Táti Porcelánbaba Klub kiállítása
2015. 04. 03. 0:00

Táti Porcelánbaba Klub

A 2006-ban alakult klub a táti Kultúrházban működik, az ország első és egyetlen porcelánbaba klubja hétfőnként a táti Kultúrház tartja foglalkozásait. Alapítója és vezetője Kátai Ferencné, művészeti vezetője Czibuláné Csicsman Erzsébet gyémántkoszorús porcelánbaba készítő mester.

A klub több hazai kiállítás mellett – Székesfehérvár, Nagyvenyim, Bük, Tokodaltáró, Visegrád, Fehérvárcsurgó, Bajót, Lökösháza, Csepreg, Tát – minden évben részt vesz a Nemzetközi Babakiállításon és az Országos Baba- és Mackókészítési versenyen, mely a Győri Zichy palotában kerül megrendezésre. A kezdeti években egyéni versenymunkák készültek, de 2010-től közös kompozícióval neveznek erre a megmérettetésre, és az „Életképek” kategóriában rendre I. helyezést érnek el. 2012-ben a babakészítés népszerűsítéséért különdíjban részesültek, elnyerték az első magyarországi babaklub megalapítója, Dr. Kovács Jánosné Marika babakészítő emlékére alapított díjat, mely évente kerül kiosztásra. A tagok közül többen egyénileg is indultak a versenyeken, és különböző kategóriákban szép eredményeket, díjakat tudhatnak magukénak.

2011 decemberében ünnepelték megalakulásuk 5 éves évfordulóját, ez alkalomból országos baba és mackókészítési versenyt hirdettek, melyre 66 alkotás érkezett az ország minden tájáról. A beérkezett alkotásokból kiállítást rendeztek a táti kultúrházban „Mesés baba- és mackóvilág” címmel. A kiállítás nagy sikert aratott a közönség körében – a két hét alatt több mint ezer látogatója volt. Kátai Ferencné a klub vezetője 2012-ben a XVI. Nemzetközi Babakiállítás záróünnepségén vehette át a Bababarátok Egyesületének különdíját.