Jobbik: árnyék vetülhet Esztergomra a Kiskunfélegyházáról igazolt kabinetfőnök miatt
Közélet
2015. máj. 22.

<p style="text-align: left;">Névtelen e-mailben hívták fel a Jobbik figyelmét az ügyekre. Mi köze Kiskunfélegyházának Esztergomhoz? Valóban újra az országos média címlapjára kerülhet a város? Újabb botrányok a láthatáron a királyvárosban, vagy csak hangulatkeltés zajlik Romanek Etelka körül? Stámusz Andreával és Zentai-Plajner Zsolttal beszélgettünk.</p>

Hogyan jutottak el önökhöz a Romanek Etelka januárban kinevezett kabinetfőnökéről szóló hírek?

Zentai-Plajner Zsolt: Egy névtelen e-mailben  hívták fel a figyelmünket a kiskunfélegyházi történésekre. A levélben volt öt határozat, amit a kiskunfélegyházi testület hozott, amiben arról döntöttek a képviselők, hogy feljelentéseket tesznek egy bizonyos névhez köthető ügyekben. A levél kapcsán beszéltem az ottani polgármesterrel és jegyzővel is. Ők akkor még további két feljelentés megtételét helyezték kilátásba (azóta ez meg is történt). Elmondták, hogy ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, de... Azt is elmondták, hogy értesülésük szerint 4 ügyben a megyei rendőrség nyomozásba kezdett, egy ügyben pedig az adóhatóság folytat nyomozást. Hamarosan eldől, hogy lesznek-e konkrét gyanúsítottak.

Amennyit az országos sajtóból tudni lehet: 2014-ben a kiskunfélegyházi önkormányzati választásokon csúnyán lebőgött a 2010 óta a polgármesteri tisztséget betöltő, fideszes Kapus Krisztián. Romanek Etelka jelenlegi kabinetfőnöke a volt városvezető mellett töltött be jegyzői posztot a városban. Az új - Lezsákhoz köthető jobboldali városvezetésnek nem kellett. Ezek után hogyan került Esztergomba? Ismeretlenként merült mélyvízbe?

ZPZs: Azt csiripelik a kis rigók Kiskunfélegyházától Esztergomig, hogy a kabinetfőnököt talán rokonsági vagy valamilyen szoros elköteleződés  fűzi egy bizonyos egyházi személyhez. Pont arról a személyről lehet szó, akit Esztergomban a választások során Romanek Etelka kapcsán is emlegették, mint a háttérben álló „szürke eminenciást”, de az ő neve került elő korában már Meggyes Tamás kapcsán is.

A rokonsági vagy egyéb kapcsolati szálakat, a városi pletykákat nem tudjuk, és nem is akarjuk sem megerősíteni, sem cáfolni, hiszen ilyen adatokkal nem rendelkezünk. De ha így lenne, azt hiszem, az magyarázatul szolgálna arra, hogyan került a kabinetfőnök "ismeretlen, nem helyi lakosként" városunkba, ahol korábban mindig heves reakciót váltott ki, ha nem esztergomi polgár kapott a várostól munkalehetőséget. 

Kiss-Rigó László, Rétvári Bence, Kapus Krisztián - kampányátadó Kiskunfélegyházán (fotó: bacsmegye.hu)

Feltételezem, megkeresték polgármester asszonyt, hogy tájékoztatást kérjenek tőle. Biztos vagyok benne, feltették neki a kérdést, hogy tudott-e a kiskunfélegyházi ügyekről.

Stámusz Andrea: Természetesen átküldtük a birtokunkban levő anyagokat tanulmányozásra Polgármester Asszonynak. Kértük, hogy válaszát mindkét levelünk figyelembevételével küldje meg. Polgármester Asszony a másodjára átküldött kiegészítő anyagunkat - a 2 újabb feljelentés tényéről - nem látta, mert saját bevallása szerint nem olvassa a privát e-mail címére érkező e-mailjeit. Ez azért is érdekes, mert ez ideig 4 hivatalos levelet kaptam Polgármester Asszonytól, és mindet erről a privátnak nevezett e-mail címéről küldte. Úgy érzem, jogos a kérdésem, hogy hivatalos levelezést a képviselőkkel miért olyan e-mail címről folytat Polgármester Asszony, amelyen nem  olvassa a visszaérkező válaszokat?

Első levelünkre Polgármester Asszonytól írásban tájékoztatást kaptunk arról, hogy "az érintett személytől hivatalos írásbeli bejelentést arról, hogy nyomozást folytatnak ellene, nem kaptunk, tekintettel arra, hogy mindez ideig ő maga sem kapott semmilyen személyét érintő nyomozás megindításáról szóló hivatalos értesítést". 

Arról nincs tudomásunk, hogy az érintett alkalmazása előtt tájékoztatta-e Polgármester Asszonyt Kiskunfélegyházán 2014. október 29. és 2014. november 4. között készült jegyzőkönyvek tartalmáról.  Az ártatlanság vélelme megillet mindenkit, de az előzmények tükrében Polgármester Asszonynak érdemes lett volna meghallgatni a munkavállalót és a volt munkáltatót is.

A csütörtöki testületi ülésen ügyrendben kérdeztük ismét Polgármester Asszonyt, hogy kívánja-e a módosítani a megküldött válaszát és javasoltuk az érintett próbaidejének a meghosszabbítását addig, míg az ügyek mindenkit megnyugtatóan le nem zárulnak.

Exek: Kapus Krisztián volt polgármester, Endre Szabolcs volt jegyző

Elvárható lett volna, hogy Romanek Etelka "kitálaljon"? Hogyan kellett volna hozzányúlnia a témához? Főleg, hogy még konkrétumok sincsenek.

ZPZs: Az ártatlanság vélelme valóban mindenkit megillet. De egy városvezető sem engedheti meg, hogy vállalja azt a kockázatot, hogy kínos ügyekben kerüljön a média címlapjára a városa neve. Polgármester asszonynak adott a lehetőség, hogy megkeresse hivatalból az előző munkáltatót is, hogy hivatalosan tájékozódjon az alkalmazottja korábbi munkásságáról. Ha esetleg valamely ügyben a megalapozott gyanú közlésre kerül, akkor hivatalból meg kell indítani a méltatlansági eljárást. Ez nem csak a Polgármester nevét sározná  be, hanem ismételten az esztergomi botránytól lenne hangos az ország, ami városunkat megint rossz színben tüntetné fel. Ennek elkerülése végett mindent meg kell tennie, hogy teljes körűen tájékozódjon az ügymenetet illetően.

Fennáll a veszély hogy, ismét címlapokra kerüljön Esztergom? A jelenlegi önkormányzati kommunikáció szinte már megrögzötten a város pozitív imázsának kialakításán dolgozik.

Stámusz: Elképzelhető igen, hogy ismét címlapokra kerülünk. Ráadásul az azóta a kiskunfélegyházi testület által megtett újabb feljelentés, igen kínos témával, a prostitúcióval kapcsolatos. A pozitív imázs kialakításához felelősséggel tervezett, pozitív döntések sorozata szükséges a városi döntéshozók részéről.

Tesznek további lépéseket az ügyben a tájékoztatáson kívül?

Stámusz: Ismét hangsúlyozzuk, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Nem vagyunk nyomozóhatóság. Jelenleg várunk, és a továbbiakban is kérdéseket teszünk fel az ügyben illetékeseknek. Függetlenül attól, hogy lesz-e konkrét vádemelés valamelyik ügyben, Polgármester Asszony helyében utólag is érdemes lenne a kiskunfélegyházi hivatal vezetőit megkérdezni korábbi jegyzőjükkel kapcsolatos szakmai és emberi véleményükről (pl. munkatársakkal való kapcsolatának minőségéről).

 

További információk az ügyben:

 

(forrás)