Hetven év - Bangó Miklós jubileumi tárlata a Duna Múzeumban
Kultúra
2015. aug. 5.

<p>A művésztársai, tanítványai által egyaránt elismert és tisztelt alkotó 70. születésnapja alkalmából nyílik átfogó kiállítás a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában 2015. augusztus 12-én, szerdán 17 órakor. </p>

Bangó Miklós 1945. augusztus 22-én született Esztergomban. Művészi tanulmányait az esztergomi Képzőművész Szakkörben kezdte 1960-ban. Az általános iskolai tanulmányok után elvégezte a Kereskedelmi Szakmunkásképző Iskolát. Az esztergomi Szent István Gimnáziumban érettségizett, Budapesten a Dési Huber István Körben festett Fenyő A. Endre és Tamás Ervin növendékeként. 1978-ban Egerben, a Tanárképző Főiskolán diplomázott, a tanári pályát Nyergesújfalun kezdte. 1981-ben került haza szülővárosába, ahol földrajz-rajz szakos tanárként dolgozott a VJRKTF Gyakorló Általános Iskolájában.

 

Alkotói és pedagógusi tevékenysége elválaszthatatlanok voltak egymástól; a tanítás mellett külön foglalkozott a tehetséges tanulókkal, főiskolai hallgatókkal, a nyári szünetekben rajztábort szervezett és vezetett. Szakmai fejlődése érdekében számos továbbképzésen vett részt.

 

Alkotásaival 1971 óta folyamatosan szerepelt egyéni és csoportos kiállításokon. Esztergom kulturális életében nemcsak mint alkotóművész, hanem mint kiállításszervező is tevékeny szerepet vállalt. 2003-ban Esztergom Városáért Elismerő Oklevelet és emlékplakettet kapott. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, az Esztergomi Művészek Céhének, a nyergesi Kernstok Körnek és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesületnek.

 

Legtöbben tájképeit ismerik, melyekből az épített és természeti környezet szeretete sugárzik, ugyanakkor jelentősek elvont, nonfiguratív művei is. Lírai akvarelljei mellett tollrajzokat, linómetszeteket, olaj- és pasztellképeket is készít. „Bangó Miklós alkotásai gondolkodásra, értékőrző cselekvésre késztetnek bennünket. […] ...hogy ne nyugodjunk bele a természeti és társadalmi környezet tönkretételébe. Cselekedjünk a múltban és napjainkban keletkező értékek, a táj és a természeti környezet harmóniájának megteremtése, megőrzése érdekében.” - írta dr. Bárdos István.

 

A tárlat 2015. szeptember 5-ig látogatható a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában, kedd kivételével minden nap 9-17 óra között.

 

(forrás)