Az esztergomi vár a gyermekek múzeuma
Kultúra
2015. máj. 14.

<p>Júniusban beindul a felújított Vármúzeum, falai között életre kel az esztergomi Lovagregény, megelevenedik a török kori város mindennapi élete. Az osztályok és csoportok továbbra is kedvezményesen veheti igénybe a múzeum szolgáltatásait.</p>

 

Újra várja diák látogatóit a királyi palota!

 

Megújult, interaktív, kiállító tereinkkel és különleges múzeumpedagógiai programkínálatunkkal várunk minden kicsit és nagyot! Osztálykirándulásra, rendhagyó történelemórákra, csapatépítő  tréningre  egyaránt  ajánljuk múzeumpedagógiai foglalkozásainkat! (www.varmegom.hu)

 

Tisztelt Pedagógusok!

 

Szeretettel meghívjuk Önöket az idei évben is megrendezésre kerülő Kalandvár - Szulejmán szultán kincse címet viselő programunkra (2015. június 5. péntek 9.00). Rendhagyó módon most kissé elszakadunk az Árpád-kortól és egy izgalmas és kalandos török kori felfedezőútra invitáljuk az alsó tagozatos kisdiákokat. A kalandvár keretén belül a gyerekek találkozhatnak Szulejmán szultánnal, a híres hadvezérrel, félelmetes harcosaival és gyönyörű háremhölgyeivel. A tavalyi évben Múzeumpedagógiai Nívódíjjal jutalmazott programunk, idén új lendületet kap. Az eddigiektől eltérően több izgalommal, meglepetéssel és különleges fejtörő feladatokkal készültünk, melyek segítségével a legkisebbek is megismerhetik az esztergomi török kori emlékeit, megismerked hetnek a korra jellemző szokásokkal és vallással és testközelbe kerülhetnek a korszak legfontosabb szereplőivel. Programunkba az idei évben is fontos szerepet játszanak az esztergomi múzeumok, így az  Esztergomi Dzsámi, a Keresztény Múzeum, az MNM Balassa Bálint Múzeum és az MNM Esztergomi Vármúzeuma.

 

Új év, új élmény - kihagyhatatlan és különleges! Szeretettel várjuk Önt és csapatát.

Jelentkezés: Szakálos Évánál, a 0620/4390637-es telefonszámon, 4-8 fős csapatokkal . A részvétel a programon ingyenes.

 

Üdvözlettel,

Prantner Ivett Rita és Szakálos Éva múzeumpedagógusok

 

 

Gyereknapi programok az MNM Esztergomi Vármúzeumában!

 

Esztergomi Lovagregény

 

„Eltelt egy év. A tél tavaszba fordult, a tavasz nyárba, a nyár újra télbe, a tél átugrotta a tavaszt meg a nyarat és egyenesen őszbe csavarodott. Mígnem egy napon„."

 

Szent Iván havának első napján, mikor a nap első sugarait rózsaszínűre festik a láthatárt, a Királyi Vár megnyitja kapuit, s a büszke várnép átható lelkesedéssel várja a betérő ifjú apródokat és szépséges hölgyeket. Izgalmas utazás a középkori vár termeibe, ahol az ide érkező fiatal lovagjelöltek megtapasztalhatják, milyen volt az élet a középkori várakban, hogyan éltek e sötét falak közt a dicső múlt neves királyai és királynői. A Vár udvarán e jeles küldöttség megismerkedhet a középkor rettegett fegyvereivel, visszautazhat a láncinges és páncélos lovagok korába, s megnézheti mit is rejt egy középkori lovag „utazóládája". És miután már minden jeles ifjú felkészült s elérkezett a várva várt idő, elkészítheti saját pajzsát, melyet személyre szabott címerrel díszít, s a vár hölgyei igazi díszes menetben, udvarhölgyi sipkájukban távozhatnak a Királyi Vár óvó, védő falai mögül.

 

Az MNM Esztergomi Vármúzeuma 2015. június elsején megnyitja kapuit a gyerekcsoportok előtt. A programok 8:00-16:00 közt vehetőek igénybe, előzetes bejelentkezés Szakálos Évánál, a 0620/4390637-es telefonszámon. A programok díja: 400 Ft/fő, kézműves foglalkozással 600 Ft/fő.

 

Igényelhető  fogialkozások:

 

„Hős lovagok, elbűvölő hercegnők" - Élet a középkori udvarban 6-13 éves korig

 

Szeretnéd megtudni, hogyan harcoltak és éltek a középkori lovagok? Megismerkedhetsz a lovagokkal, megtudhatod mik azok a lovagi erények, és hogy hogyan töltötték a páncélos vitézek a „szabad napjukat". Végigjárjuk a tereket, melyekben a király és a királynő töltötték minden napjaikat, emellett pedig a lányok beleshetnek az udvarhölgyek életébe. (Igény szerint kézműves foglalkozással)

 

Isteni mesterek, mesteri építészek - Egy kápolna Isten dicsőségére 14-18 éves korig

 

Az európai szintű koragótikus építmény kialakulásának és kapcsolatainak körülményeivel ismerkedve tekintjük át III. Béla lovagkirályunk korát és az esztergomi vár átépítésének egyes fázisait. A történelmi tények áttekintése után térünk rá a korszak remekművének számító Várkápolna művészettörténeti elemzésére, mely esetében a kutatás sokkal több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad...

 

 

Osztályok,csoportok figyelmébe ajánljuk! Látogassanak meg minket kedvezménnyel!

 

A muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezmén yeket a 194/2000. (XI .24.) Korm . rendelet szabályozza.

 

Díjtalanul látogathatják a muzeális intézmények állandó kiállításait az Európai Gazdasági Térség állampolgárai (a továbbiakban: EGT-állampolgár) minden hónap egyik hétvégéjének a muzeális intézmény által meghatározott napján, amennyiben a 26. életévüket még nem töltötték be. A muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait 50%-os kedvezményes belépődíj fizetésével látogathatja az EGT-állampolgár a 6. életévének betöltésétől 26. életévének betöltéséig. A Magyar Köztársaság állami ünnepéről szóló 1991. évi VIII. törvény 1. §-ában meghatározott nemzeti ünnepeken, állampolgárságra való tekintet nélkül a muzeális intézmények kiállításai díjtalanul látogathatók.

 

Utazási kedvezmény kulturális intézmények látogatása esetén:

Az országos múzeumokat, így a Magyar Nemzeti Múzeumot, valamint annak esztergomi Filiáléit is kedvezményesen látogathatja meg. Az általános iskolák, szakiskolák, szakmunkásképző iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói csoportosan, díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathatják (nem kifejezetten diákigazolványhoz  kötött  kedvezmény).

 

2015. május 6-a után visszaigazolt fogadónyilatkozatot a MÁV-START Zrt. nem fogad be a 2015. május 05-16 és 2015. október 01-10 közötti napokra (Opera Kaland időszaka).

 

Esztergom Vármúzeum GUIDE@HAND mobil alkalmazás a kultúra szolgálatában

 

Az Esztergom Vármúzeum GUIDE@HAND alkalmazása, ami a MTA SZTAKI és a MNM Esztergomi  Vármúzeumának közös fejlesztése,  lehetővé  teszi  az Ön számára, hogy  már az otthon kényelméből  is megtervezhesse esztergomi utazását.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Filiáléit: a MNM Balassa Bálint Múzeumát, a Babits Mihály Emlékházat és a MNM  Esztergomi Vármúzeuma kiállításait, tereit ismerheti meg. Fedezze fel az alkalmazás menürendszerét, amelynek  használatával  könnyen tájékozódhat az intézmények szolgáltatásairól, megközelíthetőségeiről.  Információkat  kaphat  időszaki kiállításaikról, rendezvényei kről.

 

A helyszínen a MNM Esztergomi Vármúzeum belépőjegyének megváltásakor egy kódot kap a belépő jegye mellé. Ez a kód a Királyi Palota területén található extra információk, elérésére szolgál. A kapott kódot a mobil alkalmazás főmenüjében  található  "További  menüben"   az   "Aktiválás" almenüjébe kell beütni,  ami után elérhetővé válnak a további tartalmak, történelmi érdekességek, szakmai anyagok, különleges középkori receptek, amiket akár a Vár udvaron egy padon ücsörögve, vagy a Várkávézóban egy finom kávé, üdítő elfogyasztása közben is elolvashat. A kiállítás tereiben QR kódokkal ellátott tárgyak izgalmas történetei hez a QR kódok leolvasásával juthat  hozzá.

 

Mindehhez egy okostelefonra van szüksége és arra, hogy a múzeumba érkezésekor letöltse ezt a páratlan idegenvezető alkalmazást. Ha nincs önnél okostelefon, ez sem jelent problémát, hiszen a múzeum táblagép kölcsönzést tesz lehetővé az Ön számára és kényelmének biztosítására.

 

Tetszett Önnek? Érdekesnek találta? Közösségi portálokon egy kattintással oszthatja meg barátaival, ismerőseivel az itt szerzett élményeit.

 

Fedezze fel múzeumainkat!

Kellemes időtöltést kívánunk: irány a Vár!

 

Esztergomi Vármúzeum

 

(forrás)