Több százan emlékeztek 1848-ra Dorogon
Kultúra
2015. márc. 13.

<p>Több százan vettek részt a Petőfi téren az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján megrendezett városi ünnepségen, ahol a Gór Nagy Mária Színitanida növendékei színvonalas műsorával emlékeztek a március 15-i eseményekre.</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p> </p>

Dorog Város Önkormányzata mellett a nemzetiségi önkormányzatok, a közalapítványok, a város intézményei is elhelyezték a tisztelet virágait a Petőfi emlékmû előtt, ahogy Dorog Város Barátainak Egyesülete és a Dorogi Vállalkozók Egyesülete is. Koszorúzott a Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelőintézet, a Dorogi Ipartestület, a Baumit Kft., a Dorogi Erőmû Kft. és a Promtávhő, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár és több politikai párt, szervezet. A Szózat elhangzása után óvodás és iskolás gyerekek maguk készítette zászlókat tûztek az emlékmű köré.

 

A Zrínyi iskola alsó tagozatosai végigjárták a várost: különbözõ helyszíneken - a könyvtárban, a Hõsök terén és a rendelőintézet parkjában - a márciusi ifjak tetteit felidéző mûsort adtak a negyedikesek, Kovács Klára tanítónő vezényletével. Megidézték a nyomda, a Pilvax kávéház történelmi eseményeit, de Táncsics kiszabadításában is részt vettek a diákok. A Zrínyi óvodában az immár hagyományos „Magyarok vagyunk" program egész hétre különleges kirándulásokat, táncházat, kreatív foglalkozásokat kínált az odajáró gyerekeknek. A Petőfi iskolában is felidézték a több mint másfélszáz évvel ezelőtti március eseményeit az ünnepi héten.

 

Forrás: dorog.hu

 

(forrás)