Piac a Széchenyi téren?

Piac a Széchenyi téren?

2015. 03. 17. 15:45

Változások jöhetnek a piac életében, a képviselő-testület csökkentené a helyhasználati díjakat, illetve teret adnának egy bolhapiacnak is, emellett a Széchenyi téren régiségvásár kezdehetné meg működését.

Az esztergomi piac területén minden szombaton bolhapiacot rendeznének, így a megunt holmik gazdát cserélhetnének hetente. A Széchenyi téren pedig heti egy alkalommal őstermelői piacot alakítana ki a város, havonta pedig színvonalas régiségvásár üzemelne Esztergom főterén, kihasználva a helyszín adottságait és központi fekvését. Hely- és kultúrtörténeti szempontból is fontos a Széchenyi tér potenciális piaci helyszínként való felemlegetése, hiszen a a tér évszázadokig funkcionált a város vásártereként, 1860-ban vette fel hivatalosan Széchenyi István nevét, előtte és utána is csak fő profiljáról emlegették a városlakók, egyszerűen piac térnek nevezték. A jelenlegi helyére csupán a 20. században vándorolt a piac.

 

Az új elképzelések mellett új helyhasználati díjak jöhetnek a piacosok életében. A képviselő-testület döntésére váró tervezet alapján a bruttó havi folyóméter árak csökkennének a jelenlegi árakhoz képest.

 

Az előterjesztés szerint minden a januári és a februári hónapokban 25 százalék kedvezmény jár a bruttó folyóméter árakból, hogy a jellemzően gyengébb vásárlóerejű időszakban is minél több árus töltse meg a piacot. Az új rendelet elődeihez hasonlóan biztosítja az őstermelők számára a 75 százalékos kedvezményt, ehhez az érintetteknek a megfelelői igazolásokkal kell rendelkezniük.

 

Az esztergomi piacot februártól új piacfelügyelő ellenőrzi: az eltelt időszakban, 2015 januárjához viszonyítva februárban jelentősen nőtt a hivatalosan regisztrált árusok száma, ezzel párhuzamosan pedig az önkormányzat bevétele is emelkedett, a befizető árusok száma január és február között megháromszorozódott. A piacból származó bevételeket az önkormányzat szándékai szerint teljes egészében a piac fejlesztésére, fenntartására fordítja – áll az önkormányzat sajtóközleményében.

Eredeti méret

2015. 03. 22. 22:58

 "Ezt ugye viccnek szántad?" Ártatlan

  Te meg tudod ! De amit lertál abból semmi se úgy van ! De neked alapvető demokratikus jogod van hülyeségeket irkálni ! Bátran élj továbbra is a törvény által biztositott jogoddal ! Sötétben bujkáló rémhir terjesztő !

Milyen rémhírt terjesztettem? Te írtál le olyan csacsiságot, hogy a Széchenyi tér meg nem a fő, hanem az egyetlen tere Esztergomnak!

És mi az, ami nem úgy van, ahogy leírtam?

Nincs elég üres önkormányzati ingatlan a téren, amelyben a kézmosás és WC megoldható lenne?

Talán van a téren gombaszakértő, miközben nem árul ott senki gombát?

Így, vasárnap este, van a piacon gombaszakértő?

Eddig talán nem volt alkalmas különféle rendezvényekre, vásárokra a tér?

Ha eddig is alkamas volt - mert alkalmas volt -, ezután miért ne lenne az?

Nem oldható meg az elektromos kisteherautóval az árucikkek beszállítása?

Szóval? Melyik a rémhír? Mi nem úgy van, ahogy leírtam?

 

 

2015. 03. 22. 20:44

  "Ezt ugye viccnek szántad?" Ártatlan

  Te meg tudod ! De amit leirtál abból semmi se úgy van ! De neked alapvető demokratikus jogod van hülyeségeket irkálni ! Bátran élj továbbra is a törvény által biztositott jogoddal ! Sötétben bujkáló rémhir terjesztő !

 

 

 

Eredeti méret

2015. 03. 22. 19:32

(...) nincs se kézmosás folyóvizben, se WC. se gombaszakértő !

Van elég üres önkormányzati ingatlan a téren, a kézmosás és WC megoldható lenne. Gombaszakértő valóban nincs a téren, de miért is lenne? Árul ott valaki most gombát? Szerintem így, vasárnap este a piacon sincs gombaszakértő...

De a takaritás legalább akkora gond lenne mint az áruk ki -be cipelése a burkolat teljes alkalmatlansága !

Különféle rendezvényekre, vásárokra eddig is alkamas volt, ezután miért ne lenne?

ki fogja szatyorba becipelni az eladó krumplit ,tököt , vagy szecessziós kanapét ?

Van az az elektromos kis teherautó, azzal például megoldható.

A Széchanyi tér meg nem a fő, hanem az egyetlen tere Esztergomnak !

Ezt ugye viccnek szántad?

2015. 03. 22. 15:28

Ha jól emlékszem volt a szigeten egy darabig kínai piac,a helyszín nem vált be?

Mondjuk ott eltudok képzelni egy bolhapiacot,csak ne a városközpontba tegyék.

2015. 03. 22. 9:31

Puding próbája az evés. Évszázadokig ott működött a piac, nemhogy wc nem volt, de csatorna meg folyóvíz sem.

2015. 03. 22. 0:08

Nem a csetreszekkel meg a bolha piaccal van a gond, hanem az őstermelőkkel ! Meg azzal,hogy nincs se kézmosás folyóvizben, se WC. se gombaszakértő ! De a takaritás legalább akkora gond lenne mint az áruk ki -be cipelése a burkolat teljes alkalmatlansága ! A tüző nap beszorulása ,hogy csak néhányat emlitsek ! aztán meg ha a régi piacot fölássák az is oda költözik , mert hova máshová. Jártam én is jónéhány piacon ,de ott ezek és még sok más is meg volt oldva a tér alkalmas volt a célra ! Koncepciózusan úgy lett kialakitva ! Ez meg csak egy kényszeredett pótcselekvés de nekem mindegy , majd meglátjuk hol lesz a szabad VC ki fogja szatyorba becipelni az eladó krumplit ,tököt , vagy szecessziós kanapét ? Több kárt csak nem csinálnak mint a mélygarázzsal , meg a z élményfürdővel . Én egyébként is évente néhányszor ha oda tévedek . De várjuk meg az ott lakók véleményét is ! Ennél már az is jobb lenne, ha visszacsinálnák parkolónak ! A Széchanyi tér meg nem a fő, hanem az egyetlen tere Esztergomnak !

2015. 03. 19. 23:00

Németországban is van bolhapiac,de nem a városközpontban.

Minden német városban ez a helyzet kivétel nélkül? Ez így nekem túl általánosító.

Szerintem nem ront sokat semmin, ha mondjuk heti egy délelőtt valami egységes stand-kirakathoz hozzájuthatnak helyiek. Mostanában abszolút reneszánszát élik a régi izék árulgatása, szerintem még a turisták is egyértelműen vevők az ilyenre (más kérdés, hogy mikor jut turista a város főterére :D ). Szóval őszintén nem értem, hogy ezzel mi lehet a gond. Régi könyvek, hanglemezek, csetreszek, műszaki szarságok, stb. Nem állandó jelleggel.

Tavaly Velencében (nem, nem a magyar településen, hanem az eredetin) találkoztam hasonlóval. Helyiek árulgatták a régi izéiket a Frari templom mellett. Tök jó volt!

A Széchenyi-téren legyenek üzletek,kávézók,éttermek stb.

Egyetértek. De nem elég nagy az a tér, hogy a fentiek mellett mondjuk a szent háromság szobor környékén elférjen heti pár órára néhány stand? Szerintem simán menne a dolog. ;) Nem azon izél mindenki - tök jogosan -, hogy nincs élet a téren?

A másik meg: akkor lesznek ott üzletek, kávézók, éttermek, ha majd meg tudnak élni belőle. Ez nem megy úgy, hogy valaki kitalálja, hogy akkor itt most az lesz és kész. 3 kávézó van amúgy a téren most is... Kérdés, hogy a lakosság szán-e annyit a saját városára, hogy egyfajta belső fogyasztást generálva telezsúfolja "magával" a vendéglátó helyeket, hogy a vállalkozó kedvűek azt lássák, hogy igen, ebben a porfészekben érdemes nyitni, mert van rá kereslet. Félek, hogy most nincs annyira.

 

Vásárcsarnok kellene a városnak,mondjuk a volt szemüvegkeretgyár területén.

Jó, de kié az az épület amúgy?

Szerintem most kicsi, de látható fejlesztésekkel kéne újra beindítani ezt a nyomorult várost. Pár stand a főtérre jellemzően ilyen lehet: kvázi üveggolyókból megvan, és alkalmas lehet némi élet teremtésére. Egy vásárcsarnok jó nagy beruházás. Lehet, hogy vannak egyelőre fontosabbak.

 

Jut eszembe: Padova abszolút főrerén mibe botlottam szintén tavaly? Nem fogjátok kitalálni. Piacba!! :)

2015. 03. 19. 7:00

Mondjuk a volt Fürdő Szálló?

Mondjuk a Zöld Ház?

Mondjuk a  AB-nak fentartott Sándor-palota?

2015. 03. 18. 19:43

Csak ennyi történt a mai fórumon?
A "balkáni" piacunknak európai szintű elhelyezésére nem volt javaslat?

Eredeti méret

2015. 03. 18. 18:44

Európában számtalan város gyönyörű főterén vannak ilyesféle alkalmi - nem állandó - piacok, pedig ők sem a XIX. században élnek. Szerintem nagyon jó ötlet, persze attól még nem kell, hogy neked is tessen. Ez a demokrácia.

 

2015. 03. 18. 11:42

Németországban is van bolhapiac,de nem a városközpontban.

Ne csináljuk már ezt!

A Széchenyi-téren legyenek üzletek,kávézók,éttermek stb.

Vásárcsarnok kellene a városnak,mondjuk a volt szemüvegkeretgyár területén.

2015. 03. 18. 8:14

Igen ! az ötlet pedig katasztrófálisan rossz ! Tulajdonképpen akár állandó állatvásárt is rendezhetnénk, az még több életet vinne a térre ! Ez az ötlet pedig legfeljebb ha néhány tucat kufárkodó érdekeit szolgálja !  Az őstermelőknek meg ott a piac akár naponta kipakolhatnak ! Amit szintén el kellene onnan telepiteni ! Ahhoz pedig nincs szükségem olvasásra,hogy észrevegyem már nem a 19, sz. ban élünk ! Semmi szüksége a városnak a további idétlenkedésekre ! Én meg ezt gondolom és személyeskedés nélkül határozottan elitélem az ötletet !

Eredeti méret

2015. 03. 17. 19:36

Te olvasol is, vagy csak írsz? Senki nem akarja visszavinni a piacot a Széchenyi térre.

Egyértelműen le van írva a szándék, ami jó, mert legalább néhanap lesz élet a téren. 

Olvasd csak:

A Széchenyi téren pedig heti egy alkalommal őstermelői piacot alakítana ki a város, havonta pedig színvonalas régiségvásár üzemelne Esztergom főterén, kihasználva a helyszín adottságait és központi fekvését.

Heti illetve havi egy alkalommal... capisci?

 

2015. 03. 17. 17:16

 Szóval akkor most vissza megyünk a 19. századba ? Mert a 20. századba már nagyon helyesen elvitték a város egyetlen kulturált teréről a piacot most a 21, sz. ba meg vissza viszik ! Azt hiszem erre már nem is érdemes reagálni ! mert ez teljes abszurd ! A piactérnek kellene találni egy végleges helyet ! A mostani formájában ugyanis semilyen előirásnak nem felel meg ! Egyébként pedig csak ideglenesen helyezték oda a" 20. században " Mert már akkor is tudták,hogy ott nem maradhat ! Nemhiszem,hogy csak azért,hogy csináljunk valamit érdemes lenne újra felforgatni a várost és nyilvánvalóan rossz intézkadéseket hozni ! Az őstermelői, vagy bolha piacot meg el tudom képzelni a pöttyös téren ! Nem is értem kiknek jutnak eszébe ilyen képtelen dolgok ! Részemről egyetlen ész érvet se találok miért lenne jó ez az ötletelés ! Azzal együtt,hogy én már semmin se lepődök meg !