Nézzen bele az esztergomi rendőrség éves beszámolójába, statisztikáiba!
Bulvár
2015. máj. 19.

<p>Elkészítette az Esztergomi Rendőrkapitányság éves beszámoloját, amelyben számot adnak a rendőrség 2014-es munkájáról. Esztergomban javuló tendenciákat látunk minden fronton: kevesebb a bűncselekmény, miközben egyre biztonságosabbak közterületeink.</p>

Legutóbb 2014. május 29-én került napirendre az esztergomi rendőrség beszámolója a közbiztonság helyzetéről. A most bemutatott összesítés szerint a rendőrség eredményessége az elmúlt évhez képest javult. A legfontosabb feladatokat, célkitűzéseket teljesítették a rendőrök: az előző évben sikeresen lezajlottak a választások, a rendőrség megtette a szükséges preventív intézkedéseket, illetve a közbiztonság fenntartásában is csupa pozitívumokról beszélnek a statisztikák. Esztergom a bűnügyi fertőzöttséget figyelembe véve normál kategóriába tartozik.

 

Ugyan az esztergomi rendőrség fennhatósága alá tartozó településeken a regisztrált bűncselekmények száma növekedett, az előző évit 30%-kal múlta fölül, viszont az elmúlt évekhez viszonyítva így is sokkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak az esztergomi rendőrök. A növekedés mögött elsősorban egy nyergesújfalui lakos tevékenysége áll, aki egy speciálisan választott bűncselekményt követett el lakóhelyén, ezzel pedig egyszerre 324 bűncselekményt valósított meg. Így nem a közterületeinket mérgezte „munkájával”.

 

Esztergom területén 1043 bűncselekményt regisztráltak, a 2013-ban mért 880-hoz képest itt is növekedés tapasztalható. Viszont a megelőző évekhez képest így is jóval kevesebb bűncselekmény történt a királyvárosban. A rendőrségi beszámoló szerint az emelkedés oka, hogy sikeresen felderítettek egy 220 rendbeli csalás és magánokirat-hamisítás miatt indult eljárást. Ha ezt levonjuk, máris javuló statisztikát kapunk.

 

Habár a város területén több bűncselekmény történt, a közterületen elkövetett, illetve a kiemelt bűncselekmények száma csökkent. A bűnözés súlypontjait továbbra is a lopások, betörések és rongálások adják. A kiemelt bűncselekmények közül külön megemlítik a szexuális vonatkozásúakat: a rendőrség 8 esetet regisztrált, és minden egyes alkalommal felderítették az elkövető kilétét. Legismertebb történet a Budai Nagy Antal utcai rém, aki többször támadt nőkre, először fojtogatta, majd próbálta őket megerőszakolni. A férfit a rendőrség rövid időn belül letartóztatta, azóta ítélet is született az ügyben, az elkövető első fokon 14 év letöltendőt kapott.

 

 

2013-ban 2 emberölés történt Esztergomban, 2014-ben a számot nullára redukáltuk. A testi sértés és a súlyos testi sértés statisztikái is minimális javulást mutatnak. Többször garázdálkodtak az esztergomiak 2014-ben (43-ról 48-ra emelkedett), kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárások száma viszont drasztikusan csökkent (10-ről 3-ra). Csupán egy esetben történt önbíráskodás a városban, 2013-ban még négyszer fordult elő hasonló eset. Kábítószerrel csupán két alkalommal éltek vissza az esztergomi lakosok.

 

A lopások számában számottevő változás figyelhető meg. A 2013-as 376-ról 2014-re 318-ra változott a mutató értéke. Ez 15,4%-os csökkenés. Kevesebb kocsit tulajdonítottak el a városban, ugyanakkor lakásbetörés is kevesebbszer fordult elő tavaly. Rongálás bűncselekmény miatt 16 esetben indult eljárás 2014-ben, az ezt megelőző évben viszont ez a szám még 29 volt.

 

A rendőrség nyomozási eredményessége is javult tavaly, a 2013-as 43,9%-os sikerességi mutatóhoz képest 10%-kal teljesítettek jobban a rend őrei 2014-ben. A beszámoló a csütörtöki testületin kerül a képviselő-testület elé.

 

Borítókép: police.hu

(forrás)