-kormány vezetőjének neve is feltűnik a feliratokon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(forrás)