Diáknap és Balassa vers- és prózamondó verseny
Kultúra
2015. máj. 29.

<p>Május 29-én az esztergomi Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola egy napon rendezte meg hagyományos Diáknapját, valamint a szintén nagy múltra visszatekintő Balassa Bálint Vers- és Prózamondó Versenyt.</p>

A harmadik Diáknap rendezvényei 8 órától kezdődtek rendőrségi kutyás bemutatóval. Ezt követően a diákok osztályonként kétfelé váltak. Az egyik csoport az udvaron főzött, a másik a tanárok által szervezett akadályversenyen vett részt.

 

A tíz helyszínes versenyen összegyűjtött pontokat összesítették a főzőversenyen elért eredménnyel, melyet az iskola vezetősége és a szakács szakoktatók zsűriztek. Az első három helyezett tortát kapott jutalmul.

 

A vállalkozó kedvűek agyagkorongozhattak is.

 

Az osztályok közötti verseny végeredménye:

I.helyezett     11.C osztály
II.helyezett    10.D osztály
III.helyezett   11.D osztály

A Diáknap főszervezője Molnárné Porubszky Krisztina tanárnő volt.

 

A vers- és prózamondó verseny az iskola dísztermében került lebonyolításra 10 órai kezdettel. A 9-12. évfolyamos diákoknak egy Balassa-művet, illetve egy szabadon választott író vagy költő művét kellett előadniuk.

 

A versenyt Császár Renáta, az iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, a rendezvény szervezője nyitotta meg.. Beszédében köszöntette a zsűri tagjait: Szepesi Zsuzsanna költőt és pedagógust, Fehér Csaba költőt és Simon Tibor nyugalmazott tanárt valamint a verseny részvevőit.

 

Röviden ismertette a verseny menetét is: elsőként a Balassa verset szavalja el a kilenc résztvevő, majd a szabadon választott író vagy költő műve következett.

 

Ezt követően Meszes Balázs iskolaigazgató a verseny hátteréről beszélt. Elmondta, hogy a költő-katona nevét 2005-ben vette fel az iskola, a verseny ekkortól kerül megrendezésre. Az idei versenyhez kapcsolódva azt is kiemelte, hogy Balassa Bálint 1594 május 30-án hunyt el vérveszteség és vérmérgezés miatt az Esztergom-szentkirályi katonai táborban, miután Esztergom ostroma során egy ágyúgolyó mindkét combját megsebesítette.

 

A verseny eredménye:

 

1. helyezett: Ross Péter (Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Szakközépiskola)

 

2. helyezett: Krohn István (Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium)

 

3. helyezett: Bakos Lilla (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola)

 

Különdíj: Pathó Gyöngyvér (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola)

 

Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola

(forrás)