Bemutatkoztunk Sankt Pöltenben - a Keresztény Múzeum vendégkiállítása
Egyház
2015. máj. 11.

<p class="lead">A „Mesterművek az esztergomi Keresztény Múzeumból” (Meisterwerke aus dem Keresztény Múzeum Esztergom) című tárlatot 2015. május 9-én, szombat délután 4-kor nyitotta meg Erdő Péter bíboros és Klaus Küng megyéspüspök.</p>

Fotó: Mudrák Attila

 

Az Egyházmegyei Múzeum meghívására néhány kiemelkedő kincstári és könyvtári tárggyal kiegészítve összesen 101 műalkotással mutatkozik be Alsó-Ausztria tartományi székvárosában az Esztergomi Keresztény Múzeum.

Erdő Péter bíboros örömét fejezte ki a közös osztrák-magyar történelmünk során mindig jól működő osztrák-magyar egyházi kapcsolatok miatt, amelyet ez a kulturális esemény is jelez és elmélyít. Az esztergomi bazilika és építéstörténete, a múzeum alapítójának, Simor János hercegprímásnak a kortárs művészekhez fűződő személyes kapcsolatai számos példát szolgáltatnak a szoros művészeti kapcsolatainkra. A sokszínű tárlat  ízelítőt ad az állandó kiállítás gazdagságából.

 

Fotó: Mudrák Attila

 

 

Klaus Küng püspök elmondta, hogy különösen a rendszerváltás óta érdeklődéssel figyeli a magyarság sorsát, érzi azt a közös „nyelvet”, mely a művészet, a festészet, a zene eszköztárán keresztül a kölcsönös megértést biztosítja különösen a keresztény tematikán belül. Liturgikus tárgyak, értékes festmények üzenetében a minőség és a szépség összhangja nyilvánul meg, s a harmónia elmélyíti a hitet a szemlélőben.

 

Fotó: Mudrák Attila

 

A vendégeket az egyházmegyei vagyonkezelő, a tartomány elöljárója és a város polgármestere személyes hangú beszédben köszöntötték. A kiállítás koncepcióját Wolfgang Huber múzeumigazgató ismertette, majd Kontsek Ildikó esztergomi múzeumigazgató asszony vezette végig a vendégeket a metszetek, festmények, szobrok, hímzések, könyvek között. A megnyitót Dombó Dániel vezetésével a bécsi Cantus Arcis kórus műsora tette még emelkedettebbé.

 

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg Sankt Pöltenben.

 

Forrás: Keresztény Múzeum/Magyar Kurír

(forrás)