Ki fut a nő után? - Szabó Győzőék Esztergomban
Kultúra
2015. júl. 15.

<p>Peter Shaffer: Ki fut a nő után, avagy ki után fut a nő? című produkcióját láthatják a nézők július 18-án este kilenc órakor az Esztergomi Várszínházban. Ivancsics Ilona Társulatának előadásában színpadra lép Nagy Enikő, Szabó Győző és Széles Tamás is. Pénteken a Tűzkerék XT zenekar ad koncertet a helyszínen.</p>

Ki fut a nő után?

 

Édes hármas-páros játék 2 félidőben címmel határozták meg a darab műfaját. Az eredeti  mulatságos vígjáték az 1970-es évek Londonjában játszódott és abból Follow Me! címmel készült amerikai filmvígjáték 1972-ben, Mia Farrow főszereplésével. Jantyik Csaba rendező azonban a mába helyezte a történetet, mert úgy érzi, igazából most tud szólni az emberekhez aktualitásában, üzenetében ez az előadás.


Engem nem érdekel a politika, nem értek hozzá, s ezért inkább olyan darabokat keresek, amelyek ezen felül tudnak szólni az embereknek. A hétköznapjainkat pedig teljes mértékben a párkapcsolataink, a férfi-nő viszony szövi át. Az elmúlt időszakban több olyan művet is találtam, amelyek ugyan negyven-ötven évvel ezelőtt születtek, ám, úgy látom, most értjük meg igazán, a kapitalizmus  hogyan hat ránk és a kapcsolatainkra. Én például annak idején nem értettem Woody Allen világát, gondolkodásmódját, sokakkal együtt nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy például pszichiáterhez járnak az emberek. Ma ez természetessé vált, s mindaz, amit akkor üzentek nekünk a frusztrációinkkal, bizonytalanságainkkal együtt. Nem  szeretek történelmi tablót rendezni, ezért nem a hetvenes években játszódik a darab, de ugyanazt üzeni, mint amikor íródott. Gyakran kommunikáció képtelenek a kapcsolataink, nem tudunk mit kezdeni félelmeinkkel, bizonytalanságainkkal. Csak az interneten keresztül vagyunk bátrak és a virtuális atmoszféra elnyomja a valós emberi létezésünket. Ezért még erősebbek bennünk a gátak. Nem merjük vállalni a találkozásainkat, az azokkal járó impulzusokat. Vidám, szórakoztató, humoros történet Shaffer-darabja, de magában hordozza azt, ami a színház valódi célja, képes gondolatokat ébreszteni nagy nevetéseink közepette is - mondta Jantyik Csaba rendező.

 

Zöld csillag Esztergomban - Radics Bélára emlékeznek a Várszínházban


A Tűzkerék xT koncertjét láthatják a nézők július 17-én (pénteken) este kilenc órakor az Esztergomi Várszínházban. Az együttes nagyszabású buliján Radics Béla szellemét idézi meg abból az alkalomból, hogy épp 45 esztendeje alapította meg a Tűzkerék zenekart.


Az esztergomi együttes több mint húsz éve alakult meg, és Som Lajos engedélyével egyedül ők viselhetik az országban a Tűzkerék nevet. 

Ez a koncertünk a jubileum miatt is ünnepélyes lesz. Megidézzük Radics Béla szellemiségét, nem csak zenében, hanem történetekben, sztorikban is. A tradicionális Tűzkerék számok mellett játszunk Jimi Hendrix, Led Zeppelin és Cream slágereket is, hiszen Béláék is ezt tették annak idején. Igyekszünk úgy szólni, ahogy akkor ők. Mi nem emlékzenekar vagyunk, hanem inkább életben tartjuk azokat a zenei hagyományokat, értékeket, amelyeket ezek a nagyszerű zenészek hagytak ránk. Úgy vettük észre, hogy a 2015-ös év fordulópont lehet az élőzenében, a fiatalok is egyre jobban ebbe az irányba fordulnak. Az pedig külön  jó érzés számunkra, hogy keresnek bennünket. Több fesztiválmeghívást kapunk, Hobóval, a P. Mobillal, Deák Bill Gyulával emlegetnek ilyenkor együtt. Ez óriási megtiszteltetés és felelősség a zenekar számára, s ami talán azt jelzi, hogy jó úton járunk. Vezet bennünket Radics Béla és a Zöld csillag - mondta Tóth Tamás zenekarvezető, aki örömmel osztotta meg azt a hírt is, hogy a testvérével Radics Béla emlékére írt  Bíborhold című saját számukat egy szlovák zenekar is szeretné játszani és erre kértek engedélyt tőlük. Természetesen, igent mondtak erre.

 

(Esztergomi Várszínház)

(forrás)