II. Húsvéti Sonkaszegő Fesztivál
Kultúra
2015. márc. 31.

<p>Húsvét alkalmával a bazilikában Erdő Péter celebrál szentmisét április 4-én és 6-án. Az ünnepélyes sonkaszegésre vasárnap délután kettőkor kerül sor. A nagyszínpadon pedig szombattól hétfőig várják programokkal az érdeklődőket. Lesz Gasztro utca, Kézműves sétány, illetve interaktív gyereksziget is.</p>

 

 

"Húsvéti Sonkaszegő Fesztivál Esztergomban

 

A város és az Esztergomi Bazilika is méltóképpen készül a keresztények legnagyobb ünnepére, a Húsvétra: a résztvevők alkalmat találhatnak megtapasztalni a feltámadás ünnepének belső örömét, és fordulhatnak a külső vidámság, a népi hagyományokat megelevenítő vásári forgatag feléegyaránt. 

 

A Bazilikában nagyheti szertartások, a Prímás Pince mellett pedig húsvéti sokadalom várja 2015.április 4. és 6. között az ide érkező vendégeket. A keresztény hagyományok mellett, a húsvéti népszokások is megelevenednek a rendezvény 3 napja alatt, melyhez interaktív kézműves programok és tematikus gyermekprogramok is csatlakoznak a hosszú hétvégén.

 

A rendezvény hivatalos megnyitóját Romanek Etelka, Esztergom Város polgármestere tartja nagyszombaton 19:45-kor. Húsvétkor véget ér a nagyböjt és egyben a hústól való tartózkodás. Erre utal az ünnep magyar neve és erre utal a fesztivál nagyszínpadán vasárnap 14:00-kor kezdődő sonkaszentelés és sonkaszegés.

 

A húsvéti ételek, a sonka, a kalács, a torma, a tojás füles kosarakban történő húsvét vasárnapi megszentelése régi népi hagyomány, amely Jézus csodálatos kenyérszaporítására és az utolsóvacsorára utal. Húsvéttal a nagyböjtöt jellemző elmélyülés és lemondás időszaka után a feltámadás, a tavasz és azélet örömének ünneplése kerül előtérbe.

 

A nagyszínpadon számos hazai és külföldi sztárvendéggondoskodik arról, hogy a tavalyi évhez hasonlóan mindenki megtalálhassa a kedvére valót. Szombaton Dani bohóc, a Triász, Török Ádám,Neoton és Abaházi Csaba lép színpadra.Vasárnap Pulzus gyermek műsor, a Twinnerek (Ikrek), a Nyughatatlan, a Maszkura és Tücsökraj, valamint a Balkán Fanatik szórakoztatja majd a közönséget. Húsvét hétfőn a Rockforse gyerek zenekar, a jó Laci betyár, Bódi Csabi, Monita, Varga Viktor ésPéter Sramek, valamint a ZENEkar zárja a rendezvény utolsó napját.

 

A Prímás Pincében bebarangolhatja a Kárpát-medence borvidékeit, s száznál is több bort kóstolhat. Vasárnap és hétfőn ünnepi büféebéddel és szakképzett óvónővel várjuk a családokat. A Gasztro utcában nagyszerű séfek, különleges ételek, a kézműves sétányon tradicionális népiiparművészek, a gyermekszigeten és a rendezvény egész területén pedig interaktív programokvárják az ide látogató közönséget. A rendezvény ingyenesen látogatható.

 

Aki a hosszú böjt után testi és lelki felüdülésre, kikapcsolódásra vágyik, jöjjön Esztergomba, mertszeretettel vár minden vendéget Esztergom Városa, az esztergomiak, és a szervezők!

 

Nemes Party Team Kft.

Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ"

(forrás)