Piac a Széchenyi téren?
Gazdaság
2015. márc. 17.

<p>Változások jöhetnek a piac életében, a képviselő-testület csökkentené a helyhasználati díjakat, illetve teret adnának egy bolhapiacnak is, emellett a Széchenyi téren régiségvásár kezdehetné meg működését.</p>

Az esztergomi piac területén minden szombaton bolhapiacot rendeznének, így a megunt holmik gazdát cserélhetnének hetente. A Széchenyi téren pedig heti egy alkalommal őstermelői piacot alakítana ki a város, havonta pedig színvonalas régiségvásár üzemelne Esztergom főterén, kihasználva a helyszín adottságait és központi fekvését. Hely- és kultúrtörténeti szempontból is fontos a Széchenyi tér potenciális piaci helyszínként való felemlegetése, hiszen a a tér évszázadokig funkcionált a város vásártereként, 1860-ban vette fel hivatalosan Széchenyi István nevét, előtte és utána is csak fő profiljáról emlegették a városlakók, egyszerűen piac térnek nevezték. A jelenlegi helyére csupán a 20. században vándorolt a piac.

 

Az új elképzelések mellett új helyhasználati díjak jöhetnek a piacosok életében. A képviselő-testület döntésére váró tervezet alapján a bruttó havi folyóméter árak csökkennének a jelenlegi árakhoz képest.

 

Az előterjesztés szerint minden a januári és a februári hónapokban 25 százalék kedvezmény jár a bruttó folyóméter árakból, hogy a jellemzően gyengébb vásárlóerejű időszakban is minél több árus töltse meg a piacot. Az új rendelet elődeihez hasonlóan biztosítja az őstermelők számára a 75 százalékos kedvezményt, ehhez az érintetteknek a megfelelői igazolásokkal kell rendelkezniük.

 

Az esztergomi piacot februártól új piacfelügyelő ellenőrzi: az eltelt időszakban, 2015 januárjához viszonyítva februárban jelentősen nőtt a hivatalosan regisztrált árusok száma, ezzel párhuzamosan pedig az önkormányzat bevétele is emelkedett, a befizető árusok száma január és február között megháromszorozódott. A piacból származó bevételeket az önkormányzat szándékai szerint teljes egészében a piac fejlesztésére, fenntartására fordítja – áll az önkormányzat sajtóközleményében.

(forrás)