Csökkenhet a szemétszállítás díja
Közélet
2015. márc. 12.

<p>Valószínűleg csökkenni fog a szemétszállítási díj, jövő héten tárgyalnak róla a testületin. A szelektív gyűjtéshez szükséges zsákokat a cég nem akarta biztosítani, az önkormányzat viszont protestál. Hamarosan szelektív sziget kerülhet a piac területére is.</p>

2015. január elsejétől törvény mondja ki a kötelező szelektív hulladékgyűjtést, Esztergomban a Vertikál Zrt. végzi a szolgáltatást. Március 6-án indult a szelektív gyűjtés, havonta egyszer gyűjtik be a szemetet, az időpontokat lentebb, a csatolt dokumentumban láthatják. Társasházas övezetekben, kihelyezett tárolókban, úgynevezett hulladékgyűjtő szigeteken tudjuk elhelyezni szemetünket, kertes házak esetén a Vertikál Zrt. házhoz menő szolgáltatást vezet be mennyiségi megkötés nélkül. A kommunális hulladék gyűjtése változatlanul marad, az eddig megszokott napokon, az eddig megszokott módon gyűjtik be azokat.

 

Néhány praktikus információ:

  • A kihirdetett gyűjtőnapokon reggel 6 órára tegyük ki szemetünket, a szolgáltatás nem jár pluszköltséggel.
  • Papír, műanyag- és fémhulladék kitételére van lehetőség, üveget ne csempésszünk a zsákokba. Erre külön megoldás született, ezeket hulladékgyűjtő szigeteken helyezhetjük majd el, a cég a közeljövőben tervezi, hogy növeli ezek számát városszerte.
  • A szelektív hulladékgyűjtés igénybevételéhez bármilyen áttetsző zsák igénybe vehető.
  • Havonta egyszer végzik a szolgáltatást, tételesen felsorolják, miket lehet a zsákokba tenni (csatolt dokumentumban).
  • A cégnek joga van megtagadni a hulladékszállítást, amennyiben a szelektálás nem a megfelelő módon történt, a zsákokban oda nem tartozó, szennyezett vagy kommunális hulladék is található. Ebben az esetben Ön indokló-elutasító-tájékoztató levelet kap a cégtől.

 

 

Közmeghallgatás

Március 11-én közmeghallgatást tartottak a bevezetéssel kapcsolatban, ahol a városlakók feltehették kérdéseiket, mind az önkormányzat, mind a Vertikál Zrt. felé. Csupán egyetlen megkeresés érkezett, amelyben afelől érdeklődtek, hogy miért nem helyezhető el a szelektív gyűjtésbe tejfölös, margarinos és joghurtos doboz. Megnyugtató választ nem kaptunk, a vállalat válaszában azzal indokolta a kialakult helyzetet, hogy a felsorolt szemétnek nem tudták megoldani a hasznosítását, nem veszik át tőlük.

 

Közben azt is megtudtuk, hogy a városi költségvetésben szorítottak pénzt hulladékudvarra, illetve komposztáló telepre, jövő héten a testületin ezek is napirendre kerülnek.

 

Na de ki biztosítja a zsákot?

Majd a képviselők kérdései következtek. Dr. Szerencsés Gergely István felemelte a szavát, hogy a cég biztosítsa a városlakóknak a szelektív gyűjtéshez szükséges zsákokat, a lakosságnak ez ne jelentsen többletköltséget. A képviselő szerint, ez elengedhetetlen feltétele, hogy a szolgáltatás széles körben is gyökeret eresszen.

 

 

A cég irodavezetője válaszában ezt azzal indokolta, hogy a törvény betűje nem írja elő a szolgáltató számára, amúgy pedig a költségvetésükbe sem tervezték be. Egyelőre fel szeretnék mérni, hogyan fog működni a rendszer a közeljövőben, egyáltalán mennyi bevételt hoz majd cégüknek a március 6-tól elindult szelektív gyűjtés.

 

Dr. Alberti Péter szerint a cég tévesen értelmezi a jogszabályt, kötelesek biztosítani a feltételeket, így a zsákokat nekik kell adniuk. Eddig is folyt szelektív hulladékgyűjtés a városban, kell, hogy legyen adatuk az elmúlt évekből, hogyan szuperált a szolgáltatás. Irodavezető asszony válaszában megerősítette előzőleg adott válaszát, a szabályozás ezt nem írja elő, először megvárják, milyen eredménnyel fut majd a szolgáltatás.

 

Romanek Etelka viszont arra tért ki, hogy a készülő előterjesztésben előírják majd a szolgáltatónak az áttetsző zsákok biztosítását. Tordainé Vida Katalin hozzászólásában a 3. számú hulladékgyűjtési körzet (Szentpál-Szentlázár-Kovácsi-Ripária-Csalamádé-Kenderes-Diósvölgy) nevében a szelektív szigetek hiánya felől kérdezett. Irodavezető asszony biztosította, hogy üvegfrakció szelektív szigetet fognak kialakítani a közeljövőben a területen, a kertes házak környékén.

 

 

Húsbavágó kérdés

Majd záporoztak a lakossági hozzászólások. Egyesek a szemétszállítási díj a csillagokig emelkedő magasságát kifogásolták, árcsökkenést szeretnének látni a szelektív hulladékgyűjtés beindulásával párhuzamosan. Dr. Sarkantyu Adrián aljegyző viszont biztosította a helyzetet, jövő héten, a testületin napirenden lesznek az árak. Egy másik hozzászóló a piac területéről hiányolta a szelektív szigetet, a vállalat ígéretet tett, hogy egyeztetni fog az önkormányzattal a kihelyezés előmozdítása érdekében.

 

A végén még megtudtuk, hogy a tejfölös doboz fémes tetejét azért csak legálisan csempészhetjük a műanyag- és fémhulladék szelektívje közé.

(forrás)