Mégis zörög a haraszt? Felfüggesztették a kabinetfőnököt

Mégis zörög a haraszt? Felfüggesztették a kabinetfőnököt

2015. 08. 11. 13:28

Tudomásunk szerint a tegnapi napon Romanek Etelka kabinetfőnökével, Dr. Endre Szabolccsal szemben méltatlansági eljárás indult. Az ügy súlyosságára való tekintettel  munkaviszonya azonnali felfüggesztésre került, az aljegyző által.

Úgy tudjuk, hogy az aljegyző megkeresésére az érintett főügyészség megerősítette Dr. Endre Szabolcs gyanúsítotti minősítését.


Ezúton üdvözöljük az aljegyző azonnali intézkedését.

 

A polgármesteri közleményben elhangzottakra pedig az alábbiakat reagáljuk.

 

Valóban a jegyző (aljegyző), mint munkáltató hivatott az eljárás megindítására. 


Ha elfelejtette volna Polgármester Asszony: Ön az aljegyző közvetlen munkáltatója! Ön utasíthatta volna az aljegyzőt vizsgálat megindítására a tudomására jutott információk birtokában. Kezdeményezhette volna, hogy az aljegyző tájékozódjon a kabinetfőnöke korábbi munkásságával kapcsolatban, ezt a törvény nem tiltotta Önnek. 

 

Sőt véleményünk szerint ez egyenesen elvárható lett volna Öntől,  amikor "ideimportálta" Kiskunfélegyháza korábbi jegyzőjét, aki tudomásunk szerint azóta további személyeket is hozott magával Esztergomba. 

 

Kérjük nyugtassa meg Esztergom lakosságát, hogy nem mások mondják meg, ki lehet az Ön kabinetfőnöke. Vagy mégis így lenne? 

 

 

Tisztelettel szeretnénk továbbá megkéri Polgármester Asszonyt, hogy határozott polgármester módjára merjen végre felelős döntéseket hozni -saját szavait idézve-:, „különös tekintettel a korábbi, Esztergomot sújtó, parttalan vitákkal, háborúskodással telt évekre.”

 

Zentai Plajner Zsolt 

kem. képviselő 

Stámusz Andrea 

képviselő

2015. 08. 15. 15:46

A tudósítás kicsit hiányos és ezért nehéz igazán megalapozott véleményt mondani. Szeretném azonban felhívni a tudósítást jegyzők figyelmét néhány dologra:

(nem is értem, hilyen nyilatkozatháború után miért nincs egy hivatalos közlés?)

 

1.    felfüggeszteni a köztiszviselőt fegyelmi vétség esetén a fegyelmi vizsgáló javaslatára lehet felfüggeszteni és 50% illetményét a határozatig visszatartani.

 

2.    próbaidő alatt a jogviszony indokolás nélkül megszüntethető, méltatlanság esetén(Ktv. 63.§(2)a pont szerint

 

3.    Nem értem a fegyelmi okát. Ha nem jelentette a közszolga a gyanúsítást 15 napon belül lehet ok a fegyelmi vizsgálatra, de ebben az esetben nyilvánvaló a közszolga jogszabályoktól eltérő magatartása amely a próbaidő alatti jogviszony megszüntetését kell maga után vonja. Ha hamis nyilatkozatot tett büntető feljelentés és a fentinek megfelelő jogviszony megszüntetése. Azt látom,h itt az 50% illetmény biztosítása a cél az adófizetők terhére a fegyelmi vizsgálat ideje alatt. Ugyanakkor fontos tény, hogy a felfüggesztés nem akasztja meg a próbaidőt. Tehát ha az lejár a jelölt véglegesítésre kerül.

Tehát az aljegyzői intézkedés üdvözlése elég elkapkodott, söt lehet,h ellene is jogszerű a fegyelmi elrendelése.

 

4.     Tévedés, h a polgármester utasíthatta volna a jegyzőt a vizsgálat elrendelésére. Ő legfeljebb a nyilatkozat beszerzésére adhatott volna utasítást és amennyiben a jegyző a nyilatkozat joghatására tekintettel nem a törvény szerint járt volna el az ügyben ellene fegyelmi eljárást rendelhetett volna el.

 

5.      korábbi munkahelyeken történő tájékozódásra (nyomozásra) utasítási joga nem volt a polgármesternek, azonban a pályáztatáskor az állás betöltése előtt a munkáltatói jogot és egyetértési jogot gyakorlónak kötelezettsége lett volna a körültekintő tájékozódás, kiválasztás.

 

6.      furcsa meglátás, hogy valaki hozott magával embereket. Ha ez igaz akkor megkérdőjelezhető a munkáltatói jogkör gyakorlójának (jegyző) jogszerű eljárása. Részben a pályáztatást részben annak elbírálását illetően. Ha a Jobbik így látja a jegyző munkáját ne gratuláljon hanem a jegyző munkáltatójánál fegyelmi vizsgálatot keztdeményezzen!

2015. 08. 11. 19:01

Szerintem a kabinettfőnököt a polgármester választja ki ! Nem kóptálják mellé ! Így annak viselt dolgaiért  (ha van ilyen ) is övé a felelősség senki másé !

 

 

2015. 08. 11. 14:56

Teljesen igaza van a Jobbik-nak,Romanek Etelka vállalja már el a felelősségét ez ügyben és nevezze meg azokat akik a tanácsadóját ide hozták Esztergomba.