Esztergomra figyel a hazai mountain bike világ!
Sport
2015. márc. 10.

<p>Ugyanis Európa egyik leghíresebb hegyikerékpáros versenye, a Duna Maraton érkezik hamarosan Esztergomba. Az elmúlt 15 évben Visegrád volt a házigazdája a körpályás rendezvénynek, 2015-től viszont városunk ad otthont a maratonnak.</p>
<p><span style="font-family: sans-serif; font-size: 12px; line-height: 15px;"> </span></p>

Visegrádi befutó

Forrás: sportaktiv.hu

 

A július 5-én induló versenynek a Duna parton lévő rögbi stadionban lesz a versenyközpontja, a rajt után felvezetéssel fordul rá a mezőny a Vaskapu felé vezető panoráma útra, és a turista háznál már teljesen új pályán tekerhet a mezőny a Pilisben. Az mini táv mezőnye a Vaskapu turista háznál lévő frissítő pontnál fordul vissza. Később a további három táv versenyzői  is becsatlakoznak a visszatérő ágba. A mezőny a Duna parti kerékpárútról lekanyarodva halad be a stadionba.

 

A szervezők 2015. május 02-án, szombaton (eső nap: május 3-án) egy túrát szerveznek, mely alkalmával a résztvevők megismerhetik az új pályaszakaszokat képzett túravezetők vezetésével. A teszt túrára április 02-tól lehet regisztrálni, a részvétel ingyenes (regisztráció: email az info@sportaktiv.hu címre, neved, elérhetőséged megadásával).

 

Koncepciótérkép az összes távról

Forrás:sportaktiv.hu

 

További térképek az alábbi linken érhetők el.

 

A legelső maratont Visegrádon, a Mogyoró hegyen 1997-ben rendezték meg. Ez volt a Gepida Maraton. A sikerre alapozva a rendezők felvetették egy olyan maraton megrendezését, melynek nyomvonalát történelmi helyszínek között jelölnék ki, vártól-várig. Az I. Duna Maraton komoly előkészületek előzték meg, a Budai várból kezdődött a verseny, a cél pedig a visegrádi vár volt. A negyedik évtől kezdve azonban már vége szakadt a Budai várból való indulásnak, mivel az útlezárások, rendőri biztosítások, szállítási költségek rendkívül sokba kerültek. Akkor döntötték el a rendezők, hogy ezután körpályás versenyként rendezik meg az eseményt, az akkor már egyre népszerűbb többi maratonhoz hasonlóan Visegrádon. Az elmúlt 15 év során a Duna maraton Közép – Európa egyik legrangosabb maraton versenyévé vált. Rendszeresen 6 – 8 országból indulnak versenyzők, többször volt magyar Bajnokság a verseny.

(forrás)