Tétényi Éva kiállítása Esztergomról Gödöllőn

Tétényi Éva kiállítása Esztergomról Gödöllőn

2015. 03. 20. 16:31

Művész(k)arcok címen kiállítás nyílik az egykori városvezető munkáiból.

Tétényi Éva rajzaiból nyílik kiállítás a gödöllői polgármesteri hivatal I. emeleti folyosógalériájában. Építészmérnökként számos műemlék-felújítást, lakóházat és középületet tervezett, neve azonban Esztergom (független) polgármestereként vált ismertté. Most alkotó művészként mutatkozik be, s „város-portréit” ismerheti meg a nagyközönség.

 

2015. 03. 25. 1:05

 

a főépítész az Ő irányításával járt el

 

Vagyis megbízott irányítja a megbízót. Vicces szerződés, valójában siralmas.

 

 

 

2015. 03. 25. 0:54

       A beruházási döntések, megbízások, szerződéskötés, kötbérezés, tervezés, felelős tervező, statikus tervező, szakhatóságok (rengeteg, pl. vízügy, környezetvédelem vs. árterületre építkezés), földhivatal, engedélyek, dokumentumok kiadása, tervtanácsok, Főépítész Iroda és Építéshatósági Iroda (Lux Éva, Faragóné Godó Márta, Tóth József, Sipos, Tétényi főépítészt nem találtam), tervzsűri, építéshatósági engedélyezési eljárás, munkaterület átadás, bontási engedélyek, kivitelezők, tervezői, szakfelügyeleti művezetés, műszaki ellenőrök, átadás-átvételi eljárás, használatbavételi eljárás, hiánypótlások, építési napló, és a többi. Ezek egymástól jól elkülönített és meghatározott építész szakmai tevékenységek és felelősségek, azért, hogy a hibák és a felelősök feltárhatók legyenek. Ebből jószerivel csak a szeretgomon jelentek meg tárgyilagosnak tekinthető részletek, ami önmagában nonszensz.

      Azért mert valakinek, valaki, valamiért nem szimpatikus, nem lehet ennyi szaktevékenységért egyetlenként hibáztatni, azért mert építészként megbízási szerződése volt Meggyestől. Fel is adom, mert itt tárgyilagos érvelés, tudásanyag nélküli, személyeskedő politikai köpködőverseny folyik, még egy kiállítás megnyitó kapcsán is.

2015. 03. 24. 17:26

Nem mindegy? Te hiányoltad Tétényi műveinek kiállítását, pedig tele van velük a Meggyes-korszak.

2015. 03. 24. 16:58

Az élményfürdő mennyi hasznot hozott a városnak?

Én úgy tudom,hogy évekig 100 milliót pumpáltak bele,az adófizetők pénzéből.

Kinek az ötlete volt,hogy legyen nálunk élményfürdő?

Már csak a Disneyland-park hiányzik a városnak.

2015. 03. 24. 16:54

A tervező felelőssége ,mindenért ő felel!

2015. 03. 24. 11:04

Építész szakmai hiányosságok? Kapásból az élményfürdő kapcsán százmilliós építész szakmai hiányosság volt, hogy oda építették a kazánházát, ahová felépítették, aztán százmillióért költöztethették át máshová a telken belül. Nem tudom ez kinek a hibája, talán nem a politikáé, hanem a szakmai oldalé. Akkor a mélygarázs építése árterületre - milyen tervtanácson ment át egy ilyen őrület? De ugyanez a Regia Civitas, aminél Tétényi egyszerre volt jelen tervtanácsi oldalon és a beruházói oldalon is főépítészként, és százmilliós károkat okozott a Bástya áruház tulajdonosainak és a városnak is. Vagy az nem építész szakmai dolog, hogy nem tervezünk épületet a szomszéd telkére?

2015. 03. 24. 2:06

A tervtanács tagjaként milyen építész szakmai hiányosságok merültek fel az említett épületek terveinek zsűrizésével kapcsolatban? Konkrétumot erről még nem sikerült olvasnom, csak olyan általánosságokat amelyek nem a tervzsűrire tartoznak. Pl.: Ha az építtetőnek nincs pénze, vagy elfogy, befejezetlen, ronda az épület, üzleti terv, megtérülés, a kivitelezés minősége, ilyesmi nem tárgya ennek a szakértői tevékenységnek. A szintén említett szakértői díjazás sem magas, tekintettel a Mérnöki Kamara által évenként közzétett javasolt szakértői díjazásra, mert kb. ezen időszakban ennél sokkal magasabb tervzsűrizési díjak voltak ahol én dolgoztam. 

2015. 03. 23. 6:24

Ha nem végezte jól a dolgát miért foglalkoztatta Meggyes?

Meggyest a választópolgások többségének a jóvoltából kaptuk a nyakunkra,Tétényit Meggyes foglalkoztatta,ő nevezte ki arra  a posztra.

Nem kell 7 év,hogy kiderüljön valakiről mennyire alkalmas a munkájára.

 

2015. 03. 22. 23:21

Mielőtt belémakaszkodnál, hogy honnan veszem a négykilót, rákerestem, és 2 kilóval kezdődött, aztán 2009-ben lett négykiló:

https://www.szeretgom.hu/content/69870-barat-es-ellenseg-jatekok - köszönet Bejó Gábornak a dokumentációért

 

2015. 03. 22. 20:23

Akkor kérdezzed meg szerelmed tárgyát, hogy ugyan mit is dolgozott a hivatalban 2003 és 2010 között havi négy kilóért!

2015. 03. 22. 15:17

Ne haragudj,de Meggyes számomra nem hiteles hírforrás.

2015. 03. 22. 9:27

Idemásolom neked a Meggyes interjút:

 

 2003-at említette a közös munka kezdeteként. Akkor kimondhatjuk, hogy a városkép kialakításában Tétényi Évának az élményfürdő megépítése óta meghatározó szerepe volt?

– 2003-tól, amióta szerződése volt, mindig kapott valami nagyberuházással kapcsolatos feladatot, így egyre nagyobb szerephez jutott. Természetesen már a fürdőpályázat lebonyolításában is végig részt vett. 

Sok  pályázatot  bonyolítottunk, olyat is amiből nem lett építkezés, pl. sportcsarnokot terveztünk a volt GAMESZ telephelyre, az Alkotmánybíróságnak terveztünk épületet a Várhegy építészeti befejezésével és a többi.

– Akkor a meghiúsult Meseparkhoz is volt köze?

– Persze, ezeket mind ő bonyolította. Igazából a Városházán másoknak nem volt ehhez köze, hiszen a mindenkori főépítész lett volna az  akit ez érint, azonban ezek mindenkor Éva kiemelt témái voltak, ezekben a főépítész az Ő irányításával járt el, illetve a napi kisebb ügyekkel foglalkozott. Éva mint szakértő ezeknek az ügyeknek volt a gazdája, tehát például a Meseparké, a Széchenyi téré, a Mária Valéria Hotelé, a fürdő melletti szállodáé.

Ezen felül hozzá tartoztak a Szerkezeti terv és a szabályozási tervek, amik városunkat meghatározzák, amikből például az utca egyirányúsítások is következtek. A Szerkezeti tervet Tétényi Évával  együtt dolgoztuk ki, a szabályozási tervekhez Ő ajánlotta az építészirodákat.

Elmondhatom: Évának minden ilyen fejlesztéshez felkért szakértőként vagy alkalmazottként , mint felelős szakemberként köze van és mindenhez döntő szava volt az elejétől a végső tervtanácsi döntésig.

– Voltak viták?

–Komoly vitáink nem voltak. Amíg Tétényi Éva el nem indult a választásokon, mindig mindenben támogatott, néha már oly módon, hogy attól én pironkodtam. Egyébként kritikát az egyik tervvel kapcsolatban sem fogalmazott meg, illetve ha igen, akkor a kritikái beépültek.
Egy komolyabb vitára emlékszem, az élményfürdő kapcsán. Én ragaszkodtam Makovecz meghívásához is a tervpályázatra, míg Tétényi őt ki akarta hagyni. Végül a Finta-féle terv nyert, mert az lett a jobb.

 

2015. 03. 22. 7:05

Aguasziget Termál-Élmény és Gyógyfürdő(?) fürdőkomplexumot Finta József Ybl és Kossuzh-díjas építész tervezte.

Agua Palace Hotel a Finta Stúdió tervei szerint  épül.

2015. 03. 21. 17:51

Tervtanácsi időszakának műveit még jó ideig nézni fogjuk. Aquasziget, szállodatorzók, lehet sorolni.

2015. 03. 21. 15:04

Egyszer talán Esztergomban is nyílik kiállítás Tétényi művészi alkotásaiból?