Esztergomból indult Magyarország körüli útjára Ternován Zoltán
Kultúra
2015. máj. 8.

<p>16 nap alatt tervezi Magyarországon bejárni a kijelölt útvonalat a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság nevében Ternován Zoltán, aki maga is a betegségtől szenved.  A figyelemfelkeltő biciklitúra első állomása május 8-án Esztergom volt, a start előtt Ternován a bazilika előtt készült videóüzenetet publikált, melyben arra buzdította sorstársait, hogy soha ne adják fel.</p>

A sclerosis multiplex világnapja május 23-án lesz, az ehhez kapcsolódó mostani kerékpáros akció célja, hogy a május 8-ai esztergomi startállomás után következő állomásokon Ternován Zoltán megjelenésével az érintettek mellett a szélesebb közönség figyelmét is felhívják a sclerosis multiplex betegségre. A túra tehát Esztergomból indult május 8-án reggel, majd a Duna mentán folytatódik Győr felé, május 10-én többek között Szombathely, Zalaegerszeg, Kaposvár érintésével Pécsre érkeznek Ternovánék. Ezután a tervek szerint május 15. után egyebek mellett Baja, Szeged, Hódmezővásárhely és Békéscsaba következik, s az utolsó szakaszon május 17. után többek között Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Mezőkövesd, Tiszafüred, Szolnok, Kecskemét és Budapest várja a figyelemfelkeltő akció résztvevőit.

 

A sclerosis multiplex - a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség –  elszenvedői különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek, mert a betegség, melyre egyelőre nincs gyógymód,  fizikai, mentális és esetenként pszichiátriai problémákat is okozhat, így a betegek életminősége is jelentősen megváltozhat. Az SM világnap illetve ez a mostani akció is elsősorban a betegségben szenvedőknek kíván támaszt, buzdítást adni, de a szervezők, ahogy minden évben, úgy most is a beteggel kapcsolatba kerülő rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek ajánlja az ismeretterjesztés, tanácsadás, közösségépítés ezen formáját. 

 

A Ternován Zoltán vezette mostani megmozdulás promóciós videója itt látható:

 

(forrás)