Műszerhiba miatt úszott szmogban Dorog
Környezetünk
2015. aug. 11.

<p>A kedd reggeli adatok 1670 százalékos szállópor-szennyeződsét mutattak Dorogon, azóta kiderült, csupán műszerhiba történt. Frissítés.</p>

Az Időkép mérései szerint brutálisan az egészségügyi határérték feletti szennyezettséget mértek Dorogon a délelőtt folyamán. 

 

A PM a levegőben lebegő szilárd és folyékony (aeroszol) részecskék gyűjtőneve. A PM10 a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék elnevezésére szolgál. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére. Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszol képző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet.

 

Frissítés:

 

A délelőtt megjelent magas légszennyezettségi értéket műszerhiba okozta, mely érték azóta eltávolításra került.

Szenner Mónika Anett, a Földművelésügyi Minisztérium munkatársa az alábbi tájékoztatást jutatta el szerkesztőségünknek:

"Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) automata mérőállomásairól származó adatok automatikusan, órás frissítéssel kerülnek az OLM hivatalos honlapjára (www.levegominoseg.hu). Az automata mérőhálózat legfrissebb mérési adatai előzetes adatok, melyek kizárólag tájékoztató jellegűek, azokból hosszú távú következtetéseket levonni nem lehet. Ezek az adatok közvetlenül a mérőállomásokról érkeznek és automatikusan kerülnek a központi adatbázisba, majd onnan a hivatalos honlapra. Automatikus elektronikus szűrésen keresztülmennek ugyan, de az adatok végső ellenőrzésére (validálására) utólag kerül sor, ezért a validálás során az adatsorok változhatnak. Amennyiben nem felelnek meg az adatminőségi előírásoknak, azok korrigálásra, illetve érvénytelenítésre kerülnek. A nem megfelelő minőségű adatok keletkezésének oka lehet pl. műszer-meghibásodás, kommunikációs hiba, kalibrálási probléma."

"A dorogi magas értékeket egyértelműen műszerhiba okozta, az adatokat a lehető legrövidebb időn belül az illetékes kormányhivatal munkatársa érvénytelenítette."

 

(kép: idokep.hu)

(forrás)