Előadás az Esztergom-kenyérmezői hadifogolytáborról
Kultúra
2015. ápr. 10.

<p>Miklós Tamás, esztergomi történész előadását a katolikus egyetemen tartja április 15-én a világháborús centenárium második évében.</p>

Az Esztergom-kenyérmezői hadifogolytáborról szóló előadást a Magyar-Lengyel kapcsolatok az első világháborúban c. rendezvényen lehet meghallgatni. 2014-18 között a történésztársadalom világszerte az első világégés eseményeire emlékezik, a centenárium alkalmából országszerte rendeznek konfernciákat, adnak ki köteteteket.

 

1914-1918 között a Kis Strázsa-hegy környékén fekvő katonai gyakorlótéren terült el az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora. A járványok számos áldozatot szedtek lakói közül, akiket tizenegy temetőben helyeztek nyugalomra. A táborokban megforduló foglyok létszámáról nem tudni pontos adatokat, de az egyes kutatások szerint az állandó létszám elérte a 100 ezret, az óvatosabb és reálisabb becslések viszont 100 000 ezer főre taksálják a táborokban megfordulók összlétszámát. Idén Tokodon avattak világháborús emlékművet a táborban elhunytak emlékére.

 

(forrás)