Viking hallevestől a lépcsőfelújításig - ízek és színek a Kaleidoszkóp Házból
Kultúra
2015. febr. 17.

<p>Észak ízei elevenedtek meg vasárnap folyamán a Kaleidoszkóp Házban, ahol a Restaurant Day keretében vendéglőt nyitottak egy napra. A kialakult hagyomány szerint megrendezett esemény negyedévente kerül terítékre. Idén februárban Skandinávia volt a célállomás, a befolyt összegből pedig Esztergom elhanyagolt lépcsőhálózatát szeretnék felújítani, megszínesíteni. Május 16-án kerül sor az újabb sütés-főzésre.</p>

A Restaurant Day elnevezésű kezdeményezés már egyre több ember számára hangozhat ismerősen az egész világon. A program keretein belül negyedévente van lehetősége a részvevőknek, hogy saját éttermet nyissanak egy napra akár egy parkban, az otthonukban vagy akár úgy mint Esztergomban egy kultúrtérben, a Kaleidoszkóp Házban.
 
Szabott árak nincsenek, de az alapanyaggal és energiabefektetéssel arányosan illik fizetni a becsületkasszába. Ehhez a 2011-ben Helsinkiből induló és mára világméretűvé fejlődött megmozduláshoz egy évvel ezelőtt csatlakozott Hentes Ildikó és lelkes 8 főből álló gasztrorajogó csapata, így február 15-én, immáron 4.alkalommal várták az ínyenceket. Volt már francia,görög és lengyel nap, most vasárnap pedig Skandináviába kalauzoltak minket, hatalmas lelkesedéssel és a több mint 60 vendég legnagyobb megelégedésére. A programhoz csatlakozott Dj Zöld is, aki a jobbnál jobb lemezeket forgatta a nap folyamán.
 
Mandulakrémes puffancs (semlor fastagbullar)

A látogatók a következő ételekből válogathattak kedvükre:

ELŐÉTELEK:
• Svédasztalos kóstolgatás (smorgass) burgonya saláta, svédgomba
• Dán szendvicsek (smörrebröd) halkrémes, tojáskrémes, májpástétomos, sonkás, sajtos

FŐÉTELEK:
• Viking halleves
• Svéd húsgolyó (köttbullar) főtt burgonyával, többféle szósszal (kaporszósz, áfonyaszósz, barna mártás)
• Svéd hagymás pite (lök paj)
• Húsos egytálétel

DESSZERTEK:
• Hercegi torta (Fyrstekake)
• Dán gyümölcskenyér (Plumkage)
• Svéd mandulatorta
• Finn szilvalekváros (Joulutorttu)
• Svéd répatorta
• Norvég torta (Blotkake)
 
A fotókat Pöltl Oxi Zoltán, Király Gábor és Hentes Domonkos készítették

A csapatot egy angol tanárnő, egy gyógypedagógus, egy szociális munkás és az Ő gyerekeik, családtagjaik alkotják, akik elsősorban az élményért, a szenvedélyért, a csapatépítésért és a megelégedett, jóllakott vendégekért sütnek-főznek napokig, másodsorban pedig a "Lépcső Projektért", ahogy Ők nevezik. A befolyt összegből ugyanis városunk szürke, elhanyagolt lépcsőit szeretnék megújítani, felújítani valamint színesre festeni. Az első lépcső felújítását várhatóan áprilisban kezdik meg, de, hogy melyik lesz az a számos lépcső közül, még ők sem tudják pontosan. Aki támogatni szeretné a Lépcső Projektet vagy csak egy jót szeretne ebédelni, jó társaságban eltölteni egy délutánt, látogasson el a Kaleidoszkóp Házba a következő Restaurant Day-re  május 16-án, ahova sok szeretettel és finomsággal várnak mindenkit a szervezők.
 
Eckl Kata
(forrás)