Eltűnt a pallos a városháza erkélyéről
Helytörténet
2015. ápr. 1.

<p><span>Önből milyen emlékeket hoz elő a Széchenyi tér felett lebegő pallos? Mit gondol, visszakerül még valaha eredeti helyére a süllyesztőből? Utánajártunk, mi történt a város egykori pallosjogát jelképező karddal.</span></p>

 

A városháza erkélyéről előre meredő hosszú egyenes kard pár hónapja eltűnt a Széchenyi téren sétálók feje felől. Eredetileg a halálos ítélet kiszabására és végrehajtására kiterjedő joghatóságot jelképezte a rendi Magyarországon. A ma (képen) látható 1783-as eredetijét a Balassa Bálint Múzeum őrzi, a nemrégiben leszerelt szablyát tartó kart az 1990-es években helyezték ki, tisztelegve a jelkép jogtörténeti jelentősége előtt. Régebben jeles napok alkalmával (március 15-én, október 23-án) költeményt szavaltak az erkélyen, ilyenkor az önkényuralom elleni küzdelmeket juthatta a hallgatóság eszébe a kard.

 

A 2000-es években Meggyes Tamás polgármestersége alatt kissé módosult jelentéstartalma, a nép száján és a fórumozók írásai nyomán a despotikus, elnyomó hatalom szimbolikus megtestesüléseként tűnt fel. Az utóbbi években nem sok vizet zavart a jelenléte, az elnyomással párosult konnotációja háttérbe szorult, így nem is szúrhatott szemet a város főterén kószálóknak. Mára leszedték az erkélyről, városházi információink szerint viszont nem tűnt el örökre, csupán rozoga állapota miatt került le az erkélyéről.

 

(forrás)