Kóstolj és kirándulj az erdőben - a Pilisi Parkerdő hírcsokra
Környezetünk
2015. júl. 3.

<p>Megújult helyszínen, a Hideg-völgyi erdészlak parkjában nyerhet betekintést erdő-mező kincseibe, heti kirándulócélként pedig a pilisszentkereszti kolostorromokat ajánlja a parkerdő. E helyen álmodták meg ugyanis a magyar turistamozgalmat, a történelmi momentumról emléktábla tanúskodik.</p>

Erdei Piac

 

Az „Erdei Piac – Kóstolj és kirándulj!” nevet viselő vadonatúj kezdeményezés a Mozgó Piac Program, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pilisi Parkerdő Zrt. összefogásával valósult meg. A régi piacok önfeledt közösségépítő hangulatát, a természet szépségét és rekreációs erejét, valamint a magyar kistermelők által szolgáltatott minőségi portékákat egy, a Parkerdő által nemrégiben felújított helyszínen sikerült egyesíteni.

 

A nonprofit, másfél évvel ezelőtt született Mozgó Piac Programot önkéntesek álmodták meg. A tudatos fogyasztást és a természetes eredetű élelmiszereket népszerűsítő, az ökológiai lábnyomunk méretét csökkentő kezdeményezés eddigi is különleges helyszíneken bukkant fel (irodaházakban, plázákban, állatkertekben), erdőszélen először 2015. június 7-én szervezték meg, nagy sikerrel: közel 20 árus kínálta a portékáját a csaknem 300 látogatónak. A havi rendszerességgel, vasárnaponként lebonyolított Erdei Piac helyszínéül a Budakeszi és Telki között található Hideg-völgyi erdészlak parkjára esett a választás, melynek felújítását a Pilisi Parkerdő Zrt. 2014 októberében fejezte be, a látogatók rendelkezésére bocsátva a megszépített erdei pihenőhelyet és parkolót.

 

 

A szervezők azzal a céllal hívták életre az Erdei Piacot, hogy a természetjáró és erdőkedvelő kirándulók, illetve Budakeszi és környékének lakosai megismerjék az erdő-mező kincseit, közvetlenül a termelőktől vásárolhassanak adalékanyagmentes, kistermelői és őstermelői termékeket, továbbá egy felhőtlen napot tölthessenek a szabadban, kirándulással és gasztronómiai élményekkel egybekötve. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara védjegye pedig garanciát jelent arra, hogy többek között a kézműves sajtok, sörök, lekvárok, szörpök, hústermékek, füstölt áruk, pisztrángok, sült kolbászok, gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények, illetve zöldfűszerek valóban elsőrangú, hazai forrásoktól származzanak.

 

Az Erdei Piac – különleges helyszíni adottságaiból fakadóan – sokkal többet kínál egy hagyományos piacnál: a szervezők mindent megtesznek, hogy a többségben családostul, gyerekekkel érkező látogatóknak valóban egy felejthetetlen programforgatagban lehessen részük. A piaci standokon roskadozó finomságok és a gasztronómiai élmény mellett így hintaágyakat, homokozót és mászófalat is találhatnak az érdeklődők, de a helyszínen főzésre, kézműveskedésre, továbbá szalonnasütésre is van lehetőség, melyhez például a finom szalonnát közvetlenül a termelőktől lehet helyben beszerezni.

 

A rendezvény alkalomról alkalomra egyre bővülő programlehetőségekkel kecsegtet – a második Erdei Piacot július 12-én, a harmadikat augusztus 9-én rendezik meg –, hogy a hitvallásnak megfelelően az erdő szomszédságába telepített vásártér valóban sokkal többet nyújtson egy „mezei” piacnál.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti túraajánlója: Dr. Téry Ödön nyomában

 

Pilisszentkereszt község délnyugati felében, a Pilis keleti lejtőjén található kolostorromok a ciszterci rend első magyarországi monostorát rejtik. Az 1184-ben alapított monostornak napjainkban az alapfalai láthatók. E falak közé temették egykor Gertrúdot, II. András király feleségét, akinek tragikus történetét a Bánk bánból ismerjük.

 

Javasolt heti túránk aktualitását azonban nem irodalmi emlékeink, hanem Dr. Téry Ödön születésének július 4-i, 159. évfordulója adja. A pilisszentkereszti kolostorrom melletti forrásnál emléktábla tanúskodik a magyarországi turistamozgalom megalapításáról, melyet ezen forrás mellett döntött el Dr. Téry Ödön, báró Eötvös Károly és Thirring Gusztáv. A hazai turistamozgalom emblematikus helyszínét Pilisszentkeresztről Pilisszántó felé haladva lehet elérni, tábla jelzi a klastrom irányát. Földút vezet a területre, ami a falutól csupán pár perces sétára található.

 

Dr. Téry Ödön számtalanszor, keresztül-kasul bejárta a Pilist, Dobogókőn tiszteletére 1926-ban emlékművet is állítottak, a Dobogókő-Dömös közötti piros jelzésű turistaútvonal pedig Téry-útként viseli az egyik legnagyobb hazai természetjárónk nevét.

 

A szikrázóan napos idővel kecsegtető hétvégén most mindenki a nyomdokában járhat, a melegben viszont senki se feledkezzen meg a megfelelő folyadékpótlásról.

 

Pilisi Parkerdő Zrt.

(forrás)