Szamártárlat nyílik a Művelődési Házban
Kultúra
2015. jún. 11.

<p>A Múzeumok Éjszakája apropóján a Művelődési Házban tárlat nyílik az emberiség történetének egyik legfontosabb haszonállatáról, amelyet ugyan a szürke hétköznapokban általában negatív éllel emlegetünk, és pejoratív asszociációkkal aggatunk körbe, jelentőségéről azonban mégsem feledkezhetünk el. A kiállítást július 10-ig lehet megtekinteni.</p>

"SZAMÁRTÁRLAT

 

Az emberiség történetének alakulását is befolyásoló háziasított nagyemlősök sorában a szamár leginkább a szürke hétköznapok háziállata volt. A házi szamár a kereskedők, földművesek, kézművesek teherhordó állata volt, s ez a jellegzetes feladata mintegy hatezer éves történetében napjainkig megmaradt. Gyakran találkozhatunk szamárral a görög és a római mitológiában (Dionüszosz a termékenység, a szőlő és a bor istenének hátas állata volt). A szamár számos helyen szerepel a Bibliában, egészen pontosan százhuszonhétszer. Jézus szamara az alázat, a békés szándék, az önkéntes szegénység jelképe.


A szamár egészen a XX. századig megbecsült gazdasági állat volt, azonban társadalmi szempontból épp az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Európa nagy részén a tudatlansággal, butasággal és együgyűséggel azonosították nevét.


Bihari Kiss Endre 2003. szeptemberében 24 magyar művészt kért fel (festők, szobrászok, grafikusok), hogy alkotásaikkal segítsék az Első Magyarországi Szamártár megalakulását. 2003 decemberére elkészült Az Úr Lova című irodalmi és képzőművészeti antológia. A kiadványban írók, költők (Fekete István, Ady Endre, Körmendi Lajos, stb.) és jeles képzőművészek (Gyulai Líviusz, Somogyi Győző, ef. Zámbó István, Győrfi Lajos, Ferenczy Zsolt, Lévai Ádám, Jörgen-Meyer Larsen, fe Lugossy László, Mácsai István, stb.) alkotásain keresztül ismerhetjük meg e sokszínű állatot. A gyűjtemény 2004-ben országos kiállítás-sorozatra indult. A kiállítást e gyűjtemény anyagából állítottuk össze."

 

(forrás)