A Teleház történetének részünkről nincs vége
Közélet
2015. jún. 23.

<p>Romanek Etelkát kérdeztük a Teleház jelenéről, a titokzatos ingatlanhasználó kilétéről, illetve a kulturális tér sorsáról. Korábban Kovács Géza a Szeretgomnak tett nyilatkozatában azt ígérte, ha nem történik előrelépés az ügyben, júliusban elhagyják az ingatlant.</p>

A május 21-én tartott testületin határoztak a képviselők a Teleház sorsáról (ebben az épületben futott a kis posta a Budai Nagy Antal úton, a bezárás után közösségi tér lett). A döntés szerint 2013. június 24. és 2015. április 31. közötti időszak közüzemi számláit 12 hónap alatt Kovács Gézának kell megtéríteni. A mintegy 180 ezer forint megfizetésének fejében a Teleházat az Esztergomi Sakk Club térítésmentesen használhatja az elkövetkező két évben, a rezsit viszont továbbra is neki kell fizetniük. Amennyiben a részletfizetés elmarad, a díjtalan használatot az önkormányzat megszünteti. Korábban Kovács Géza nyilatkozott a Szeretgomnak.

 

Az ember csak kapdossa a fejét a „Teleház-ügyben”. Valóban nem kötött szerződést az önkormányzat a használókkal? Egyáltalán ki az ingatlan használója? Ha jól tudjuk, az Esztergomi Sakk Club nyújtott be kérelmet a városvezetéshez, hogy a helyiséget térítésmentesen, bérleti díj és rezsiköltségek nélkül használatra megkaphassák. Ha nincs szerződés, akkor milyen jogcímen vették igénybe a helyiséget az elmúlt években?

Valóban, az Esztergomi Sakk Club kérte, hogy ahogyan addig is, úgy a továbbiakban is használhassák a helyiséget, a sakkon kívül pedig Teleház is működhessen benne. Az előző városvezetés valamiért – teljesen szabálytalanul -„eltekintetett” attól a formaságtól, hogy szerződést kössön az ingatlanhasználóval, így azt sem tudjuk, hogy milyen jogcímen használták az épületet. Ettől függetlenül úgy gondoljuk, hogy természetesen támogatni tudjuk a sakkozók kérését, és biztosítjuk számukra az ingatlan térítésmentes használatát, azzal a feltétellel, hogy a közüzemi számlákat az ingatlanhasználó tartozik megfizetni.

 

Egyáltalán hogyan került hozzájuk az ingatlan kulcsa?

 

Erről valamiért mindenki mélyen hallgat, holott legalább két félnek – az előző városvezetés alatt ezért illetékesnek, valamint az ingatlanhasználónak - tudnia kell. Bízom benne, hogy hamarosan előállnak az érintettek, és segítenek tisztázni a részleteket.

 

Április 15-én Kovács Géza a városházán járt, elmondása szerint polgármester asszony akkor támogatásáról biztosította. Mi történt ezen a nem hivatalos megbeszélésen?

Természetesen szívesen fogadtam a hivatalban Kovács Géza urat, hiszen minden sport- vagy kulturális szervezetet igyekszünk támogatni, az önkormányzat lehetőségeihez mérten. Kidolgozásra került egy városi sportkoncepció, és a kultúra terén is igyekszünk minden kezdeményezést felkarolni. Pár hónappal ezelőtt nemzetközi sakkversenyt rendeztek Esztergomban, amelyet természetesen az önkormányzat is támogatott, és a jövőben is támogatni fog.

 

Ki fogja megkapni a hivatalos értesítést az önkormányzati döntésről?


Az Esztergomi Sakk Club Egyesület elnöke, Kovács Géza.

 
Kovács Géza azt nyilatkozta a Szeretgomnak, hogy ha az önkormányzat mindenáron szeretné behajtani a pénzt, akkor július elsejétől utcára pakolják a berendezési tárgyakat, és kivonulnak a helyiségből. Ez következik most, vagy az önkormányzat tárgyalóasztalhoz ül az ingatlanhasználókkal?

Természetesen nem zárkózunk el a további párbeszédtől, de ahogy a támogatások területén, úgy minden más területen is egyenlő jogokat és lehetőségeket áll szándékunkban biztosítani. Az önkormányzat elengedte az elmúlt egy év bérleti díját, éppen azért, hogy visszamenőleg ne rójon túlzott terhet a sakkozókra. Sőt, a képviselőtestület arról is döntött, hogy a továbbiakban sem kell bérleti díjat fizetni a helyiséghasználatért, de természetesen ragaszkodunk ahhoz, hogy mostantól szerződésben rögzítsünk minden, a helyiség használatával kapcsolatos jogot és kötelezettséget. Ami a rezsidíjat illeti: az önkormányzatnak messze meghaladja a lehetőségeit, hogy az esetlegesen ingyenes használatra átadott ingatlanok esetében (számos egyesület, sport- és civil szervezetnek biztosítunk ingatlant) a rezsiköltségeket is magára vállalja. Ez véleményem szerint túlzott elvárás lenne az önkormányzattal szemben. Ahogyan az is, hogy az elmúlt egy évben az ingatlanhasználó helyett közpénzből kifizetett rezsiköltségeket elengedje. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy egy év elmaradásának egyösszegű kifizetése óriási terhet róna az ingatlanhasználóra, ezért adtunk kérés nélkül is azonnali lehetőséget arra, hogy 12 hónap alatt, részletekben törlesszék az összeget.

 

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy Esztergom egyik legelhanyagoltabb városrészében működjön egy kulturális tér, vagy ez a pár száz ezres tartozás és a jövőbeli finanszírozás hiánya a történet végét jelenti?

Ahogy fentebb fogalmaztunk: az önkormányzat természetesen támogatja továbbra is a Teleház szerződésben meghatározott módon történő működését, nem kér bérleti díjat az ingatlanhasználatért, a sakkozóknak a többi sportághoz hasonlóan egyéb támogatást is biztosít (például rendezvények szervezéséhez). Ennél többet jelenleg nem áll módjában tennie a városnak, különösen annak tükrében, hogy hasonló feltételekkel több tucatnyi civil-, kulturális- és sportszervezetet támogatunk. A történetnek tehát részünkről egyáltalán nincs vége, a Teleház továbbra is díjmentesen használható, és éppen ma írtam alá azt a regisztrációs nyilatkozatot, amely alapján Esztergom városa biztosítja a II. Országos Szenior Egyéni Rapid Sakkbajnokság elődöntőjének lebonyolítását, valamint az országos döntőre benevezett versenyzőink nevezési díját. 

(forrás)