Melyik múzeum programja passzol hozzád a leginkább?
Kultúra
2015. jún. 19.

<p style="text-align: left;"><span>Idén is több tucat program közül válogathatunk, közben nagy bánatunkra nincs idő mindenhova bekukkantani. Hogy a felgyorsult idő kívánalmainak is maradéktalanul eleget tegyünk, gyorsan kell döntenünk. Segítünk, ha kitöltöd kvízünket, szinte biztos lehetsz benne, hogy a legjobb programokat választottad magadnak. Ha mégsem, akkor még mindig átnyálazhatod a teljes választékot. <a href="https://www.playbuzz.com/tamasc10/melyik-m-zeum-programja-passzol-legink-bb-hozz-d">KVÍZÉRT KATTINTS IDE!</a></span></p>

KVÍZÉRT KATTINTS IDE!

 

Esztergomi Művelődési Ház

 

Szamártárlat

(megnyitó 17 órakor)

 

A Múzeumok Éjszakája apropóján a Művelődési Házban tárlat nyílik az emberiség történetének egyik legfontosabb haszonállatáról, amelyet ugyan a szürke hétköznapokban általában negatív éllel emlegetünk, és pejoratív asszociációkkal aggatunk körbe, jelentőségéről azonban mégsem feledkezhetünk el. A kiállítást július 10-ig lehet megtekinteni.

 

A szamár számos helyen szerepel a Bibliában, egészen pontosan százhuszonhétszer. Jézus szamara az alázat, a békés szándék, az önkéntes szegénység jelképe. Bihari Kiss Endre 24 magyar művészt kért fel, hogy alkotásaikkal segítsék az Első Magyarországi Szamártár megalakulását. Jeles képzőművészek (Gyulai Líviusz, Somogyi Győző, Zámbó István, Mácsai István stb.) alkotásain keresztül ismerhetjük meg e sokszínű állatot. A kiállítást e gyűjtemény anyagából állítottuk össze.

A vendégeket köszönti: Maronka Csilla színművész.
A kiállítást megnyitja: Bihari Kiss Endre szakszamarológus, művésztanár.

 

Mrozek abszurd a Szép Kapu Irodalmi Színpad előadásában

(18 órától)

 

A "Rendőrség!" Mrozek 1958-ban írt abszurd komédiája, ahol egy teljes mértékben elképzelt világba kalauzolja el a nézőit - egy országba, ahol az emberek már csak tapsolnak és éljeneznek, ahol minden tökéletes és szép, ahol az utolsó politikai fogoly is megbánja minden tettét....no de akkor mi lesz a rendőrséggel, ha már nincs egyetlen árva (vagy ártatlan) politikai foglyuk sem?

Szereplők:

Tábornok: Cseh Ferenc
Rendőrfőnök: Horváth Gergely
Őrmester: Filemon Béla
Fogoly: Bolgár Pál

Rendezte és elferdítette: Szilágyi S. Ferenc

 

„Esti Hangulatban” – zenés kalandozás a művészetek között

(17-23 óra között)

 

Fellépnek:

Dinnyés József daltulajdonos, előadó
Kiss Benkő klasszikus- gitár
Kosztin László- gitár
Pintér János- gitártanár és barátai
Tóth Tamás és a Nyomkeresők zenekar

 

Főszékesegyházi Kincstár

 

Idén lehetőség  nyílik arra, hogy a látogatók az év leghosszabb kulturális éjszakáján a Főszékesegyházi Kincstárba is ellátogassanak. Ez alkalomból a főszékesegyház és a Kincstár munkatársai különleges, csak erre az estére összeállított programmal készültek.

 

Tematikus tárlatvezetések a Kincstárban:

 

18.00   Nagyító alatt a textíliák - kivételes technikák, egyedülálló mesterművek a Kincstárban - Szabó Ágnes

19.00   Koronázási szertartáshoz kapcsolódó tárgyak a Kincstárban - Szalczinger Miklós

20.00   Tárgyakon rejtőző feliratok, időben rejtőző személyek - Szabó Ágnes

21.00   Nőkhöz kötődő tárgyak és történetek a Kincstárban - Hinora Edit

22.00   Sodronyzománcos filigrán díszítésű kelyhek a gyűjteményben - Szalczinger Miklós

23.00   Hegyikristály, őstulokszarv, ciprusi arany... - kincsek tára az éjszakában - Szabó Ágnes

 

A tárlatvezetések alatt/között az egyéni látogatás is megengedett. Gyerekeknek játékos feladatlap készül, aminek segítségével önállóan vagy szülői segítséggel fedezhetik fel a Kincstárban látható tárgyakat. A játékos kedvű látogatók, gyerekek, memória- és kirakós játék segítségével szemlélhetik közelebbről az itt őrzött mesterműveket.

 

Programok a Panorámateremben

 

A főszékesegyház második szintjén elhelyezkedő, a Kincstár kiegészítő programjainak helyszínt biztosító Panorámaterem színes, éjszakai arcát mutatja ezen az estén. Lampionfény mellett a látogatók megkóstolhatják a csak ezen az éjszakán készülő kávékülönlegességeket, miközben Esztergom és Párkány éjszakai fényeit szemlélik madártávlatból, valamint figyelemmel kísérhetik a háttérből, vagy testközelből az itt megrendezésre kerülő programokat:

 

19.00   Baróti István orgonaművészre, a főszékesegyház egy éve elhunyt karnagyára emlékeznek tanítványai, barátai
Moderátor: Kováts Péter, a főszékesegyház orgonistája, karnagya

20.00   A Strigonia Vonósnégyes zenél (Pásztóiné Nádudvary Erika - hegedű, Bartha Magdolna - hegedű, Németh Judit - brácsa, Dudás Nikolet - cselló)

21.00   Őszentsége II. János Pál pápa 1991-es esztergomi látogatásának kulisszatitkai - Beszélgetés Eck Alajossal a főszékesegyház egykori liturgikusával
Moderátor: Lengyel Szilvia

22.00   "Duende" - az éj lelke... - éjszakai muzsika fuvolán és gitáron (Drága-Jurásek Ildikó és Jászberényi Edina műsora)

 

Gyermekeknek:

 

Bemutatkozik Kukucs, a bazilika kíváncsi és merész angyalkája, aki gyermeki lélekkel fedezi fel az őt körbevevő világot... - folyamatos vetítés Kóbor Kinga digitális rajzaiból

Légy a főszékesegyház építőmestere! Építsd fel a bazilikát egy különleges építőjáték segítségével

Képeslapkészítés quilling technikával

Mellkereszt készítése gyöngyből a Kincstár műtárgyai által inspirálva

"Kertem az egész táj, hol óriás csiga kétszarvú dómjával e bölcs bazilika..." - csiga-biga színesző az ébren lévő legkisebbeknek

 

A Múzeumok éjszakáján bejárat a nyugati (Duna felőli) homlokzaton található Király-kapun keresztül.

A rendezvénysorozatra érvényes jegyek ezen az estén a Kincstár bejáratánál (a főszékesegyházban) lévő pénztárban kaphatók, elővételben pedig a főbejárattal szemben lévő déli torony pénztárában válthatók.

 

Kaleidoszkóp Ház

 

Folyamatosan megtekinthető a Kuhatag Műhely lámpaszobor kiállítása a barlangban, újrahasznosított anyagokból („Régiből újat, semmiből valamit, meguntból érdekeset!”)

14 és 18 óra között Kézműves foglalkozás: Nemezelés Valasek Valériával

14 és 18 óra között Bozsó András Camera Obscura workshopja

"A múzeumok éjszakáján egy egyedi workshoppal jelentkezünk. Bozsó András fog megtanítani Titeket a lyukkamera készítés csínjára-bínjára a kamera készítéstől a kép előhívásáig. szóval barkácsolás, sötétszoba, öröm, mosoly:)

A workshop létszáma max 10 fő a jelentkezés sorrendjében adjuk ki a helyeket!
jelentkezni az: info@kaleidoszkophaz.hu e-malen lehet, 
vagy telefonon a 06303346024-es számon."

 

21 órától Jóvilágvan Minimál akusztikus koncert

 

Keresztény Múzeum

 

17.00 Kiállítás megnyitó - Hajnal Gabriella kárpitművész kiállítása
18.30 Fotópályázat díjkiosztója
19.00 Szűz Mária és az égitestek - tematikus tárlatvezetés Sarkadi Nagy Emese művészettörténésszel
20.30 Goldoni: Két Úr szolgája (Fordította: Magyarosi Gizella) – Esztergomi Diák Színkör (közreműködnek a múzeum dolgozói) Rendező tanár: Erős Viktória 
22.00 Tárlatvezetés az időszaki és az állandó kiállításon Kontsek Ildikó múzeumigazgatóval 
18 és 24 óra között alkotó szoba: kézműves asztal, kreatív foglalkozások, Puzzle, memória játék
21.00 órától állj be egy római diadalmenetbe! (A legötletesebb szelfik közül díjat sorsolunk ki. Sorsolás 2015. aug. 30-án)

 

Szent Adalbert Központ

 

Szent Adalbert Képzési és Lelkiségi Központ vezetett épületbejárásra várja az érdeklődőket. A régi szeminárium Hild József tervei alapján 1865-ben készült el, felújítása 2006-ban történt. 2 turnusban történik az épület bemutatása: 18.30, és 20 órától.

 

18 és 24 óra között Nyáry Éva festőművész kiállítása (a Szent Korona zománcképei)

 

Babits Mihály Emlékház

 

„…hiszek a művészetben, mely kinyitja elénk a világot mely kiröpít minket a pontból és pillanatból! …hiszek a művészetben, mely nem tagad meg semmit…”
18.00-24.00 Versfejtés a kertben, a házban irodalmi kaland játék
Vendégeink a múzsák kertjének zegzugait, versfejtő játékunk segítségével fedezhetik fel. A költő házaspár Villájában pedig egy izgalmas kaland szálait fejthetik meg a látogatók a hagyatékokból előkerült levéltöredékek, filmek, képek, valamint versek segítségével.
19.00-21.00  Színjáték az éjszakában
A kert hangulatfényei között felállított színpadon megelevenedik Babits Mihály színdarabja melyet ide, az előhegyi Villába álmodott meg előadója.
21 és 24 óra között tárlatvezetés óránként

 

 

A színházrajongó: érzékeny lelkednek ezen az éjszakán is szüksége van egy kis vigasztalásra Tháliától. A Művelődési Házban a Rendőrség c. Mrozek abszurdot adják elő 18 órától, a Keresztény Múzeumban Goldoni Két Úr szolgája lesz terítéken, illetve 19 és 21 óra között a Babits Emlékház kertje alakul át színházzá. Személyesen ajánlom neked még a Duna Múzeum Látványtárát, ahol interaktív keretek között, fény- és hangjátékkal vegyítve elevenedik meg a víz és a hajózás története. 21.30-tól 22.30-ig pedig egy kis Digiráma vetítés a Prímás Pincében.

 

Mindent tudni akarsz, kíváncsiságod az egeket verdesi. A Levéltárban az első világháborús centenárium kapcsán nyílt kiállítás, itt szinte mindent megtudhatsz Európa egyik legvéresebb konfliktusáról, de a hétköznapok szemüvegét is magadra öltheted, bepillantást nyerve a fronton harcolók mindennapjaiba. A bazilika panorámatermében előadást hallgathatsz II. János Pál pápa esztergomi látogatásának kulisszatitkairól 21 órától, előtte pedig két lehetséges programra is felhívnám a figyelmed: 19 és 20 óra között a középkori Esztergom és környéke régészetének legújabb kutatási eredményeiről hallgathatsz előadást az egyetemen, a Dzsámiban pedig 19 órától múzeumpedagógiai foglalkozás veszi kezdetét.

 

Nálad középpontban szerepel a zene és a művészet. Ott a helyed a Duna Múzeumban, ahol 17 órától vendégeskedik korunk egyik legkiválóbb költője, Varró Dani.

 

Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ

 

Akkor és Most, Magyarok Margatban - A Szíriai Magyar Régészeti Misszió kiállítása

időszakos kiállítás

(kiállítás)

 

Duna Múzeum

 

17 és 18 óra között vendégünk Varró Dániel - vers kicsiknek és nagyoknak

 

Varró Dániel 1977. szeptember 11-én született Budapesten. Első költői sikerét - a Bögre azúr című kötet fülszövege szerint - 12 évesen (1989) érte el, egy eposztrilógiával. Gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. Első kötete, a Bögre azúr 1999-ben, 21 éves korában jelent meg. Második könyve, a Túl a Maszat-hegyen – verses meseregény 2003-ban látott napvilágot. Harmadik kötete, a Szívdesszert 2007 decemberében került a könyvesboltok polcaira. Negyedik kötete az Akinek a lába hatos - Korszerű mondókák kisbabáknak címmel jelent meg 2010-ben. Ennek folytatása az Akinek a foga kijött (2011) és az Akinek a kedve dacos (2014). 2012-ben megjelent az Agócs Írisz által illusztrált Nem, nem, hanem című könyve is. 
Műfordítói tevékenységet végez, verseket, színdarabokat fordít. Drámafordításait és egyéb (önálló vagy másokkal közösen írt) színházi munkáit számos budapesti és vidéki színház tűzte műsorára. 1999 óta a József Attila Kör (JAK), 2005 óta a Szépírók Társasága, 2008 óta pedig a MAOE tagja.

 

"Lélek" - A megújulás dimenziói

18:00 - 22:00

 

 Pihenőszoba a természet hangjaival

 

A tapasztalás dimenziói

18:00 - 21:00

 

A gyerekek mind az 5 érzékszervüket felhasználva fedezhetik fel nemrég megnyílt Látványtárunk különlegességeit, emellett kézműves foglalkozás keretében illatos szappangolyókat és teafiltereket is készíthetnek.

 

Györgyi gyógyteái

18:00 - 22:00

 

Gyógynövény-bemutatóval és teakóstolóval várjuk kedves vendégeinket!

 

Raktár-látványtár-élmánytár

18:00 - 18:30

 

Látványtárunk különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeinket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, de közös élményekkel is gazdagodhatunk. 

Ki készítette? Miből készült? Hogyan használták? Ki küldte? Mindezekre és még sok más kérdésre választ ad a Duna Múzeum látványtára. Egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába is, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a múzeum kiállításon túli világa.

 

"Test" - A megújulás dimenziói

18:30 - 18:50

 

20 perces felüdítő Pilates torna Krisztivel, az időszaki kiállítótérben
Joseph Pilates, az angol kóros, reumás, asztmás kisfiú, aki felnőttként - eredetileg saját gyógyulása céljából - dolgozta ki méltán népszerű módszerét, így vall: "Hiszek a módszeremben! Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A sérülések mindig elkerültek. Az egész világon mindenkinek végeznie kellene a gyakorlataimat! Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnének!"

 

Raktár-látványtár-élmánytár

19:00 - 19:30

 

Látványtárunk különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeinket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, de közös élményekkel is gazdagodhatunk. 

Ki készítette? Miből készült? Hogyan használták? Ki küldte? Mindezekre és még sok más kérdésre választ ad a Duna Múzeum látványtára. Egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába is, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a múzeum kiállításon túli világa.

 

"Test" - A megújulás dimenziói

19:30 - 19:50

 

20 perces felüdítő Pilates torna Krisztivel, az időszaki kiállítótérben.


Joseph Pilates, az angol kóros, reumás, asztmás kisfiú, aki felnőttként - eredetileg saját gyógyulása céljából - dolgozta ki méltán népszerű módszerét, így vall: "Hiszek a módszeremben! Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A sérülések mindig elkerültek. Az egész világon mindenkinek végeznie kellene a gyakorlataimat! Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnének!"

 

Raktár-látványtár-élmánytár

20:00 - 20:30

 

Látványtárunk különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeinket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, de közös élményekkel is gazdagodhatunk. 

Ki készítette? Miből készült? Hogyan használták? Ki küldte? Mindezekre és még sok más kérdésre választ ad a Duna Múzeum látványtára. Egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába is, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a múzeum kiállításon túli világa.

 

"Test" - A megújulás dimenziói

20:30 - 20:50

 

 20 perces felüdítő Pilates torna Krisztivel, az időszaki kiállítótérben
Joseph Pilates, az angol kóros, reumás, asztmás kisfiú, aki felnőttként - eredetileg saját gyógyulása céljából - dolgozta ki méltán népszerű módszerét, így vall: "Hiszek a módszeremben! Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A sérülések mindig elkerültek. Az egész világon mindenkinek végeznie kellene a gyakorlataimat! Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnének!"

 

Raktár-látványtár-élmánytár

21:00 - 21:30

 

Látványtárunk különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeinket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, de közös élményekkel is gazdagodhatunk. 

Ki készítette? Miből készült? Hogyan használták? Ki küldte? Mindezekre és még sok más kérdésre választ ad a Duna Múzeum látványtára. Egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába is, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a múzeum kiállításon túli világa.

 

Szegő Csaba jazz koncert

21:00 - 22:00

 

 "Fiam, zenélésből és bohóckodásból nem lehet megélni!" - terelgette imígyen komolyabb utak irányába a reális matematika tanár édesapja...
Az Esztergomból indult Szegő Csaba, Egerben, majd Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult., "Gonda-növendékként" a jazz-tanszakon szerzett tanári és előadóművészi diplomát. A külföldön is nagy elismerésnek örvendő szaxofon- és klarinét virtuóz 21 órától zenél a Duna Múzeumban.

 

Kalandtúra az éjszakában

22:00 - 23:30

 

Fejlámpás "kincskereső" az állandó kiállításban.

 

Raktár-látványtár-élmánytár

22:00 - 22:30

 

Látványtárunk különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeinket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, de közös élményekkel is gazdagodhatunk. 

Ki készítette? Miből készült? Hogyan használták? Ki küldte? Mindezekre és még sok más kérdésre választ ad a Duna Múzeum látványtára. Egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába is, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a múzeum kiállításon túli világa.

 

Raktár-látványtár-élmánytár

23:00 - 23:30

 

Látványtárunk különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeinket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, de közös élményekkel is gazdagodhatunk. 

Ki készítette? Miből készült? Hogyan használták? Ki küldte? Mindezekre és még sok más kérdésre választ ad a Duna Múzeum látványtára. Egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába is, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a múzeum kiállításon túli világa.

 

Komárom-Esztergom Megyei Levéltár

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára idén az első világháborúig repíti vissza látogatóit, ahol kiderül, miért robbant ki a Nagy Háború, kiből vált barát, és kiből ellenség. A rendezvény keretében bemutatjuk a legnagyobb hadifogolytábor történetét, a hősöket, akik értünk harcoltak, családjaik életét a legapróbb mozzanatokig.

Folyamatos programjaink 18-24 óra között:

Ötször hullottak le a falevelek... Esztergom 1914-1918; Emberi sorsok az I. világháborúban című időszaki kiállítás megtekintése.

Legyél Te is katona! Találd meg a fő helyszíneket az első világháborúból, légy bátor, okos és ügyes, készíts kincseket, és a kaland végén meglepetés vár! Bárki beállhat Levéltári Katonának: fiúk, lányok, anyukák, apukák, aki érez magában elég bátorságot, és így lehet belőletek Tábornok, vagy akár Császárkisasszony.

 

Kézműves foglalkozások gyerekeknek: jelvényfestés, színezők, gyöngyfűzés.

Játék az éjszakában! Kiállításunkhoz kapcsolódó játékos feladatok, nem csak gyerekeknek! Izgalmas képkereső és memóriajáték várja a vállalkozó kedvűeket.

 

Időszakos programjaink:

18:00 Tárlatvezetés – időszaki kiállításunk megtekintése vezetéssel

19:00  Katonadalok a háborúról Gitár kíséretében előadja Holdampf Renáta, a PPKE-VJK végzős hallgatója.

20:00 Tárlatvezetés – időszaki kiállításunk megtekintése vezetéssel

21:00 Katonadalok a háborúról Gitár kíséretében előadja Holdampf Renáta, a PPKE-VJK végzős hallgatója.

22:00 Tárlatvezetés – időszaki kiállításunk megtekintése vezetéssel

 

Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Esztergom

 

Légy régész egy éjszakára! (8-21 óra)

Szabadtéri programok gyerekeknek:
18.00-21.00 Interaktív régészeti játszóház 
• Bújócska a bástyákon
A titkos kertben felállított várban és bástyák között bújócskázunk. 
• Mesesarok 
A kert egyik nyugalmas zugában történelmi meséket szólaltatunk meg.
Beltéri programok gyerekeknek:
18.00-21.00 Interaktív régészeti játszóház 
• Ásatás és leletfeltárás
Homokban, földben titokzatos leleteket keresünk.
• Restaurálás
Különleges széttört cserepeket, agyagtárgyakat restaurálunk, azaz összeillesztünk.
• Mozaikkép készítés
Képet alkotunk papírmozaikból (kicsiknek).
• Öltözz be!
Korabeli ruhákba bújhatsz, és még egy fotót is készítünk rólad!
• Kódfejtés
Történelmi fejtörő alapján kódokat kell megfejteni, amely egy-egy lakatot nyit meg. Ha az összes lakatot megnyitod, jutalmat kapsz!

 

Tárlatvezetés (18-21 óra)

Kiállítás megnyitó és folyamatos tárlatvezetés az esztergomi és bajnai régészeti kutatások eredményeiből

 

A középkori Esztergom és környéke - a Pázmány Régészeti Tanszékének legújabb kutatási eredményei (19-20 óra)

Dr. Major Balázs és Vágner Zsolt régészek vetített képes előadása a Régészeti Tanszék kutatásairól.

 

Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ

 

Akkor és Most, Magyarok Margatban - A Szíriai Magyar Régészeti Misszió kiállítása

időszakos kiállítás

(kiállítás)

 

Táti Porcelánbaba Klub kiállítás a Prímás Pince Kávézóban

időszakos kiállítás

(attrakció, kiállítás)

 

Végvári 88' emlékkiállítás megnyitó

2015.06.20. 19:30 - 21:00

(kiállítás)

 

Digiráma vetítés a Prímás Pince teraszán

2015.06.20. 21:30 - 22:30

(előadás, zene)

Szekeres János természetfotós és Molnár László emlékképész digiráma vetítése (színes képek zenével) a Prímás Pince Szent István tér felőli teraszán.

 

Tár-Lak Szalon

 

Művészeti Műhely kicsiknek és nagyoknak a Nap-Út Alapítvány szervezésében.

16-18 óra között Kézműves Műhely gyerekeknek természetes alapanyagok felhasználásával (rongy, papír, termések, fa)

18-20 óra között Zenei Műhely (ritmushangszerek, népi dallamok)

A foglalkozásokat vezetik: Winter Zsóka, Konczné Erika, Schuckné Erika és Vojczek Károly

 

Zsibogó Régiségbolt

 

Takács Mária A varázslatos üveg című kiállítása a Deák Ferenc u. 5. szám alatt. 17 órától éjfélig előadásokkal várják a betérőket, amelyeknek központi szereplője az üveg és az üvegfújás mestersége, illetve a díszítés művészete. Természetesen a történelmi kontextus sem hiányozhat Kossuth korától napjainkig

Szeretettel hívom-várom az érdekődőket a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretein belül rendezett kiállításomra, melynek címe: A VARÁZSLATOS ÜVEG. Június 20-án (szombaton) 17 órától éjfélig folyamatos előadásokkal várom a kedves érdeklődőket. Bő fél óra alatt bemutatom hogy miből, hogyan és milyen csodákat készítettek az üvegfújás mesterei az 1800-as évektől napjainkig. 

 

Meseösvény a Várhegyen (Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány)

A Múzeumok éjszakája kísérőrendezvénye (ingyenes).

 

Június 20-án 16 órától várjuk a családokat a vár oldalba, a Meseösvényünkre. Aki segít a mesehősöknek legyőzni a sárkányt, bejutni Csipkerózsika palotájába, az az ösvény végén ebből a kincsesládából választhat valamit magának.

Meseösvény részletek, ... kérlek add tovább 

Fellépőink június 20-án szombaton: 
17:00 - Minden egér szereti a sajtot - Tokodi Kreatív Anyukák előadása
18:00 - Kőleves - Csillongó - Muzsikáló Mesebeszéd (Kulcsár Elek Csilla, Kéner Orsolya, Tóth Zsuzsanna mesél)
19:30 - A rút kiskacsa - Epszőnybányai Színjátszó Csoport

A mesekönyv cseréhez hozz egy könyvet, és a jókedvedet se hagyd otthon...

Mindenkit várunk szeretettel

 

Krea Alkotók Boltja

 

18 és 24 óra között kiállítás Adamikné Szendrő Katalin alkotásaiból, illetve kézműves foglalkozások gyerekeknek.

 

Miniatűr manóváros

 

Szolgálati közlemény. Talán nem mindenki tudja, de néhanapján, amikor beleunok a kattintgatásba, akkor képes vagyok akár mini tündér- és manóházikókat is készíteni. Akit véletlenül érdekelne ez a dolog (bevallom, talán a gyerekek számára érdekesebb a téma), az ne fogja vissza magát és a Múzeumok Éjszakáján - június 20., szombat - látogasson el 17 és 24 óra közt a Krea Alkotók Boltjába Esztergomban a Terézia u. 3. szám alatt és az emeleten megtalálhatja ezeket a kicsi házikókat. Persze ez a nap, ezen a helyszínen nem csak erről szól, hanem a földszinten Adamikné Szendrő Katalin festményei, saját készítésű ékszerei és dekorgumi babái tekinthetők meg, a gyerekek pedig elsajátíthatják a gyöngy karkötő készítés és a kavicsfestés rejtelmeit! Tehát összefoglalva tömören: mindenkit szeretettel várunk a Múzeumok Éjszakáján!

 

Balassa Bálint Múzeum

 

„Csodálatos Esztergom. Múltunk elfeledett kincsei.”

18 és 24 óra között a múzeum Látványtára eddig elfeledett kincseket, műalkotásokat és leleteket mutat be a látogatóknak.

19 és 23 óra között régészek, művészettörténészek, néprajzosok és restaurátorok mutatják be a kiállítás tárgyait, megismertetve a látogatókat Esztergom városának elfeledett történelmével.

 

MNM Vármúzeum

 

„Korokon átívelő rejtélyek. A kőbe vésett történelem.”

18 és 24 óra között legyél saját magad idegenvezetője, fedezd fel a várat, légy részese egy időn és téren átívelő kalandjátéknak! Közben zenével, mesével és izgalmakkal tarkított kiállításra invitálják a látogatókat a megújult Vármúzeumban.

 

Párkányi Városi Múzeum

 

21.30 és 24 óra között És ismét szól a tárogató, Vecserka Péter muzsikál

22 és 22.30 között keleti, orientális táncok; Amira Art Company időszaki kiállítások: Nyáry Éva festőművész Egyiptom című kiállítása

Állandó kiállítások Párkány történelméről (történelmi dokumentumok bemutatása)

Kézműves utca, teasátor, bőrműves foglalkozás, agyagozás…

 

Kákonyi Asztrik Kortárs Galéria

18 és 22 óra között Morelli Edit tűzzománc kiállítása

 

Geoda interaktív ásvány- és őslény kiállítás

 

18 és 24 óra között tárlatvezetés indul negyedóránként (kb. 15 fős csoportokkal) – aranymosás, ékszerkészítés, ásvány- és ősmaradványkutatás

 

Esztergomi Dzsámi

 

18, 20, 21.30 és 23 óra a Dzsámi történetét bemutató rendhagyó tárlatvezetés a középkori leírások alapján

18.30, 19.30, 21 és 23.30 a Salföldi Műhely 35 éve (válogatás egy színes alkotóközösség 35 év alatt összegyűlt, szövőszékre álmodott munkáiból, szövőszék-használattal egybekötve)

19 és 20.30 között múzeumpedagógiai foglalkozás felnőtteknek (Esztergom és a törökök)

18 és 24 óra között koktélkóstoló a Dzsámi Kávézóban

22 és 23 óra között egy kis Múzeumok Éji tánczene a Malombástya udvarán (a Tánckoktél Tánciskola táncosainak táncbemutatója és rövid tánctanítás a múzeumlátogatók részére (lapos sarkú, kényelmes cipő viselése javasolt az egyenetlen kövezeten)

 

Barta Gyula Galéria, Párkány

Tésztacsodák (Törökné Zajos Erzsébet száraztésztából készült alkotásai)

 

Bánhidy Képkeretezés és Galéria

 

Fotótörténet és gyakorlat

18 és 24 óra között tárlatvezetés indul óránként – idén ismét a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola ad otthont a programoknak, megelevenedik egy fényképezőgép-gyűjtemény, szakmai vezetéssel mutatják be az egyes darabokat. A képkeretező-műhelyben elfeledett fotótechnikák bemutatására kerül sor az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió gondozásában.

Az immár hagyománnyá vált fröccs és pogácsa mellett sötétedés utánra várjuk báró Bánffy Farkast, akivel – kapcsolódva az idei Múzeumok Éjszakája programsorozat erdélyi kulturális életet felölelő vonulatához – Orbán Balázs életéről, fotográfiáiról beszélgetünk halálának 125. évfordulóján.

 

Lipót terasz

Június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján a Live Guitar Project játszik 18.30-tól a Lipót-teraszon!

 

Extra kedvezmények:

 

A rendezvény hétvégéjén, június 20-án és 21-én a Múzeumkert Étteremben és Cukrászdában, a Prímás Pincében, illetve a Dzsámiban 5-10%-os kedvezményt biztosítanak a Múzeumok Éjszakája jegyet felmutató vendégeknek.

 

A Múzeumok Éjszakája belépőjegy ára 6-14 éves korig 400 Ft, 14 éves kor felett 800 Ft, amely a múzeumok és kiállítóhelyek programjain ingyenes vagy kedvezményes részvételre és az esztergomi kisvonat éjszakai járatán való utazásra jogosít.

A kisvonat útvonala és megállói:

Párkányi Városi Múzeum

Árok utca

Babits Mihály Emlékház

Duna Múzeum és a Megyei Levéltár

Balassa és Keresztény Múzeum

Dzsámi

Prímás Pince, Szent Adalbert Központ és a Bánhidy Galéria

Vármúzeum – OTP előtti buszmegálló (Rákóczi tér 4.)

Párkányi Városi Múzeum

(forrás)