Testületi ülés percről percre
Közélet
2015. júl. 9.

<p>13 napirendi pontot vitatnak meg a Városházán 9 órától. Percről percre szöveges tudósításban számolunk be a fejleményekről.</p>

A 13 pont

 

10:10-Romanek: mint pályázati lehetőség szerintem támogassuk, utána még mindig pontosíthatjuk. Benyújtjuk. Köszönjünk a figyelmet!

10:09-Nyíri: mindig pozitívan állunk egy ilyen kezdeményezéshez, amely valamennyit visszacsempész Esztergomba a régi pezsgésből. Támogatni kellene.

10:06- Találtunk egy pályázatot! Decemberben rendezhetnénk, ez egy más jellegű, de Finnországhoz kapcsolódó esemény lenne (gasztronómiai, kulturális rendezvény). A bizottságok még nem véleményezhették. Meszes: meggondolandó.

10:04- finn kulturális év megrendezésére pályázat. Ennek kötelezettségeit még elődeink vállalták. Még Tétényi Éva vállalta ezt 2012-ben finnországi útja alkalmával. Romanek: erre Esztergom jelenleg képtelen, ezt már a finnek is tudják. 300 vendéget kellene fogadnunk, kulturális színvonalat biztosítani, elhelyezni őket. Esztergomnak nincs kapacítása.

9:57-Rendes Csaba fordult az önkormányzathoz, hogy a vízilabda klubnál használhassák Esztergom nevét, ezzel is szeretnék kifejezni identitásukat. Nyíri: furcsa ez az elnevezés: Rendes Esztergomi Vízilabda Sport Egyesület, kerülhetne előre az esztergomi név. Sarkantyu: mi ebbe nem szólhatunk bele. Alberti: csak játszunk a szavakkal, szerintem nekünk ebbe nem kelle beleszólnunk. Elfogadják.

9:55-Kolping Iskola helyiségbérleti kérelme. Elfogadják.

9:51-Esztergomi Szimfónikusok a testület támogatását kérik 3 zenei rendezvényhez. Elfogadják.

 

 

9:49-Építkezők Országos Egyesülete a Gadányi termet szeretné kibérelni fogyasztóvédelmi tájlkoztatásra július 10-re. Elfogadják

9:46-nem lakásra szolgáló ingatlanok bérleti díjának felülvizsgálata. Csökkennének a díjak (tekintettel a rosz állapotra is), ösztönözné a bérleti hajlnadóságot a Széchenyi téren. Elfogadják.

9:41-Promtávhő KEOP pályázaton indulna, az önkormányzatnak nyilatkozni kell, hogy támogatja-e a szolgáltató pályázatát (távhő-szektor energetikai korszerűsítése). Elfogadják.

9:37-a házszámadásról, a közterületeket jelző táblák elhelyezéséről. illetve a házszám.megállapítás szabályairól döntenek.

9:36-menetrend-bővítést elfogadják, a Volán jogutódjával december 31-ig kötik meg a közszolgálati szerződést, nem pedig 2016-ig.

 

Menetrendek

 

9:35-Nyíri: lehet, hogy egyes városrészekben a továbbiakban új strukturában kellene gondolkodnunk. Volt róla szó, hogy kisebb buszok járjanak egyes helyszínek között.

9:32-A Volán képviselője: megnéztük a menetrendeket, a hétvégi közlekedés lehetőségeit kibővítettük.

9:28-Jelen a Volán képviselői, menetrend-módosítás napirenden. Romanek: normalizáltuk a viszonyt a vállalattal, leróttuk a tartázásunkat, most a lakosságot érintő menetrend-módosításokra kerül sor. 

9:26-Szavaznak. Minden halaszthatatlan ügyben testületit hívnak össze. Megszavazzák.

9:25-Nyíri: elnézést, ha múltkor nyersen fogalmaztam, de! Pl. a külsős bizottsági tagok közé egyetlen ellenzéki által javasolt személy sem került be.

9:23-Alberti: a törvényes működést gátolja. Sürgősségi indítvány kérdése aggáyos, eddig szinte minden második ülés rendkívüli volt, ezekre nem lehetett behozni sürgősségit. Ezt jó lenne módosítani.

9:18-Nyíri folyt.: hosszú távon egy demokratikus működés vezetheti előre a várost. Romanek: elutasítom azt a feltételezést, hogy direktívák alapján akarnám vezetni a várost, visszautasítom a feltételezést is, hogy a módosítással (amit most visszavonunk) kiengedjük a szellemet a palackból.

9:17-SzMSz módosítás első körben. A módosító lényege: felgyorsult a világ, a működés közben gyorsan kell dönteni, indokoltá tesz operatív változtatásokat, a polgármester asszonynak több kérdésben nagyobb döntési jogkört garantálna. Természetesen ezekről a testületi üléseken beszámolna. Ezt Romanek Etelka visszavonja most, ezentúl mindig esetit hívnak össze ilyen ügyekben. Romanek Etelka bizalmatlanságot gyanít a háttérben. Nyíri: polgármester asszony kicsit túlreagálja a dolgokat, lehetne kicsit jobban tervezni a testületiket, nem kerülne sor annyi rendkívülire (közben megérkezik Erős Gábor).

9:08-Vigh László, Stámusz Andrea, Juhász István, Erős Gábor és Sasvári Viktor hiányoznak. Köszöntünk mindenkit!

(forrás)