2015 novemberére újulhat meg a komáromi teherkikötő
Gazdaság
2015. aug. 4.

<p>A Strigonium üzemeltetésében álló teherkikötő közel 900 millió forintból korszerűsítik, fejlesztésével Esztergom és Komárom az eddigieknél karakteresebb szerephez juthat a dunai teherhajózásban és áruszállításban.</p>

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) hozzátette, a létesítményt működtető Port Danube Kft. az esztergomi önkormányzat városüzemeltetési cégéhez, a Strigonium Zrt-hez tartozik. 

 

"A komáromi kikötő a Duna szinte utolsó olyan helyszíne, amely alkalmas elosztó és átrakó funkció ellátására a folyó magyarországi szakaszán. Fejlesztésével Esztergom és Komárom az eddigieknél dominánsabb résztvevője lehet a dunai teherhajózásnak és áruszállításnak" - fogalmazott a polgármester.

 

A beruházás során a teherhajók rakodásának elősegítésére épített partfalat hoznak létre. Itt mobil kirakógéppel vagy daruval mozgatják meg az árut, mely szállítószalag-rendszeren át jut el a hajókból a teherautókba, vagy fordítva.

 

A kikötőhöz 3500 négyzetméteres konténerterminál tartozik, ahol új burkolatot és térvilágítást építenek, valamint várakozó gépjárművek számára jelzőlámpás irányítást telepítenek.

 

A fejlesztés részeként korszerűsítik a hajózás biztonságát szolgáló parti jelzéseket, a kikötést szolgáló bakokat és lépcsőket, valamint fejlesztik a területet felügyelő biztonságtechnikai rendszert és kiépítenek egy terelőművet. A létesítmény megvédi a kikötőt a zajló jégtől és az uszadékfától.

 

A beruházás összköltsége 895 millió forint, ebből 761 millió forint az uniós és állami támogatás, a szükséges 15 százalékos önrészt Esztergom önkormányzata biztosította. A korszerűsített kikötőt 2015 november végéig kell átadni.

 

(MTI)

(forrás)