Nézzen bele az idei költségvetés tervezetébe
Közélet
2015. febr. 25.

<p>A holnap sorra kerülő testületin elfogadhatják az idei költségvetést. Az anyagból kiderül, 2015-ben is milliárdos tétel jut a perköltségekre és az ügyvédi díjakra, miközben a Magvető szobor után kapott pénz sorsa is módosulni látszik. Felújítják az élményfürdőt, talán Babits szobra is elkerülhet átmeneti tartózkodási helyéről, és a könyvtár ügye is rendeződhet az elkövetkező időszakban. A költségvetés a cikk végén letölthető.</p>


Az intézményi finanszírozás beépítése után a költségvetés bevételi és kiadási fő összege a tervezet szerint idén 10 663 354 000 Ft lesz. A polgármester nettó 1 millió forintig dönthet a forrásfelhasználásról.

A perköltségekre és az ügyvédi díjakra idén egy milliárdot különítünk el, ez egyébként a Contor Bau-val 2005 óta tartó pereskedés elszámolásáról szól, az eredeti 500 milliós perköltség az évek alatt emelkedett milliárdos magasságokba. A Vértes Volán jogutódjának a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központnak megfizetjük a 46 milliós fennálló tartozásunkat, a Giegler Kft.-nek pedig 53 milliót fizetünk ki.

A kultúra támogatásra 55 millió forint jut, kommunikációs kiadásokra (TV, rádió, újság) 37 milliót szorítunk a büdzséből, ugyanakkor a sportegyesületek támogatására 40 milliót szán az önkormányzat, egyúttal a Várszínház és Kultúrmozgó 50 milliót kap a költségvetésből. A használaton kívüli Mária Valéria mélygarázs közüzemi díjainak összege 9 millió 449 ezer forintra rúg, éppen ennyibe kerül a Vargyasi kastély működtetése is az idén. Az önkormányzat tulajdonábón álló ingatlanok közös költségei ugyanakkor „csupán” 16 millió forintba kerülnek.

Sportközpont tervezésére 100 millió forint jut, a Magvető szobor után kapott összegből (50 millió 800 ezer forint) az előző ciklusban még négy helyre jutott volna, így Baross Gábor szobra került volna a közparkba (2014. július 6-ig kellett volna felállítani a szobrot), illetve felújították volna a Pór Antal téren álló 17372 helyrajzi számú épületet is, amely a 2013-as árvíz során sérült meg. A felhasználási célok módosulnának, közösségi tér kialakítása céljából sor kerülne az önkormányzat tulajdonában álló Baross Gábor út 3. szám alatti ingatlan tereprendezésére, az udvaron játszótér kialakítására, valamint felújításra kerül az ingatlanon található 492,2 m2 alapterületű épületegyüttes, illetve az épület utcafronti falán Baross Gábornak emlékét állító tábla kerül elhelyezésre.

A költségvetésbe beruházásokra 1 milliárd 482 millió forintot különítenének el. Indulhatna a Bástya rámpa helyreállítása 50 millióért, az Aquasziget felújítása cirka 90 millió forintért, az üzemeltetésre és állagmegóvásra pedig további 60 milliót szánnak. Tervezik a Pöttyös tér rekonstrukcióját (a világítás is korszerűsödne), a Bástya parkoló murvázására további 3 millió forint jutna. A Simor János utca rekonstrukciós tervezésére 12 milliót szánnak, sor kerülne a Mátyás király út felújítására is a Csalamádé temető mellett.

Többek között felújítanák a Dobó Gimnázium és a József Iskola közötti teret is, a Tesco és az Aldi között „rendbe hoznák” a gyalogos közlekedést, illetve a Szent Tamás-hegyi lépcsősort is helyreállítanák. Gyalogátkelők létesülnének a Budai út és az Áchim út, illetve a Honvéd és a Terézia út kereszteződésénél. Megújulnának a buszvárók is Esztergom-Kertvárosban, a Kettőspincénél, a Szamárhegynél és a Csenkei útnál is.

A Pézsa Tibor Sportcsarnok nyílászáróinak cseréjére is sor kerülne, ugyanakkor a Szent István Strandfürdő öltözői és megújulnának, a Palatinus tónál csúszdát kivitelezésére is elkülönítettek pénzt, a Szentgyörgyemezői Olvasókörben 27 millióért végeznek felújítási, modernizálási munkákat (nyílászárók cseréje, tető felújítás, elektromos felújítás).

A kiadások közé tervezték a könyvtár tervezését, illetve a Babits és a Bottyán szobrok elhelyezését is.

Hárman adtak be módosító indítványt az idei költségvetéshez, Stámusz Andrea, Nyíri Attila és Vigh László. Az LMP-s képviselő indítványában a Szeretgom olvasói által az Ötletek rovatban, illetve a hozzászólásokban pedzegetett elképzeléseket is belevette indítványba, így a Szeminárium melletti lépcső rekonstrukciójára és a Bazilika alatti parkolót kettévágó betontömbök elszállítására is javaslatot tesz módosítójában.

(forrás)
Csatolmányok
2015. 02. 25. 15:19