Eltűnt a pallos a városháza erkélyéről

Eltűnt a pallos a városháza erkélyéről

2015. 04. 01. 16:08

Önből milyen emlékeket hoz elő a Széchenyi tér felett lebegő pallos? Mit gondol, visszakerül még valaha eredeti helyére a süllyesztőből? Utánajártunk, mi történt a város egykori pallosjogát jelképező karddal.

 

A városháza erkélyéről előre meredő hosszú egyenes kard pár hónapja eltűnt a Széchenyi téren sétálók feje felől. Eredetileg a halálos ítélet kiszabására és végrehajtására kiterjedő joghatóságot jelképezte a rendi Magyarországon. A ma (képen) látható 1783-as eredetijét a Balassa Bálint Múzeum őrzi, a nemrégiben leszerelt szablyát tartó kart az 1990-es években helyezték ki, tisztelegve a jelkép jogtörténeti jelentősége előtt. Régebben jeles napok alkalmával (március 15-én, október 23-án) költeményt szavaltak az erkélyen, ilyenkor az önkényuralom elleni küzdelmeket juthatta a hallgatóság eszébe a kard.

 

A 2000-es években Meggyes Tamás polgármestersége alatt kissé módosult jelentéstartalma, a nép száján és a fórumozók írásai nyomán a despotikus, elnyomó hatalom szimbolikus megtestesüléseként tűnt fel. Az utóbbi években nem sok vizet zavart a jelenléte, az elnyomással párosult konnotációja háttérbe szorult, így nem is szúrhatott szemet a város főterén kószálóknak. Mára leszedték az erkélyről, városházi információink szerint viszont nem tűnt el örökre, csupán rozoga állapota miatt került le az erkélyéről.

 

2015. 04. 02. 12:39

És én még azt hittem, ez az egész csak ÁPRILIS ELSEJEI VICC! Meglepett
 

2015. 04. 01. 21:56

Köszönöm az információt, mert már én magam is kezdek összeesküvéselméleteket gyártani! Mert a fideszesekről már mindent el tudok képzelni!! Hiába no , már itt tartok!

 

2015. 04. 01. 20:02

Hmm... Pedig még Tétényi alatt vették le onnan a pallost. Zavarban van És ahogy minap néztem, lassan az erkélyt is le kelllene, mielőtt ráesik valakire. Meg az egész házat...


2015. 04. 01. 16:50

Szerintem, a valamikor volt  kiváltságát akarják elfeledtetni! Hiszen ha annyira rozoga lenne, akkor azt néhány tízezer forintból helyre lehetne állítani, hogy mindenkinek jelezze mindenkoron, hogy ennek a városnak fontos szerepe volt! De miként a Rákosi időkben még a nevét is el akarták törölni, úgy most a fideszhatalom idején,ismét elakarják jelentékteleníteni ezt a várost! Büntetésül az elmúlt négy év ellenszegüléséért! Legszembetűnőbb bizonyítéka, a jelenlegi polgármesternő, akiről megválasztása óta nem hallottam semmit! Úgy tűnik, nem sok vizet zavar, a kormány nyugodt lehet felőle, mert hűséges kiszolgálója a fidesznek! Csak a várost nem igazán szolgálja! És nehogy megint azt mondja valaki, hogy ezt is Tétényinek köszönhetjük, mert azt nem veszem komolyan!