Kifarol az önkormányzat a Labor MIM gyártelepi ingatlanvásárlásból
Közélet
2015. márc. 18.

<p style="text-align: justify;">Az önkormányzat 2010-ben két határozattal nyilvánította ki szándékát a Tari-Prod Kft. ingatlanának megvásárlására a régi Labor MIM gyártelep területén. Adásvételi szerződést nem írtak alá. A cég elköltözött az ipari parkba, de pénzt nem kapott. Most telket kérne.</p>

Az önkormányzat még 2006-ban kisvárosias lakóövezetté nyilvánította Királyi város, Hévíz, Szentanna és Csutimonostor városrészeket, ezzel párhuzamosan a volt Labor MIM épületét lakóterületté akarta rekultiválni. Ennek érdekében a volt gyár területén található ingatlanokat is elkezdte felvásárolni az ingatlanvásárlások után amúgyis jutalékokat nyúló Meggyes-adminisztráció.

A rendelet hatálya alá esett a Tari-Prod Ipari és Kereskedelmi Kft. lakatosműhelye is. 2010-ben az önkormányzat két határozatot hozott az ügyben: úgy döntött, hogy az ingatlant nettó 151.600.000 Ft vételáron veszi meg, továbbá keretösszeget biztosított a cég ipari parkba költözéséhez, ennek értékét 65 millió forintban állapították meg.

Az adásvételi szerződés tervezete ugyan elkészült, de azt sohasem írták alá a felek. Nem sokkal rá megváltoztak a körülmények, 2010 novemberében ugyanis adósságrendezési eljárás indult. A 2010-es határozatok szerint az önkormányzatnak az első vételárrészleteket 2011 márciusa és áprilisa végén kellett volna kifizetni a Tari-Prod Kft-nek. Már ez sem valósulhatott meg.

A cég közben építeni kezdte új csarnokát az Esztergomi Ipari Parkban. 2012-ben a város akkori polgármestere, Tétényi Éva levélben értesítette a vállalatot, hogy az önkormányzat anyagi helyzete nem teszi lehetővé az Árok utcai ingatlan megvételét. Erre az évre azonban már befejeződött a beruházás, 2013. január 20-án részlegesen át is költözött a cég az új telephelyre, de a sajtoló részleg továbbra is a belvárosi ingatlanban üzemelt.

A cég 2015. február másodikán kelt levelében Romanek Etelkától a 2010-ben meghozott határozatok végrehajtását kérte. Azonban azt is kifejtették, hogy mivel kapacitásbővítést terveznek az elkövetkező egy-két évben, a rendezés egy részének kompenzációjaként ipari parki ingatlan átadásával is beérnék. A polgármesterhez írt levélben taglalják, hogy a sajtoló üzem elhelyezéséből fakadólag, a szállítási költségek miatt jelentős kár éri a céget.

A szerződést azonban nem kötötték meg annak idején, így az önkormányzat a két 2010-es határozat visszavonását kezdeményezi a csütörtöki testületin. A cég telekkérelmével az előterjesztés nem foglalkozik.

 

A Tari-Prod Kft-t 1991-ben alapította Sztancsik István. Tevékenységét Esztergomban bérelt csarnokban kezdte, majd 1995-ben a felszámolt Labor-MIM épületeit vásárolta meg, ahol a forgácsolás mellett sajtolóüzemet és szereldét is létesített. Az első években kizárólag beszállítási tevékenységet végeztek. A 90-es évek vége felé saját termékkel is megjelentek a piacon. Ebben az időben vásároltak meg Németországban egy felszámolt forgácsoló üzemet. Aktív szénszűrőket gyártottak, majd kórházak részére szállítottak műtőkben használt HEPA szűrőket, illetve egyéb kórházi berendezéseket. 

(forrás)