Díjat alapítanak Horváth Piroska emlékére
Kultúra
2015. ápr. 24.

<p>A Környezetkultúra Egyesület olyan fiatalok jelentkezését várja, akik elkötelezettek a környzettudatos életmód iránt, illetve a fenntarthatóság jegyében aktívan tesznek és cselekednek.</p>

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület vezetősége úgy határozott, hogy a közelmúltban elhunyt alapító tagja, Horváth Piroska emlékére díjat hoz létre, amely a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot hivatott népszerűsíteni, elismerni.

 

Horváth Piroska az elsők között kezdett térségünkben környezeti neveléssel foglalkozni, pedagógusként és magánemberként is ezt a szellemiséget képviselte és tanította, példát mutatva környezetének. Nem törekedett hírnévre, ahol szükséges volt és lehetősége adódott, végezte a dolgát, segített ahol tudott. Példáját azért is követendőnek tartjuk, mert mutatja, hogy nem csak a verseny, a hírnév jelent értéket, hanem a rendszeres, másokat szolgáló hétköznapi tettek is. A környezetvédő mozgalmak egyik legfontosabb jelszavát: "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" - Horváth Piroska munkásságával, életmódjával tökéletesen megvalósította.

 

A „Horváth Piroska díj” a környezettudatos fiatalokért szól, kivitele egy tűzzománc plakett (10 - 15 cm átmérő), amit 13 - 18 év közötti fiatalok kaphatnak, 1 évben egy fiatal. Június 5-én kerül kiosztásra (ami Horváth Piroska születésnapja, de egyben a Környezetvédelmi Világnap is). A díjazás helyszíne a Duna Múzeum, a díj odaítélését szakmai zsűri végzi.

 

A díjat valamilyen a környezetért végzett tevékenységért lehet kapni, például: - környezet- vagy természetvédelmi akció szervezése, - meghirdetett akcióban aktív, eredményes részvétel, - a környék környezetvédelmi problémáiról vagy értékeiről felmérés készítése (pl. fotósorozat, a képekről leírással), - ismeretterjesztő dolgozat írása környezetvédelmi témában (pl. légszennyezés, hulladékprobléma, vízhasználat, energiahasználat, életmód, felkészülés a klímaváltozásra, stb.), - ismeretterjesztő dolgozat írása természetvédelmi témában (pl. vizes élőhelyek, barlangok, védendő, veszélyeztetett fajok, stb.), - az iskolában vagy az otthoni környezetben terjesztett, környezeti tudatosságot népszerűsítő diákújság vagy weblap szerkesztése, - egyéb, a környezettudatosságot népszerűsítő cselekmény, ami példaértékű a díjra jelölt környezetében.

 

A díjra jelölhet az iskola, illetve tanári vagy diákközössége is. Egy intézményből több jelöltet is be lehet nevezni. Küldje el a tanuló nevét és rövid leírást az elvégzett tevékenységről, és a tevékenység dokumentálását (fotó, dolgozat, felmérés eredménye, stb) Ha a jelölt fiatal munkáját pedagógus segítette, akkor a tanár szerepét és nevét is meg kell adni.

 

A jelölés beküldési határideje: 2015. május 15.

Beküldési cím: info@kornyezetkultura.hu vagy az egyesület postacíme: Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 2500 Esztergom, Pf. 334.

(forrás)