Esztergomba is ellátogat a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
Kultúra
2015. júl. 21.

<p>Július 28-án 18 órai kezdettel a Ferences templomban lép fel a székelyföldi, Magyar Örökség Díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia, közkedvelt nevén a "Fili".</p>

Kép forrása: Szentegyházi Gyermekfilharmónia/Facebook

 

A Gyermekfilharmónia több mint 20 éve alakult a szentegyházasfalvi (Vlahita) 1.sz Általános Iskola (ma Mártonffi János Iskola) tehetséges diákjaiból.  A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, 1985-ben készült el logója Bartha Sándor és Miklóssy Dénes képzőművészek elképzelései alapján. Azóta is létezik az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar (100+40), évente 20-30 alkalommal lépnek közönség elé.

 

Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, ’90 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Szállításuk három busszal történik, ellátásuk cserekapcsolataiknak köszönhető. Turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek, melyek sikeres mondatai helyet kapnak a Filharmónia honlapján is. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek. Az együttes repertoárja, rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.

 

A "Fili" este hat órától ad hangversenyt a Ferences templomban, vezényel Haáz sándor karnagy.

 

(forrás)