Útfelújításra fordítják a parkolási bevételeket
Gazdaság
2015. júl. 2.

<p>Az önkormányzati útalapba fizeti be a Gran Pakoló Kft. parkolásból származó, mintegy 30 millió forintnyi bevételét – erről döntöttek a képviselők július 2-i ülésükön.</p>

A testületi ülésen két napirendi pontot tárgyaltak a jelen lévő képviselők (Bánhidy László, Meszes Balázs és Stámusz Andrea egyéb elfoglaltságaik miatt hiányoztak): a Dédai-tó májusban átszakadt gátjának rendbehozataláról, valamint a parkolási díjak felhasználásáról határoztak.


Utóbbi esetében az elmúlt évek rendezetlen viszonyait zárták le a képviselők a július másodikán meghozott döntésükkel. ennek értelmében a 2012, 2013, 2014-es évben összegyűlt, összesen 30 547 000 forintot a Gran Parkoló Kft. az önkormányzat Útalapjába köteles 8 napon belül átutalni. Az önkormányzat a teljes összeget a város útjainak javítására fordítja majd. A parkolással kapcsolatban létrehozott Eseti Bizottság mindemellett a parkolási rendszer esetleges átalakításáról, az elszámolásról, üzemeltetésről további megbeszélést tart jövő héten azzal a céllal, hogy legkésőbb idén szeptemberben a képviselő-testület egy végleges, hosszú távú megoldásról dönthessen. 


A parkolás mellett a testület döntött a búbánatvölgyi Dédai-tó májusban átszakadt gátjának rendbetételéről is. A gát május 5-én szakadt át, egy óra alatt egy méter vízcsökkenés történt közel 33.000 m3 vízzel és hordalékkal terhelve a patak Dunába vezető alvizi szakaszát. A gátszakadást követően ideiglenes helyreállítás történt, amely a végleges rekonstrukcióig biztosítja, hogy további vízvesztés ne történhessen.

 

Szakértői becslés szerint az átszakadt gát rendbehozatalának költséges 52,6 millió forintba kerül, az önkormányzat a képviselők döntése alapján vis maior pályázatot nyújt be, amely a helyreállítás összköltségének 70 százalékát finanszírozná, a fennmaradó 30 százalékot a költségvetés Általános tartalék sorából biztosítaná az önkormányzat. 

 

Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal

(forrás)