Gőzerővel folyik a Csalamádé temető felújítása
Kultúra
2015. ápr. 3.

<p>Három évvel ezelőtt került a temető felújításával kecsegtető ötlet az önkormányzat elé. 2015 elején kötött megállapodást a város a felújító céggel, márciusban kezdődtek el a munkálatok. Az ígéretek szerint nyáron már a megújult Hősök Kertjében sétálhatunk. Most körbenéztünk a területen.</p>

 

Még 2012 decemberében került az ügy a képviselő-testület elé, az egykori temető (2008-tól közpark) akkor már évek óta pocsék állapotban volt, gondozás nélkül, elhanyagolva pergette az idő kerekét. Ez a körülmény mindig is jellemző volt Esztergom perifériára sodródott temetkezési helyére, már az 1920-as években is rendszeresen említést tesznek a gyatra miliőről. Az 1930-as években ugyan kisebb változások történtek, kerítést építettek köré, illetve fásítás kezdődött a temetőben. A katonai emlékmű 1946-ban készült el, az első világháború áldozataira emlékező keresztet pedig később az ’56-os Szövetség állítatta.

 

 

A testület akkor hozzászólás nélkül, egyhangú döntéssel elfogadta az előterjesztést, hogy a „sírkertet” használatba adják a Tizennégy Oroszlán Kft.-nek, a cég a későbbiekben meg is vásárolta volna a temetőt. A megújuló köztér a Hősök Kertje nevet vette volna fel, 2013. május 9-én pedig már fel is avatták volna, utóbb az időpont 2014. szeptember 29-re módosult.

 

 

Később megállapították, hogy mivel a terület az önkormányzat tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartozik, ezért a temető tulajdonjogát Esztergom nem adhatja át a Kft.-nek, ellenben a gondozásra és a tér rendbe tételére köthet megállapodást a város.

 

2014-ben Lux Éva, a Főépítészeti Iroda munkatársa lapunknak azt nyilatkozta, hogy a felújítás a megállapodásban foglaltak tisztázása miatt húzódik, mivel nem csak a park, hanem az emlékművek rekonstrukciója is benne foglaltatik a szerződésben, továbbá abban szerepel a park fenntartásának és gondozásának kérdése is.

 

 

A Tizennégy Oroszlán Kft. felszámolás alá került, ezért tovább csúszott a szerződés megkötése, így a munkálatok sem kezdődhettek el. 2014. december 11-i testületin végül megszületett a várva várt megállapodás. A cég helyét egy szlovák székhelyű vállalkozás vette át, az Orion Consulting s.r.o.

 

 

Végül Romanek Etelka, valamint a Máriaföldy Péter Miklós, az Orion Consulting s.r.o. képviselője 2015. január 16-án írták alá a Csalamádé temető felújításáról szóló szerződést.

 

Ennek keretében a felújítás költségeit a „Békességszerzők és Béke” Orosz Föderáció Alapítvány állja, amelynek képviselői tavaly év végén jártak már Esztergomban, ők finanszírozták továbbá a Sötét kapu tövében felállított Mindszenty szobrot, illetve a tokodi első világháborús emlékművet is. A közös pont minden beruházásban, hogy a magyar és az orosz kapcsolatok elmélyülését szolgálják a kollektív emlékezés révén. Ugyancsak ezt a közeledést szimbolizálja majd a Csalamádé temető centrumában felállítani kívánt emlékmű is. A munka jelenleg is gőzerővel folyik.

(forrás)