Futóverseny a bazilika és a telihold fényében
Sport
2015. júl. 6.

<p>Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület 2015-ben is megrendezte szokásos éjszakai futóversenyét. A résztvevő útját idén is a kivilágított város és a telihold fénye övezte.</p>

Ha július, ha futás, ha Esztergom – akkor Teliholdfutam. Az Esztergomi Futóművek Duna Parti Futóparti-sorozatának legkedveltebb, legromantikusabb, leghangulatosabb versenye ez az esemény, amely a július eleji teliholdas éjszakához legközelebb eső szombat éjjel kerül megrendezésre 4 és 10 km-es távokon. A Sötét Kaputól indulva, az alagúton átfutva, a kivilágított Bazilika alatt vezet a fénybe öltözött futók macskaköves útja, a Vízivárosban rákanyarodnak az Erzsébet parki biciklis útra, ahol kb. a féltáv lefutása után fordítják a Dobó Katalin Gimnázium közösségi szolgálat keretében segítő tanulói a népes futótábort, hogy aztán beszáguldjanak, rohanjanak, -fussanak, -kocogjanak a célba.

 

A teljesítés örömén túl jutalmuk egy fából, az aktuális versenyre készített érem, egy egyedi oklevél, ajándékcsomag, péksütemény és víz – az egyesület, az egyesületi tagok és a külső támogatók jóvoltából. Idén először volt lehetősége az indulóknak nem a saját cipőiket koptatni: A Sítechnika felajánlásában Salomon futócipőkben versenyezhettek a futók.

 

 

Az indulók száma évről évre nő, 2015-ben a 4 km-es távon 158, a 10 km-esen 147 fő indult. Este 20 óra körül a levegő – ugyan alig észrevehetően – hűlni kezdett, a hangulat viszont forrni: gyűltek a futók, pörgős zenék segítették a hangolódást, a Futóművek tagjai piros-fehér egyen pólójukban segítették a korábban az egyesület honlapján (www.esztergomifutomuvek.hu) regisztráltakat és a helyben nevezőket. Fél órával start előtt a sportolók együtt indultak fel a Várhegyre, az indítás helyszínére. 22 órakor dördült el a 10 km-es táv, 5 perccel később a 4 km-es táv rajtpisztolya. Mire a startnál szurkolók visszasétáltak a célkapuhoz, beért a 4 km-es táv első helyezettje is…

 

 

EREDMÉNYEK:

 

10 km:
 1. nő   Hornné H. Zsanett
 2. nő   Deák-Alföldi Eszter
 3. nő Fiedler Rita

 1. férfi Lengyel Zsolt
 2. férfi Tóth Gyula
 3. férfi Engelbrecht Zoltán

 4 km
 1 nő: Csuta Dorottya
 2. nő Gaál Eszter
 3. nő Balogh Mária

 1 férfi  Horváth Marcell
 2 férfi Sárosi Kristóf
 3. férfi Hertlik Péter

 

 

A legjobb futók díjazása mellett külön jutalmat kapnak a legötletesebben kivilágított, „legfényesebb” versenyzők, hiszen a biztonságos futás megköveteli a láthatóságot. 2015-ben Drahos Brigitta, Lengyel Alexandra és Lázár Dóri nyerte el a Szentjánosbogár-díjat.

 

Ajándékcsomaggal kedveskedik az egyesület a legkorábban és legkésőbb született indulóknak is. Előbbi az 1944-es születésű Padányi Balázs, utóbbi a 2007-ben született Lázár Dóri volt.

 

És hogy a futástól idegenkedők is elhiggyék, hogy a Duna Parti Futópartik nem csak fanatikusoknak valók, és tényleg élvezik a résztvevők, álljon itt néhány vélemény:

 

„Már nagyon várom!!! Jó kis kaland lesz! J
„Életem első futóversenye, Én ott leszek!”
„Szuper volt! Külön köszönet a záróbiciklis Úrnak, aki egész végig kísért minket és közben beszélgetett velünk!!!
J
„Egy élmény volt, èn is köszönöm, hogy részt vehettem. ;)”

 

A verseny támogatói:

- ESZTERGOMI FUTÓMŰVEK

- ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

- SÍTECHNIKA KFT

 

Frissítés:
- GRANCAFÉ
- RESSZER PÉKSÉG
- RAJOS SZIKVÍZ

 

Díjazás:
- ETTORE FAGYIZÓ
- LUMINOSO - oklevelek
- NYIRATI RITA - ZAZÁLEA táska
- LOVÁSZ ZOLTÁN
- NEUZER KERÉKPÁR
- GRANCAFÉ
- SÍTECHNIKA KFT
- RICHTER
- RENESZÁNSZ ÉTTEREM VISEGRÁD

 

Hegedűs Roberta

(forrás)