Visszavettük oktatási intézményeinket, még van visszaút

Visszavettük oktatási intézményeinket, még van visszaút

2015. 02. 26. 18:04

Visszakerültek Esztergomhoz az átvállalt intézmények a mai testületin elfogadott határozat értelmében, szeptembertől fél évünk lesz rá, hogy eldöntsük, továbbra is saját üzemeltetésünkben tartjuk az oktatási intézményeket, vagy visszaadjuk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK).

Sasvári Viktor, a testület pénzügyi bizottságának elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, az állam a költségvetési törvényben már január 1-jétől ingyenesen Esztergom tulajdonába adta az intézményeket, azonban a KLIK helyi tankerületével való adminisztrációs egyezetések miatt húzódott el az átadási procedúra. Az intézményfenntartó és az önkormányzat között kötött vagyonkezelési szerződés szerint az intézményrendszert 2015 szeptember elsejéig még a KLIK működteti. A pénzügyi bizottság elnöke hozzátette, az átvételt követően az önkormányzatnak fél éve van annak eldöntésére, hogy a saját üzemeltetésben tartja az oktatási intézményeket, vagy visszaadja őket a KLIK-nek és továbbiakban fizeti a fenntartás költségeit.


Az önkormányzat érintett intézményei az úgynevezett "Esztergom törvénnyel" 2012-ben kerültek állami tulajdonba, mivel Tétényi Éva független polgármester az elődje, Meggyes Tamás idején felhalmozódott 20 milliárdos tartozás miatt adósságrendezési eljárást indított az önkormányzat ellen. Az eljárás a fizetésképtelenség közelébe jutatta az önkormányzatot, és ez veszélyeztette az intézmények működését. Az állam 2012-től az átvétel ellenére a fenntartás költségeit továbbra is kifizettette az önkormányzattal. Mivel az összeget nem utalták át önként, rendszerint inkasszóval emelték le a számláról. Az "Esztergom törvény" szerint az állam a tulajdonjogot is elvette a várostól, azonban ezt a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba soha nem vezették át - áll az önkormányzat és a KLIK között kötött vagyonkezelési szerződésben.

 

Az átadás-átvétellel érintett intézmények:

  • Arany János Általános Iskola,
  • Babits Mihály Általános Iskola,
  • József Attila Általános Iskola,
  • Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola,
  • Dobó Katalin Gimnázium,
  • Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola,
  • Montágh Imre EGYMI Óvoda. Általános Iskola és Speciális Szakiskola,
  • Kőrösy László Középiskolai Kollégium és
  • Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola

 

Forrás: MTI/Szeretgom

2015. 03. 02. 15:57

Ámítás a javából. Visszavesszük, tehát gyarapodunk. Gyarapodásról itt szó sincs. Ez az egész nem más, mint papírtologatás. Lényeg az, hogy mindenképpen az átlag polgár fogja megfizetni, az ő zsebéből jön ki a pénz, akár állami, akár önkormányzati tulajdon. A tantervet, meg Brüsszelben készítik elő, ránk szabve Magyarokra. Majd amikor a képviselők személyesen felelnek tetteikért, a károkért amiket okoztak, a miniszter elnöktől kezdve lefelé,  lényeges változás csak akkor fog következni.

A Szent István gimnáziummal amit tettek, az több mint gyalázat, történt mindez a "nemzeti" önkormányzat idején.

Persze a kommunista terroristáról Ságvári Endréről elnevezett gimnázium negyed évszázaddal a kommunizmus látszólagos bukása utan a mai napig helyén van, ez nem üti meg a "nemzeti" kormány inger küszöbét.

2015. 03. 01. 14:41

Csak úgy mint a Meggyes idején ! Egyebek mellett igy lett a 9 miliárdos bevételből 19 milliárd elköltve ! Csak egyetlen halk kérdésem lenne ha van rá fogadtatás ? Mennyibe fog ez nekünk kerülni !? Ha valaki tudja a helyes választ ! Nem csak leszegett fejjel nyomják a gombot ! És, várják az "együttműködést "!

2015. 03. 01. 14:35

  " Ugyanezt vetettem fel korábban, érdekes reakciók voltak. Sajnálom, de a gyalázott tanárok,az iskoláért kiálló közösség, beleértve a szeretgom megkövetése, az iskola teljes rehabilitációja nélkül, ezek a figurák számomra szimbolikusan ugyanazok. Ez az ügy ráégett a Fideszre."

  Ez pontosan igy van ! Mert tetszik nemtetszik, az örökösökre rá száll az elődök összes dicsősége és gyalázata is ! Éppen ezért gondolom jót tenne nekik ha bocsánatot kérnének mind azoktól a vállalkozóktól adózó polgároktól akik ki izzadták, megszenvedték azt a 26 milliárd forintot amit elköltöttek a semmire !                 Az Államtitkárt idézve "ELÉGETTEK" Utánna , de csakis utánna lehet álmodozni valamiféle együttműködésről, megértésről, netán megbocsátásról ,de addig ez csak egy jámbor óhaj lehet, ami lagfeljebb ha mosolyt fakaszt !

Törölt felhasználó #43

2015. 02. 27. 13:43

Nincs értelme külön bocsánatot kérni az istvános tanároktól. Sajnos ők csak töredékét képviselik a fidesz által erkölcsileg és/vagy anyagilag megbántott, ellehetlenített, többségében esztergomi embereknek.

Fontosabb lenne nyilvánosan bocsánatot kérni az esztergomi fidesz 2001 és 2014 között elkövetett bűneiért.

2015. 02. 27. 8:15

A híradást olvasván, nekem is azonnal az jutott eszembe, hogy mikor rehabilitálják az István Gimnáziumot? Tudom a tanárok talán már nem jönnek vissza, de az ISKOLA!!! Szépen lassan ismét naggyá tennék!

 

Törölt felhasználó #43

2015. 02. 26. 22:46

       Ugyanezt vetettem fel korábban, érdekes reakciók voltak. Sajnálom, de a gyalázott tanárok, az iskoláért kiálló közösség, beleértve a szeretgom megkövetése, az iskola teljes rehabilitációja nélkül, ezek a figurák számomra szimbolikusan ugyanazok. Ez az ügy ráégett a Fideszre.

       Ezenfelül a tanároknak meg külön meg kellene köszönni, hogy a nyertes per végzésével, nem indítottak azonnal rágalmazási, kártérítési perek tömkelegét a rágalmazó polgármesteri hivatal, fegyelmi bizottsága, képviselők, Kurnász, a Hídlap, stb., ellen. Minden bizonnyal megnyerték volna. Nekik is járt volna valami a milliárdos, költségvetésbe beállított kártérítési és per összegekből. Így csak a fideszesek egyik zsebéből a másikba kerülnek a költségvetési pénzek. Ülnek a semmittevő, jól fizető székükben, és a képünkbe vigyorognak.

 

 

Törölt felhasználó #43

2015. 02. 26. 18:46

Bocsánatkérés: össze kellene verbuválni erre az alkalomra az akkori "aranycsapatot", akik elkövették. Széchenyi tér, nagyszínpad. Előzenekar a Giegler Kft....

Törölt felhasználó #43

2015. 02. 26. 18:29

No ha visszavesszük, akkor lehetne esetlegesen visszacsinálni egy Szent István Gimnáziumot is, mely bár sosem lesz a régi, de Szent István városában mindig kell, hogy legyen helye. 
Apropó, jut eszembe: az Istvánból kicsinált tanároktól (tudjátok, ami cirka 70 millába fájt végül a városnak) kért már valaki bocsánatot?